Fiecare analiză medicală necesită reactivi. Spitalele au nevoie de cantități mari. Spitalele de stat din România nu sunt o excepție. Cu ajutorul acestor substanțe, aparatele pot analiza o probă de sânge sau de țesut. Din 15 martie 2020, momentul când s-a impus starea de urgență, și până acum, s-a înregistrat o explozie a contractelor. Pe lângă analizele obișnuite, spitalele efectuează și teste COVID-19.
Conform unei monitorizări a portalului de achiziții publice realizate de Europa Liberă, în privința contractele publice acordate din martie 2020, înțelegerile contractuale pentru reactivi ajung până la 1.400 milioane de lei (1,4 miliarde). În euro, suma aceasta ar însemna 284 de milioane de euro la cursul de joi, 29 aprilie. Este adevărat, mare parte din înțelegerile contractuale se întind și până în anul 2023, nu vizează doar perioada în curs: martie 2020 - aprilie 2021. Sante International, AMS Trading, Top Diagnostic, Roche Romania și Medist sunt printre firmele care au încheiat cele mai importante înțelegeri contractuale de acest gen.
Datele folosite la monitorizare au fost colectate cu ajutorul portalului lege5.ro, site care ține cont de contractele acordate prin sistemul de achiziții publice. Explozia acestor contracte pentru reactivi poate fi ușor evidențiată dacă se compară perioada monitorizată de Europa Liberă (martie 2020 - aprilie 2021) cu anul 2019.
Despre reactivii de sute de milioane, pe scurt
Reactivii de analize sunt substanțe de reacție dedicați examinării de probe medicale, cum ar fi sânge sau grefe de țesut, prelevate din corpul uman. Împreună, spre exemplu, cu proba de sânge, reactivii oferă posibilitatea aparatului de a analiza proba și a oferi informații despre ea.
„Fără acești reactivi, un spital nu poate funcționa din punct de vedere al analizelor și nu numai. Trebuie să înțelegeți că inclusiv cazurile de la Urgențe au nevoie de analize, iar aceste analize se fac doar cu reactivi. Reactivii nu sunt poate așa cunoscuți în activitatea unui spital, sunt folosiți numai de personalul medical, dar reactivii sunt combustibilul funcționării unei unități medicale. Poți să ai cel mai frumos spital, cele mai bune aparate de analize, dar fără reactivii optimi, stai și te uiți la ele. Sunt un fel de combustibil al funcționării sistemului medical”, ne explică un medic de laborator de la un spital din Constanța.
Raportat la contractele publice încheiate de spitalele bucureștene, o unitate sanitară poate cheltui în medie pe an între 1 și 4 milioane de lei pentru reactivi. În același timp, un analizator automat poate ajunge la maximum 200.000 de lei.
Pandemia
Pandemia a ținut întreaga planetă pe loc în ultimul an, dar a dus și la un avânt al testelor PCR. Spitalele au început să efectueze teste PCR, iar testele PCR au nevoie de reactivi. Unele teste vin cu kituri complete, inclusiv reactivi, dar altele nu. Prin urmare, nevoia de reactivi a crescut. Multe contracte s-au încheiat fără licitație.
Spre exemplu, Spitalul Județean din Bistrița a primit un aparat fără costuri de la firma AMS Trading, dar a încheiat contract pentru reactivi cu această societate.
Spitalele bucureștene „Universitar” și „Colțea” au încheiat contracte pentru aparate de tip Atellica cu societatea Sante Internațional. Cu aceeași firmă au încheiat și contracte pentru reactivi. Reprezentanții conducerii Spitalului Universitar ne-au transmis că s-a lucrat cu cea mai bună ofertă. Mircea Lupușoru, managerul de la Spitalul Colțea, a precizat că mare parte din contractele cu Sante sunt încheiate de fosta conducere.
Contractele pentru reactivi au fost ușor de încheiat în perioada pandemiei din următoarele motive:
- s-au putut perfecta contracte-cadru de milioane de lei fără a se realiza licitații;
- a crescut numărul de analize, prin urmare și cantitatea de reactivi;
- necesarul anual de reactivi se poate împărți în mai multe contracte sub 130.000 de lei, limită sub care nu trebuie să se organizeze licitație;
- caietele de sarcini ale licitațiilor se fac cu mențiunea expresă: reactivi pentru un anumit top de analizor. În acest fel, la licitație pot participa doar anumiți furnizori.
Contractele
Printre companiile care au încheiat asfel de contracte regăsim nume ca gigantul Roche sau companiile Sante International sau Medist, acesta din urmă un SRL care avea contractul de mentenanță și la TIR-urile tranformate în secții de terapie intensivă.
- Sante Internațional - contracte de aproape 60 de milioane de lei pentru reactivi
După 2014, una dintre firmele de profil a cărei cifră de afaceri a crescut substanțial a fost Sante Internațional SRL.
Directorul societății este Alexandru Gabriel Ciupercă. Acționariatul este format din trei persoane cu origini grecești: Zografos Mihail Fotis - 55 %, Georgios Panagiotidis - 30% și Panagiotidis Panagiotidis - 15%.
Sante Internațional SRL a semnat contracte publice de peste 570 de milioane de lei după 15 martie 2020. Însă multe dintre contractele mari sunt de tip cadru și sunt semnate împreună cu alte societăți. În ecuația unor astfel de contracte, firmele selectate au dreptul să facă oferte pentru comenzile solicitate de spital.
Astfel, deși Sante International a semnat un contract de peste 110 de milioane de lei pentru dotarea spitalelor din subordinea Ministerul Transporturilor, firma poate rămâne fără comenzi sau cu facturi de încasat mult mai mici decât suma menționată în contract.
Cu toate acestea, monitorizarea Europa Liberă arată că din martie 2015 și până acum, firma a încheiat contracte pentru reactivi de peste 60 de milioane de lei. Spre exemplu, societatea a oferit spitalelor „Universitar” și „Colțea” din București analizoare de tip Atellica, apoi a încheiat și contracte pentru reactivi pentru aceste aparate de analize.
Cele mai importante contracte au fost încheiate cu:
Spitalul Universitar de Urgență din București - 18.740.820 de lei
Spitalul Clinic de Urgență Bagdasar-Arseni - 9.806.389 de lei
Spitalul Județean de Urgență din Bacău - 8.434.173 de lei
Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii Louis Țurcanu - 2.040.000 de lei
- Bivaria Grup SRL din Hunedoara - contracte de 22 de milioane de lei pentru reactivi
53 de milioane de lei este valoarea tuturor contractelor, inclusiv cele multianuale semnate împreună cu alte societăți, încheiate de această societate din 15 martie și până acum. Pentru reactivi, firma a încheiat contracte de 22 milioane de lei.
Acționariatul Bivaria Grup este format din Dorin Coșovean - 80 % și Elena Coșovean - 20%.
Cele mai importante contracte au fost încheiate cu:
Spitalul Județean de Urgență din Vaslui - 13.582.255 de lei
Spitalul Municipal din Adjud - 2.431.820 de lei
Spitalul Județean de Urgență "Mavromati" din Botoșani - 2.061.906 de lei
Spitalul de Pediatrie Pitești - 1.833.004 de lei
- Dexter Com SRL din București - contracte de 85 de milioane de lei pentru reactivi
115 de milioane de lei este valoarea tuturor contractelor, inclusiv cele multianuale semnate împreună cu alte societăți, încheiate de această societate din 15 martie și până acum. Pentru reactivi, firma a încheiat contracte de 85 milioane de lei.
Nicușor Șarcan Viorel Mitrică și Lorand Savu sunt cei trei acționari cu cote egale.
Cele mai importante contracte au fost încheiate cu:
Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Louis Țurcanu” din județul Timiș - 46.519.440 de lei
Institutul Regional de Oncologie din Iași - 16.467.800 de lei
Spitalul Clinic Județean de Urgență din Sibiu - 8.712.000 de lei
Spitalul Clinic CF Timișoara - 2.816.768 de lei
- Dialab Solutions - contracte de 75 de milioane de lei pentru reactivi
188 de milioane de lei este valoarea tuturor contractelor, inclusiv cele multianuale semnate împreună cu alte societăți, încheiate de această societate din 15 martie și până acum. Pentru reactivi, firma a încheiat contracte de 75 milioane de lei.
Marius Nicolae (cu 67%) și Adrian Zamfirescu (cu 33%) formează acționariatul.
Cele mai importante contracte au fost încheiate cu:
Institutul Național de Hematologie Transfuzională „Prof.Dr.C.T.Nicolau” din București - 38.842.181 de lei
Spitalul Clinic Județean de Urgență din Craiova - 7.871.061 de lei
Spitalul Clinic Malaxa din București - 7.680.000 de lei
Spitalul Județean de Urgență din Bacău - 4.481.700 de lei
Spitalul Clinic Municipal „Dr. Gavril Curteanu din Bihor - 3.320.013 de lei
- Novaintermed SRL din București - contracte de 50 de milioane de lei pentru reactivi
296 de milioane de lei este valoarea tuturor contractelor, inclusiv cele multianuale semnate împreună cu alte societăți, încheiate de această societate din 15 martie și până acum. Pentru reactivi, firma a încheiat contracte de 50 milioane de lei.
Societatea poloneză Biochem Spolka este acționarul principal cu 65%. Din acționariat mai face parte Maria Iosif cu 35%.
Cele mai importante contracte au fost încheiate cu:
Spitalul Universitar de Urgență Elias din București - 14.154.800 de lei
Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii "Sf. Ioan" din Galați - 6.677.051 de lei
Spitalul Județean de Urgență "Dr. Constantin Opriș" din Baia Mare - 6.299.134 de lei
Spitalul Județean de Urgență din Ploiești - 5.635.548 de lei
Spitalul Județean de Urgenta Miercurea Ciuc - 5.382.000 de lei
Spitalul Clinic Județean de Urgenta Craiova - 5.034.259 de lei
- Top Diagnostic SRL din București - contracte de 90 de milioane de lei pentru reactivi
156 de milioane de lei este valoarea tuturor contractelor, inclusiv cele multianuale semnate împreună cu alte societăți, încheiate de această societate din 15 martie și până acum. Pentru reactivi, firma a încheiat contracte de 90 milioane de lei.
Acționariatul este format din Ariadna Ruxandra Lowendal Dănăilă - 99% și Centrul Cultural Lowendal cu restul de acțiuni,
- Rotest SRL din București - contracte de 120 de milioane de lei pentru reactivi
Din 15 martie și până acum, societatea a semnat contracte de 243 de milioane de lei, aici fiind incluse și contractele cadru multianuale în care sunt implicate și alte firme. Pentru reactivi, firma a încheiat contracte de 120 milioane de lei.
Medicarom Group SRL din București este acționarul principal, cu 99%. Restul acțiunilor sunt împărțite de offshore-urile Wellington Property Holdings din Bahamas și Leverage Limited din Cipru. La rândul său, Medicarom este deținută tot de un offshore, companie Selinvest Trading Ltd din Insulele Virgine Britanice. Aida Petrescu este administratorul societății.
Cele mai importante contracte au fost încheiate cu:
Institutul Național de Hematologie Transfuzională „Prof.Dr.C.T.Nicolau” - 25.313.305 de lei
Spital Clinic Județean de Urgență „Pius Brinzeu” Timișoara - 14.080.564 de lei
Spitalul Clinic de Urgență "Prof. Dr. Nicolae Oblu" din Iași - 11.729.960 de leiSpitalul
Clinic Județean de Urgență Craiova - 10.366.464 de lei
Institutul de Boli Infecțioase "Prof. Dr. Matei Bals" - 4.147.200 de lei
- Roche Romania SRL din București - contracte de 200 de milioane de lei pentru reactivi
504 de milioane de lei este valoarea tuturor contractelor, inclusiv cele multianuale semnate împreună cu alte societăți, încheiate de această societate din 15 martie și până acum. Pentru reactivi, firma a încheiat contracte de 200 milioane de lei.
