Linkuri accesibilitate

Marcel Ciolacu, discuții cu liderii partidelor pentru legea privind alegerile


Marcel Ciolacu
Marcel Ciolacu

Președintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a anunțat că a avut discuții cu liderii celorlalte partide, iar, până la finalul săptămânii, va veni cu un proiect de lege privind prelungirea mandatelor aleșilor locali.

Am avut discuţii cu toţi liderii de partid şi urmează, cred că şi la acest sfârşit de săptămână, să vorbim din nou. Noi am creionat o propunere legislativă, am transmis-o, chiar liderul PNL ne-a dat anumite modificări pe care le consideră dânşii necesare şi sunt ferm convins că până la sfârşitul săptămânii o să avem creionat un proiect legislativ”, a spus Ciolacu într-o emisiune la DC News.

Liderul PSD a arătat că proiectul de lege va trebui să fie votat de Parlament săptămâna viitoare pentru a putea respecta data de 21 iunie când expiră mandatele aleșilor locali.

E o necesitate, aş dori ca oamenii să înţeleagă foarte bine. Este iar o gafă a Guvernului, s-au grăbit cu ordonanţa de urgenţă pe care Curtea Constituţională a găsit-o neconstituţională şi dacă nu intervenim rapid săptămâna viitoare, aşa cum am făcut când a fost cu starea de urgenţă şi starea de alertă, să existe o lege suport, atunci toţi aleşii locali nu îşi mai pot desfăşura activitatea după data de 21 iunie. După data de 21 iunie s-ar bloca toate administraţiile locale dacă Parlamentul, în săptămâna următoare, nu vine cu o lege de prelungire a mandatelor”, a precizat Marcel Ciolacu.

Președintele interimar al PSD afirmă că ar vrea ca în lege să fie introdusă și data la care vor avea loc ele.

Eu aş vrea să venim în lege şi cu data alegerilor, cu un amendament, în cazul în care experţii, nu neapărat Guvernul, spun că încă există pericol pentru populaţie să poată fi prelungit. Alegerile trebuie ţinute, expiră mandatele, trebuie să intrăm într-o normalitate. (…) PSD crede că trebuie făcute alegerile locale când nu mai există niciun pericol asupra populaţiei şi când populaţia crede acest lucru. (…) Eu o să încerc, săptămâna viitoare, să am o discuţie şi cu specialiştii, (…) o să încercăm să ne informăm cât mai bine de la specialişti şi cred că jocul politic trebuie să înceteze măcar când transmitem oamenilor această siguranţă, că se pot ţine alegeri”, a mai spus Ciolacu.

Curtea Constituțională a declarat miercuri neconstituționale Ordonanța de Urgență a Guvernului referitoare la prelungirea mandatelor autorităţilor administraţiei publice locale.

La pachet, CCR a respins și proiectul de lege adoptat de Parlament privind mandatul administrației publice locale și stabilirea datei alegerilor pentru paralelism legislativ.

Curtea a stabilit că prelungirea mandatelor aleșilor locali nu poate fi adoptată prin ordonanță de către guvern, ci doar prin lege. Astfel, până la finalul sesiunii parlamentare, Camera Deputaților și Senatului trebuie să adopte o lege prin care să se stabilească cu câte luni se prelungesc mandatele primarilor, consilierilor locali și județeni.

Judecătorii constituționali au fost chemați prin sesizare, printre altele, să se pronunțe privind modificarea făcută de PSD prin care se stabilește că Parlamentul este cel care convoacă și stabilește data alegerilor prin lege organică. Până acum, prevedea aparținea Guvernului care stabilea data alegerilor prin hotărâre, dar PSD a decis modificarea ei pentru ca Parlamentul să convoace alegerile prin lege organică.

Curtea Constituțională a respins legea pe formă pentru că venea în același timp cu ordonanța, ci nu pe fondul ei. Prin urmare, Parlamentul poate reveni cu prevederea privind cine este chemat să convoace alegerile într-un alt proiect de lege.

Magistrații de la CCR au stabilit că parlamentarii trebuie mai întâi să dea o lege prin care să abroge ordonanța prin care s-au prelungit mandatele aleșilor locali până la finalul acestui an, apoi să adopte o lege nouă prin care să se intre în limitele constituționale cu această prelungire.

XS
SM
MD
LG