Linkuri accesibilitate

Marcel Ciolacu: Am decis să fim prezenți la votul din Parlament, dar nu vom vota Guvernul Cîțu


Marcel Ciolacu, lider PSD
Marcel Ciolacu, lider PSD

Marcel Ciolacu, președintele interimar al PSD și al Camerei Deputaților, spune că parlamentarii PSD vor fi prezenți la votul de joi, din Parlament, pentru învestirea guvernului, dar că PSD nu va vota Guvernul Cîțu și a cerut parlamentarilor PNL să voteze la vedere.

„În cadrul Partidului Social Democrat am luat o decizie clară că nu vom vota Guvernul Cîțu. Acest guvern, din punctul nostru de vedere, nu merită să fie votat. Totuși, PSD este o minoritate în acest moment în parlament. Responsabilitatea creării unei majorități este a Partidului Național Liberal. Total. El a fost desemnat de către președintele Iohannis, iar PNL trebuie să...Buna credință a PNL se va vedea dacă joi, la ora 16.00, membrii PNL vor vota la vedere, cum au votat și până acum (...) Alături de colegii mei, la grup, am decis toți să fim prezenți la ora 16.00, la ședința comună de investire a guvernului Cîțu”, a declarat Marcel Ciolacu, într-o conferință de presă susținută luni, la Parlament.

De asemenea, Ciolacu i-a cerut președintelui PNL, Ludovic Orban, să iasă în fața națiunii și să-și asume responsabilitatea pentru criza în care se află țara.

„După ce domnul președinte al Partidului Național Liberal va ieși la presă și va spune că este responsabil de această criză care este în țară și că trebuie un guvern legitim care să gestioneze destinele țării și că vor vota la vedere (...), așteptăm decizia partidului care a făcut propunerea, nu-mi cereți mie să am această responsabilitate. Îl invit pe domnul Orban să iasă și să spună dacă este responsabil”, a mai spus Ciolacu.

Luni, președinții celor două Camere i-au cerut premierului desemnat să îi înlocuiască pe miniștrii care au primit aviz negativ.

„Având în vedere faptul că 7 dintre candidații la funcția de ministru au primit aviz negativ, Birourile Permanente ale Camerei Deputaților si Senatului au stabilit să vă solicite să nominalizați alte persoane pentru funcția de ministru în locul candidaților de ministru care au primit avize negative la audierile în fața comisiilor de specialitate ale Parlamentului”, se arată în adresa semnată de Marcel Ciolacu și Titus Corlățean.

Nouă din cei șaisprezece​ miniștri ai guvernului Cîțu au primit aviz pozitiv, iar ceilalţi şapte au fost avizaţi negativ .

Florin Cîțu a depus pe 28 februarie, la parlament, lista noului guvern și programul de guvernare, care au fost validate de Biroul Executiv al PNL.

Este al doilea guvern pe care îl propun liberalii după căderea Cabinetului Orban, după ce precedenta propunere nu a fost supusă la vot în Parlament în termenul de 15 zile, prevăzut de regulamentul ședințelor comune ale celor două camere.

Ludovic Orban și-a depus mandatul după ce procedura acordare a încrederii Guvernului a fost suspendată de PSD, ca și după decizia Curții Constituționale, care a considerat că un premier desemnat trebuie să caute o majoritate parlamentară în Parlament.

XS
SM
MD
LG