Linkuri accesibilitate

Condițiile PNL pentru a susține măsurile fiscale ale PSD: Nu trebuie să afecteze veniturile populației. Marcel Boloș vorbește de linii roșii


Nicolae Ciucă a spus că i-a cerut lui Marcel Ciolacu ca măsurile fiscale să nu afecteze veniturile populației.
Nicolae Ciucă a spus că i-a cerut lui Marcel Ciolacu ca măsurile fiscale să nu afecteze veniturile populației.

Președintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat, luni, după ședința Biroului Permanent Național, că pe lângă măsurile de reformă fiscal-bugetară anunțată de Guvernul Ciolacu, este nevoie de un alt pachet de măsuri prin care să fie susținute investițiile.

Nicolae Ciucă a spus că taxele și impozitele anunțate de Guvernul Ciolacu nu trebuie să afecteze în niciun fel veniturile populației. Președintele PNL a vorbit despre facilități fiscale, facilități pentru utilități și ajutor de stat personalizat pentru investițiile de peste 50 de milioane de euro.

Ciucă a spus că PNL va continua să susțină cota unică de impozitare, antreprenorii privați, prin menținerea cotei la dividende la 8%.

De asemenea, PNL susține actuala cotă de TVA și complementar susține ca la nivelul întregii structuri guvernamentale să fie identificate acele mecanisme ca marile companii să plătească impozit pe profitul pe care îl realizează în țara noastră, a mai spus Nicolae Ciucă.

„Complementar aceste măsuri am discutat că dincolo de aceste măsuri avem nevoie de un alt pachet prin care să susținem măsuri de investiții, măsuri de creștere economică în țara noastră și în felul acesta am discutat, sunt trei linii, facilități fiscale, facilități pentru utilități și ajutor de stat personalizat pentru investițiile de peste 50 de milioane de euro”, a spus Nicolae Ciucă la conferința de presă de după ședinta de la partid.

Președintele PNL spune că a discutat cu premierul Marcel Ciolacu despre măsurile pe care vrea să și le asume în fața Parlamentului și i-a spus acestuia că „nu trebuie să afecteze în vreun fel veniturile populației.

„Am discutat cât se poate de onest, de realist, aceste probleme. În momentul de față avem nevoie ca prin aceste colectări la buget și reducerea cheltuielilor să asigurăm banii necesari pentru confinanțarea lucrărilor de infrastructură rutieră, apă, canal. Avem nevoie de fonduri să putem să susținem plata pensiilor și a salariilor”, a spus Ciucă.

Președintele PNL a mai spus că în momentul de față nu s-a aprobat niciun fel de acord de neagresiune cu PSD.

Liderii PNL și cei ai PSD se vor întâlni luni de la ora 17 într-o ședință a coaliţiei de guvernare. Cele două partide vor discuta pachetul de măsuri fiscale pe care Guvernul Ciolacu îşi va angaja răspunderea în Parlament. Nicolae Ciucă a spus luni că liberalii vor discuta înainte de această ședință cu ce mesaj vor merge la întâlnire cu PSD-ul.

Marcel Boloș vorbește despre „liniile roșii”

Tot luni, ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a declarat că PNL luptă pentru ca să protejeze oamenii şi mediul de afaceri şi investiţiile. „Să nu facem din sistemul fiscal un duşman al investiţiilor private”, a spus Boloș, care precizat că preşedintele partidului va anunţa „liniile roşii” privind pachetul de măsuri fiscale.

Ministrul Finanţelor a mai declarat că România are un jalon, 207, prin care trebuie să prezinte o lege privind Codul Fiscal, care să asigure o creștere economică sustenabilă. Boloș a spus că dacă trendul deficitului bugetar este cel din ultimele luni, atunci România va putea avea la final de an deficitul pe care s-a angajat să îl aibă în fața Comisiei Europene.

„Dacă păstrăm actualul ritm de deficit bugetar pe care l-am avut în aceste luni, ne iese sub 5%”, a explicat Boloş.

El a menţionat că trebuie văzut ce alte măsuri de reformă fiscală mai cere Comisia Europeană. „Oricum, PNL apără populaţia şi mediul de afaceri”, a completat Boloș.

Ministrul Finanţelor a ţinut să precizeze că deocamdată este o prezentare în primă etapă a planului de măsuri fiscale discutat cu Comisia Europeană şi discuţiile tehnice continuă, pentru impactul bugetar al măsurilor, astfel că este prematur să zică care va fi forma finală a acestui plan.

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

XS
SM
MD
LG