Linkuri accesibilitate

Marcel Ciolacu a adus un consultant american pentru strategia politică a PSD


Surse din conducerea PSD au declarat pentru Europa Liberă că președintele interimar Marcel Ciolacu a apelat la serviciile unui consultant american pentru a stabili strategia politică a social-democraților. Potrivit surselor Europa Liberă, consultantul american a venit cam de o lună și se va ocupa inclusiv de interpretarea sondajelor opinie. De asemenea, un rol important în echipa lui Marcel Ciolacu îl are consultantul politic Bogdan Popescu, acesta lucrând cu mai mulți lideri PSD în ultimii 17 ani.

Marcel Ciolacu a căutat să aducă la partid o nouă echipă de consultanți în perspectiva alegerilor locale și parlamentare. După preluarea puterii în PSD de noua echipă interimară, consultantul politic Bogdan Popescu a fost văzut des în biroul președintelui Camerei Deputaților, dar și în sediul din Kiseleff.

Chiar dacă este mai puțin cunoscut, având un profil aproape necunoscut opiniei publice, Bogdan Popescu este o veche cunoștință a social-democraților. Acesta a început să lucreze alături de PSD încă din 2003, când a fost consilierul lui Mihai Tănăsescu, fost ministru de Finanțe în guvernul Năstase. După aceea, consultantul politic a trecut în echipa lui Mircea Geoană în perioada 2007 – 2009, apoi a lucrat pentru Victor Ponta. Colaborarea lui Bogdan Popescu continuă cu PSD prin intermediul lui Valeriu Zgonea în perioada când acesta ajunge numărul doi în PSD și președinte al Camerei Deputaților. Printre contractele avute de Bogdan Popescu s-a aflat și cel cu actualul primar al municipiului Constanța, Decebal Făgădău. Consultantul politic se află într-o relație cu deputata ProRomânia, Gabriela Podașcă, cei doi având împreună un copil.

„Bogdan Popescu a avut mână liberă să aducă la partid și un consultant din afara țării. El este cel care ne-a propus consultantul american, iar acesta se va ocupa de strategia politică a partidului. Colaborarea cu ei a început cam de o lună și se văd rezultatele. Consultantul american este cel care se va ocupa și de partea de sondaje, în special interpretarea datelor”, au declarat surse din conducerea PSD pentru Europa Liberă.

Informația privind consultantul american a fost confirmată pentru Europa Liberă de mai mulți lideri social-democrați. Potrivit acestora, au existat mai multe întâlniri de lucru în format restrâns la care a participat și consultantul american.

Decizia în privința celor doi a fost luată la nivel central, iar contractele nu sunt la un nivel exagerat așa au făcut fostele conduceri cu consultanții. Sumele despre care discutăm sunt mult mai mici decât cele date de PSD anii trecuți”, au precizat surse din conducerea social-democraților.

Claudiu Manda afirma pe 16 februarie că a venit special de la Craiova pentru o discuție cu consultanții partidului. El nega astfel informațiile apărute în spațiul public că s-a întâlnit cu Marcel Ciolacu pentru a-l convinge să nu participe la Convenția ProRomânia.

S-a discutat cu un consultant de campanie care era în țară și care trebuia să plece la un moment dat”, susținea europarlamentarul social-democrat. La acea întâlnire a participat și fostul premier Mihai Tudose, dar și alți lideri ai partidului.

Principala provocare pentru PSD în perspectiva alegerilor locale a fost poziționarea față de alegerea primarilor în două tururi și tema alegerilor anticipate. În luna februarie s-a remarcat o schimbare a stilului în care PSD a comunicat pe tema anticipatelor, social-democrații ieșind cu mesaje prin care anunță că nu se tem de devansarea alegerilor parlamentare. Poziționarea a venit în urma sondajelor comandate de partid, care au arătat că românii își doresc anticipate. În acest context, PSD a evitat să mai spună deschis că nu dorește anticipate, ci a preferat să atace la CCR nominalizarea lui Ludovic Orban pentru funcția de premier și a cerut Avocatului Poporului să sesizeze CCR în privința Ordonanței de Urgență privind anticipatele.

PSD are o istorie lungă cu consultanții străini

Mircea Geoană a apelat la o firmă de consultanță americană – Benenson Strategy Group (BSG) înaintea campaniei prezidențiale din 2009. Valeriu Zgonea anunța după semnarea contractului că reprezentanții BSG vor lucra direct cu grupul de strategie politică al PSD, format din Ion Iliescu, Adrian Năstase, Viorel Hrebenciuc, Liviu Dragnea și Dan Nica. Viorel Hrebenciuc declara în aprilie 2009 că treizeci de oameni de la BSG vor veni în România pentru a lucra alături de echipa de campanie a partidului.

Un consultant american a avut și Victor Ponta în campania prezidențială din 2014. Mitch Stewart a apărut chiar într-un interviu la Antena 3 în care a prezentat viziunea sa despre cum ar putea câștiga Ponta prezidențialele. De fiecare dată, consultanții americani au fost prezentați ca fiind strategi care au lucrat și pentru fostul președinte american Barack Obama.

Liviu Dragnea a apelat la consultanți din Israel în campania electorală din 2016, cel care a condus echipa din România fiind Asaf Eisin. Consultanții au rămas în România până la europarlamentare din mai 2019, ei aflându-se în sediul PSD din Băneasa în seara alegerilor. Aisaf Eisin a lucrat și în Serbia, fiind consultantul președintelui Aleksander Vucic.

Contractul cu firma din Israel a fost reziliat de Viorica Dăncilă, care a preferat să lucreze pentru prezidențiale cu firma lui Anton Pisaroglu. Contractul acestuia cu PSD a generat discuții aprinse în partid, fiind considerat unul foarte mare.

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG