Linkuri accesibilitate

Marcel Ciolacu o contrazice pe Viorica Dăncilă. PSD nu va vota învestirea noului Guvern


Marcel Ciolacu a ajuns președinte al Camerei Deputaților după plecarea lui Liviu Dragnea și după pierderea majorității în această cameră de către PSD. A avut sprijinul deputaților de la minorități și pe al celor de la ProRomânia
Marcel Ciolacu a ajuns președinte al Camerei Deputaților după plecarea lui Liviu Dragnea și după pierderea majorității în această cameră de către PSD. A avut sprijinul deputaților de la minorități și pe al celor de la ProRomânia

Marcel Ciolacu, președinte al Camerei Deputaților și unul dintre membrii grupării contestatare a prezenței Vioricăi Dăncilă în fruntea PSD, a anunțat că există o decizie a conducerii social-democrate care prevede vot împotrivă pentru noul guvern

Președintele Camerei Deputaților a anunțat că există o decizie a Comitetului Executiv, desfășurat la finalul săptămânii trecute, care a stabilit că la votul de învestire a viitorului guvern PSD va fi împotrivă. „PSD nu votează niciun guvern. Cei care au avut majoritate la moțiunea de cenzură, cele cinci partide, trebuie să asigure și cvorumul și majoritatea necesară”, a spus Ciolacu într-o declarație de presă la Palatul Parlamentului.

Ciolacu, alături de Paul Stănescu, se numără printre cei care au contestat păstrarea Vioricăi Dăncilă în fruntea social-democraților după căderea Guvernului. Alegerea unui nou președinte PSD s-a amânat până după alegerile prezidențiale, printr-un congres care ar putea avea loc în ianuarie 2020.

Însă declarația președintelui Camerei Deputaților se află în contradicție cu informațiile venite din partea PSD, neasumate public, potrivit cărora social-democrații ar fi dispuși să susțină doar la votul de învestire intrarea în funcțiune a guvernului minoritar PNL, condus de Ludovic Orban. Viorica Dăncilă a spus, de pildă, că formațiunea pe care încă o conduce ar putea vota cabinetul care îi succede cu o condiție.

„În momentul în care premierul României ar semna pactul pentru bunăstarea românilor, am susține și noi guvernul. Nu putem ține țara în instabilitate, pentru că ar avea urmări atât în plan intern, cât și în plan extern. Dacă premierul este un om corect și dacă ține la oameni și nu vrea să ia măsuri împotriva oamenilor, eu zic că va semna. Vom vedea", a declarat Viorica Dăncilă, la România TV, după ce guvernul său a fost demis.

PSD are 202 parlamentari, iar votul acestui partid în favoarea noului guvern ar ușura misiunea viitorului premier, cel mai probabil Ludovic Orban, de a aduna o majoritate de 233 de voturi pentru învestire. În caz contrar, partidele care au votat moțiunea de cenzură ar avea nevoie și de ajutor din partea deputaților minorităților sau a unor membri PSD pentru a reconstitui majoritatea necesară. Negocierile pentru susținerea guvernului cuprind condiții din partea partidelor de opoziție, altele decât PSD.

Marcel Ciolacu a mai adus însă în discuție și postul său de la Camera Deputaților, de președinte al forului. În condițiile în care au apărut informații că liberalii ar dori s-o instaleze pe Raluca Turcan în poziția deținută de Marcel Ciolacu, ar fi nevoie de majoritate. „Le amintesc liberalilor că la Camera Deputaților au 69 de membri, iar PSD, 130, adică dublu”, a spus Ciolacu, invocând, astfel, aceeași problemă pe care o va avea PNL preluând guvernarea - nu are o majoritate în cadrul unei coaliții, iar PSD deține peste 40% din numărul de mandate. De asemenea, postul lui Ciolacu este posibil să mai fie râvnit și de alte partide, cum ar fi ProRomânia.

PSD deține de unul singur majoritatea la Senat, însă nu și în Camera Deputaților, astfel că, pentru păstrarea celei de-a treia funcții în stat are nevoie de aliați la vot.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG