Linkuri accesibilitate

Avertismentul ministrului Marcel Boloș: Reforma salarizării din PNRR implică disponibilizări sau reduceri de salarii


Ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș, anunță măsuri drastice privind salariile bugetarilor
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:16 0:00

Ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș, anunță măsuri drastice privind salariile bugetarilor

Ministrul Fondurilor Europene admite că două reforme prevăzute în PNRR taie în carne vie, iar Comisia Europeană nu cedează. Dacă Bucureștiul nu reduce pensiile speciale, românii pierd un miliard de euro. Reforma salarizării înseamnă reducerea salariilor bugetarilor sau disponibilizări.

În interviul one2one, cu Anca Grădinaru, ministrul Proiectelor și Investițiilor Europen calculează deja ce bani ar putea pierde România, dacă nu face o reformă profundă a pensiilor speciale.

„Așa cum arată calculele și cum arată metodologia de calcul pe care a întocmit-o Comisia Europeană, avem între 700 de milioane de euro și se poate duce această sumă, prin aplicarea, repet, a procedurii Comisiei Europene, poate să ajungă această sumă și la un miliard, peste un miliard de euro. Deci costul este destul de usturător, dacă noi renunțăm la acest jalon”, spune ministrul Marcel Boloș.

Pe de altă parte, ministrul admite că este un mare blocaj în Coaliția PSD-PNL-UDMR legat de această reformă și lasă de înțeles că riscurile ca decidenții să-și asume pierderea fondurilor europene sunt mari. Ministrul explică întreaga procedură.

Marcel Boloș: Perioada este de șase luni în care se suspendă aceste sume, după care banii se pierd definitiv, dacă nu am dus la bun sfârșit reforma.

Europa Liberă: Când vom ști dacă pierdem definitiv acești bani?

Marcel Boloș: Când depunem cererea de plată numărul trei.

Europa Liberă: Care este în iunie?

Marcel Boloș: Care este în iunie. Apoi avem procesul de validare a acestui jalon cu Comisia Europeană. Durează trei luni de zile validarea jalonului. Dacă nu operăm observațiile care mai pot veni de la Comisie, putem să avem parte de o surpriză neplăcută, aceea de a se suspenda banii în prima etapă și apoi se pierd definitiv.

Salariile bugetarilor, următorul cartof fierbinte al Coaliției de guvernare

Ministrul Proiectelor și Investițiilor Europene atrage atenția și asupra unei alte reforme de substanță la care ne-am angajat, prin PNRR, cea a salarizării bugetarilor.

„Volumul de cheltuieli pe care îl avem cu salariile bugetarilor depășește ordinul sutelor de miliarde de lei. Va trebui să arătăm cât de sustenabil este pe termen lung. Este prevăzut, de asemenea, sistemul de sporuri, care nu trebuie să depășească 20% din salariul de bază”, spune Boloș.

„Sunt o serie de restricții destul de dure trecute în Planul Național de Redresare și Reziliență. A treia, cum avem acum, până la 50% sporuri care se dau pentru cei care lucrează cu fonduri europene. Așa cum arată legea și reforma salariilor în sectorul bugetar, acestea impun să nu existe sporuri mai mari de 20% din salariul de bază. Să vedem ce soluție se va găsi. Un volum de cheltuială, cum am spus, destul de mare din bugetul de stat”, mai spune el.

Întrebat dacă această reformă a salarizării ar putea presupune inclusiv reduceri de personal, ministrul nu a exclus posibilitatea și a prezentat două scenarii.

Marcel Boloș: Dacă discutăm din perspectiva sustenabilității, vă dați seama că sunt două tipuri de măsuri care se pot lua. Fie, să zicem, o ajustare a salariilor, ceea ce va fi foarte greu de realizat.

Europa Liberă: Ori reduceri de personal?

Marcel Boloș: Fie avem calea de a lua această decizie.

Vouchere și tichete sociale, ca să nu pierdem banii europeni

Niciodată România nu a fost campionă la absorbția de fonduri europene, așa cum s-a întâmplat și cu exercițiul bugetar precedent. Au rămas foarte mulți bani nefolosiți.

„Un an foarte greu pentru fondurile europene. Eu sper să mergem cu o rată de absorbție până în jur de 95%. Eu am recuperat foarte mult. Când am venit la primul mandat aveam 24% rata de absorbție. Când am venit a doua oară, am moștenit o rată de absorbție de 54%. Acum suntem aproape de 75%”, s-a plâns ministrul.

Marcel Boloș a mai spus, la one2one, cu Anca Grădinaru, că a preferat să folosească aceste fonduri pe care riscam să le ratăm pentru tichete și vouchere.

Europa Liberă: Înseamnă că o să plouă cu vouchere anul acesta?

Marcel Boloș: Este un an bogat ca măsuri sociale. Voucherul educațional pentru 450.000 de copii, voucherul de alimente pentru 2,4 milioane de beneficiari, cel de energie pentru 4 milioane de beneficiari. Deci un an care pică mănușă pe problemele de criză pe care le avem.

Europa Liberă: Și pentru campania electorală pică mănușă?

Marcel Boloș: E prematur de discutat despre anul 2024.

Interviul integral one2one, cu Anca Grădinaru, va fi difuzat, joi, la ora 8:00, la Europa Liberă.

  • 16x9 Image

    Anca Grădinaru

    Anca Grădinaru este senior correspondent la Europa Liberă din februarie 2023.
    Este jurnalist de 25 de ani. Anterior, a lucrat la Ziarul Adevărul, Antena 1, Antena 3, Digi 24 și Radio Europa FM.

    A realizat știri, anchete, reportaje și documentare, radio și de televiziune, în România, Ucraina, Irak, Statele Unite ale Americii, Canada și Australia.
     
    A transmis de la majoritatea summiturilor NATO de după aderarea României la Alianța Nord Atlantică și de la reuniuni ale Uniunii Europene, de la vizitele papilor la București și de la primele două ediții ale Jocurilor Invictus la care a participat România.

    Unele dintre reportajele Ancăi Grădinaru au fost premiate de New Mexico Associated Press și Asociația Profesioniștilor de Televiziune din România.

    La Europa FM, a realizat emisiunea „Interviurile Europa FM” și „Piața Victoriei”. Este absolventă a Universității “Lucian Blaga” din Sibiu și a unei burse de un an la New Mexico State University din Statele Unite ale Americii.

    serbana@rferl.org

XS
SM
MD
LG