Linkuri accesibilitate

Ciolacu: PSD va vota pentru adoptarea hotărârii de guvern pe starea de alertă


 Marcel Ciolacu
Marcel Ciolacu

Marcel Ciolacu a anunțat marți că formațiunea pe care o conduce interimar va vota în Parlament pentru aprobarea hotărârii de guvern adoptată cu o zi înainte de premierul Orban prin care se instituie starea de alertă în acord cu noua lege privind starea de alertă ce a intrat în vigoare.

Întrebat dacă este exclus ca PSD să nu aprobe starea de alertă, Ciolacu a spus: „Nu. Vom aproba", conform Agerpres.

El a menţionat că votul în cazul hotărârii de Guvern va fi dat în Parlament miercuri sau joi, cel mai târziu.

În schimb, Ciolacu a lăsat deschisă posibilitatea ca parlamentarii să introducă amendamente la această hotărâre de guvern.

Vedem dacă se impun modificări sau nu, vreun amendament. Nu este foarte clară administrarea spitalelor judeţene, dacă se va face de către minister sau în continuare rămân, cum spune la lege, de către consiliile judeţene", a spus Ciolacu, înainte de reuniunea conducerii colective interimare a PSD.

Odată cu acest anunț din partea PSD, hotărârea de guvern are asigurate voturi pentru a fi aprobată de Parlament.

Singurii care s-au poziționat deschis împotriva ei sunt parlamentarii de la Pro România.

Colegii mei din Pro România considerăm că, prin această lege, procedăm greşit, în primul rând, faţă de oameni pentru că românii, după 60 de zile de stare de urgenţă, sunt suficient de responsabili, de conştienţi de pericol, dar şi de faptul că trebuie să reluăm activitatea economică normală", a afirmat Ponta, luni, în Parlament, potrivit Agerpres.

Ponta a acuzat Guvernul că „​tratează toţi cetăţenii ca pe nişte copii mici care nu vor să înţeleagă şi pe care trebuie mereu să îi ţii cu amenzi, cu sancţiuni, cu restricţii".

„Este o abordare total greşită şi, din punctul nostru de vedere, soluţia corectă era aceea de a opri această abordare mult prea restrictivă şi, dimpotrivă, de a veni prin această lege cu măsuri concrete de sprijin pentru persoanele vulnerabile, în această perioadă, pentru cei care au rate la bancă, pentru cei care nu au venituri sau şomajul tehnic nu le ajunge, pentru firmele româneşti care sunt aproape toate în pragul falimentului, pentru toţi cei care aşteaptă, în acest moment, un proiect clar de repornire a României. Din păcate, această lege pe care astăzi o supuneţi la vot nu reporneşte România şi păstrează România într-o stare aşa de amorţeală, într-o anestezie generală şi într-un haos în care oamenii nu ştiu exact ce au voie şi ce nu au voie să facă, nimeni nu ştie în acest moment - ieşim din ţară, nu ieşim din ţară, intrăm în carantină, nu intrăm în carantină, deschidem terase, nu deschidem terase", a mai spus Ponta.

Premierul a subliniat, luni, că odată cu hotărârea de guvern autoritățile vor putea uzita toate pârghiile pentru a garanta respectarea măsurilor impuse prin starea de alertă.

Ca să am o exprimare plastică, trecem de la stare de alertă la stare de alertă maximă", a afirmat premierul.

Starea de alertă a fost emisă pe o perioadă de 30 de zile și trebuie să fie adoptată de către Parlament într-un termen de 5 zile.

În urma intrării în vigoare a stării de alertă, următoarele sancțiuni pot fi implementate de către autorități:

  • Nerespectarea de către persoanele fizice a măsurilor individuale de protecție a vieții și pentru limitarea efectelor tipului de risc produs asupra sănătății persoanelor / amendă de la 500 la 2.500 de lei
  • Nerespectarea de către persoanele fizice a măsurilor de izolare la domiciliu / amendă de la 1000 la 5.000 de lei
  • Nerespectarea de către persoanele fizice de ieșire a interdicției de ieșire din zonele stabilite sau încălcarea intervalelor orare în care este permisă ieșirea din aceste zone / amendă de la 500 la 2.500 de lei
  • Nerespectarea interdicțiilor de a organiza mitinguri, demonstrații, procesiuni, concerte sau alte tipuri de întruniri, în spații deschise, ori întruniri de natura activităților culturale, științifice, artistice, religioase, sportive sau de divertisment, în spații închise j/ amendă de la 3.000 la 15.000 de lei
  • Participarea persoanelor fizice la mitinguri, demonstrații, procesiuni, concerte sau alte tipuri de întruniri, în spații deschise, ori întruniri de natura activităților culturale, științifice, artistice, religioase, sportive sau de divertisment, în spații închise / amendă de la 500 la 2.500 de lei

Citește și:

XS
SM
MD
LG