Linkuri accesibilitate

Marcel Vela: Lumina din noaptea de Înviere, împărțită de polițiști și voluntari


Ministrul de Interne Marcel Vela
Ministrul de Interne Marcel Vela

Ministerul Afacerilor Interne a semnat un acord cu Patriarhia Română pentru a-i sprijini pe preoți să împartă paștile și lumina de înviere. 

Declarațiile ministrului de Interne, Marcel Vela:

  • Având în vedere că foarte mulți români vor sărbători Sfintele Paști la sfârșitul acestei săptămâni, așa cum și confrații noștri de alte confesiuni au sărbătorit Învierea Domnului acum două zile cu multă responsabilitate și înțelepciune, lucru pentru care în calitate de ministru al Afacerilor Interne le mulțumesc public.
  • Având în vedere numărul mare de cetățeni de religie ortodoxă, pentru a nu exista riscul răspândirii infecțiilor cu noul coronavirus, Ministerul Afacerilor Interne vine în sprijinul Bisericii Ortodoxe, executând misiuni de susținere și ajutor pentru clerici și credincioși. Pentru a oferi și o alinare spirituală tuturor celor care trec în prezent prin momente grele vom ajuta Biserica Ortodoxă Română la împărțirea Sfintelor Paști, cât și a luminii sfinte aduse de la Ierusalim în seara Învierii.
  • Ținând cont de decretele prezidențiale numărul 195 din 16 martie și 240 din 14 aprilie 2020, cât și de prevederile Ordonanțelor Militare emise până în prezent, astăzi am semnat împreună cu Preafericitul Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, un acord de susținere și sprijin din partea tuturor forțelor coordonate în starea d eurgență de către Ministerul Afacerilor Interne, pentru stabilirea unor acțiuni comune cu ocazia sărbătorilor pascale din acest an.
  • Având în vedere dorința de a se oferi credincioșilor ortodocși o anumită consolare, prin distribuirea Paștilor și a Sfintei Lumini, venite de la Ierusalim, între Patriarhia Română și Ministerul Afacerilor Interne, s-au stabilit următoarele:​
  • Pâinea binecuvântată, în formă de mici prescuri, stropită cu aghiazmă și vin, numită Paști, sfințită anul acesta în joia mare, în 16 aprilie, după Sfânta Liturghie, va fi distribuită credincioșilor în zilele de vineri, 17 aprilie, și sâmbătă 18 aprilie, în intervalul orar 7-17, în toate parohiile din Patriarhia Română, în locuri special amenajate, în afara lăcașurilor de cult, de către personalul angajat al bisericii și de către personalul voluntar, evident, cu respectarea măsurilor de protecție, masă sanitară, distanță socială, distanța fiind marcată în fața locului special amenajat, exact ca la magazinele alimentare.
  • În declarația pe proprie răspundere, la locul deplasării, credinciosul va face precizarea “pentru ridicarea Sfintelor Paști de la biserică”, și va trece numele lăcașului de cult din zona de rezidență a persoanei respective.
  • Reprezentanții Ministerului Afacerilor Interne vor asigura ordinea publică pe toată perioada distribuirii Sfintelor Paști.
  • Angajații parohiei, membri consiliilor parohiale și voluntarii, în calitate de organizatori, vor asigura la respectarea distanței sociale și a reglementărilor prevăzute în Ordonanțele Militare pe perioada distribuirii Paștilo, având ca semn distinctiv o banderolă albă pe braț.
  • Pentru credincioșii bolnavi și cei peste 65 de ani, Paștile vor fi distribuite la domiciliu de către voluntari, vineri și sâmbătă, sau în prima zi de Paște, începând cu ora 6 dimineața, cu respectarea măsurilor de protecție: mască sanitară și mănuși.
  • Distribuirea Sfintei Lumini aduse de la Ierusalim în seara zilei de sâmbătă, 18 aprilie, în jurul orelor 19:00, se va face de către voluntarii parohiilor și de către echipajele de ordine publică și patrulele existente sub coordonarea MAI, aflate în misiune sâmbătă, începând cu ora 20.
  • Credincioșii vor putea ieși în proximitatea casei, în afara curții sau a imobilului în care locuiesc, respectând regulile de distanțare socială, astfel încât să fie evitată aglomerația și formarea grupurilor mai mari de 3 persoane.
  • În acest sens, doi sau trei locatari dintr-o scară de bloc pot oferi Sfânta Lumină primită de la voluntari tuturor vecinilor.
  • În zonele carantinate, Sfânta Lumină va fi dusă cu ajutorul personalului MAI, de la centrele episcopale, la parohiile din zonele carantinate. În noaptea de Înviere este permisă circularea tuturor preoților care distribuie Sfânta Lumină în casele credincioșilor, cât și a voluntarilor, care vor avea asupra lor cartea de identitate, ecusonul nominal din partea parohiei, mască și mănuși de protecție.
  • Echipajele care activează în posturile fixe cât și cele de la punctele de frontieră aflate în misiuni coordonate de MAI vor oferi Sfânta Lumină persoanelor aflate în trafic, în baza excepțiilor de circulație prevăzute în Ordonanțele Militare anterioare, sau persoanelor care tranzitează frontiera.
  • Cadrele existente sub coordonarea MAI aflate în misiune vor distribui Sfânta Lumină inclusiv spitalelor, centrelor sociale și centrelor de carantină.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG