Linkuri accesibilitate

Marcel Vela cere Jandarmeriei să retragă proiectul de lege privind protestele


Marcel Vela

Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a respins modificări ale legii după care sunt reglementate protestele propuse de Jandarmerie în cadrul unei serii de consultări cu societatea civilă.

Oficialul a subliniat că Jandarmeria nu are în atribuții emiterea de proiecte de lege, iar modificările discutate nu sunt asumate de Ministerul Afacerilor Interne.

Aceste propuneri nu sunt asumate la nivelul MAI și nici la nivelul guvernului. Jandarmeria Română nu are atribuții de a iniția proiecte de lege, iar documentul expus nu este un proiect de lege al MAI. Într-adevăr, este un document de lucru inițiat de parlamentari, cu unele propuneri tehnice pe care jandarmeria le-a adus în atenție atunci când s-a pus în dezbaterea participanților în cadrul unei întâlniri informale”, a declarat Marcel Vela în cadrul unei declarații de presă.

Ministrul de Interne a menţionat că va continua să militeze pentru dreptul la libera exprimare şi pentru libera opinie a oricărui cetăţean și a solicitat Jandarmeriei să retragă toate punctele de vedere prezentate.

Am dispus Jandarmeriei Române să retragă toate punctele de vedere avansate la aceste discuții informale”, a adăugat Vela.

Jandarmeria a alcătuit o serie de modificări ale legii după care sunt reglementate protestele, în care există prevederi neclare, menite să readucă temerile că înăbușirea violentă a manifestațiilor antiguvernamentale din 10 august 2018 se poate repeta.

Printr-o serie de mențiuni ambigue, Jandarmeria impune mai multe sintagme care pot fi interpretate, unele dintre ele având chiar un istoric recent. Este important că între modificările propuse de jandarmi nu este precizat clar, de pildă, în ce condiții și la ordinul cui ar urma ca forțele de ordine să intervină pentru încetarea unor proteste, în condițiile în care ecourile lui 10 august 2018, când guvernarea PSD a înecat cu intervenția violentă a Jandarmeriei protestele pașnice ale peste 100.000 de oameni în Piața Victoriei. De asemenea, între solicitările actuale ale jandarmilor este lăsată în seama organizatorilor răspunderea pentru degenerarea unor proteste. Astfel, cine înscrie la primărie un protest este obligat să angajeze și o firmă de pază care să identifice persoanele recalcitrante și să le scoată din mulțime. Dacă protestele degenerează, organizatorii sunt pasibili de amenzi mai mari decât până acum - de la 5.000 de lei la 30.000 de lei.

Surprinzător este faptul că Jandarmeria susține că sunt interzise protestele care urmăresc „inițierea sau organizarea unei lovituri de stat sau o acțiune contrară siguranţei naţionale și ordinii constituționale”. Nu sensul acestor reglementări este problematic, ci absența autorității menționate în lege care să stabilească natura unor astfel de manifestări. Asta cu atât mai mult cu cât la 10 august 2018, cu nici doi ani în urmă, protestul organizat de diaspora, unde s-a cerut demisia Guvernului condus de Viorica Dăncilă, a fost catalogat ca fiind „o tentativă de lovitură de stat” de către liderul PSD de la acea vreme, Liviu Dragnea. În aceiași termeni s-a referit la acea vreme și Viorica Dăncilă despre protestele din Piața Victoriei când a scris o scrisoare Comisiei Europene, în care se plângea că s-ar fi „încercat o acțiune de răsturnare violentă a cabinetului, iar președintele Iohannis nu și-ar fi exercitat atribuțiile constituționale.

Citește și:

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

Bachata Dance cu beneficiarii Centrului de zi Alzheimer din Cluj Napoca
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:17 0:00
XS
SM
MD
LG