Compania elvețiană Roche Finanz AG este acționarul sucursalei din România a cunoscutei companii din domeniul medical.
Cele mai importante contracte au fost încheiate cu:
Institutul de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș” - 45.297.500 de lei
Spitalul Clinic Județean de Urgență Craiova - 27.837.580 de lei
Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sfântul Spiridon” din Iași - 11.600.179 de lei
Spitalul Militar de Urgență Regina Maria (Brașov) - 10.467.628 de lei
- AMS 2000 Trading Impex SRL din București - contracte de 160 de milioane de lei pentru reactivi
324 de milioane de lei este valoarea tuturor contractelor, inclusiv cele multianuale semnate împreună cu alte societăți, încheiate de această societate din 15 martie și până acum. Pentru reactivi, firma a încheiat contracte de 160 milioane de lei.
Societatea de tip căsuță poștală Sunstring Limited din Cipru deține 99% din acțiuni. Restul este în posesia lui Yaacov Hof. Administratorul societății este Radion Crijanovshi.
Cele mai importante contracte au fost încheiate cu:
Spitalul Universitar de Urgență Militar Central „Dr. Carol Davila” din București - 23.185.440 de lei
Spitalul Clinic Municipal de Urgență din Timișoara - 21.657.648 de lei
Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Sf.Maria” din Iași - 21.619.294 de lei
Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sf. Spiridon” din Iași -13.952.588 de lei
Spitalul Județean de Urgență „Mavromati” din Botoșani - 13.917.792 de lei
Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie „Victor Babeș” din Craiova - 11.254.100 de lei
Spitalul Clinic Județean de Urgență din Craiova - 7.871.061 de lei
- Clini-Lab SRL din Mureș - contracte de 50 de milioane de lei pentru reactivi
109 de milioane de lei este valoarea tuturor contractelor, inclusiv cele multianuale semnate împreună cu alte societăți, încheiate de această societate din 15 martie și până acum. Pentru reactivi, firma a încheiat contracte de 50 milioane de lei.
Societatea îl care ca acționat unic pe Stefan Jakab.
- Mediclim SRL din București - contracte de 70 de milioane de lei pentru reactivi
311 de milioane de lei este valoarea tuturor contractelor, inclusiv cele multianuale semnate împreună cu alte societăți, încheiate de această societate din 15 martie și până acum. Pentru reactivi, firma a încheiat contracte de 70 milioane de lei.
Societatea îl are trecut ca acționat unic pe Mircea Ciupe.
- Synttergy Consult SRL din Cluj - contracte de 80 de milioane de lei pentru reactivi
251 de milioane de lei este valoarea tuturor contractelor, inclusiv cele multianuale semnate împreună cu alte societăți, încheiate de această societate din 15 martie și până acum. Pentru reactivi, firma a încheiat contracte de aproape 80 milioane de lei.
Victor Duhanes este acționarul unic al societății.
- Medist SRL din București - contracte de 70 de milioane de lei pentru reactivi
165 de milioane de lei este valoarea tuturor contractelor, inclusiv cele multianuale semnate împreună cu alte societăți, încheiate de această societate din 15 martie și până acum. Pentru reactivi, firma a încheiat contracte de 70 milioane de lei.
Acționariatul este format din Ionel Manole - 34%, Sebastian Vlădescu - 25%, Carmen Vlădescu - 25%, Gheorghe Florin Coica - 8%, Cristina Ioana Crăciun - 3%, Gabriela Cristina Anghel - 2% și Mihaela Elena Manole - 1%. De curând, Sebastian Vlădescu a declarat că a ieșit din acționariat, dar acest lucru nu a apărut încă în Monitorul Oficial.
- Ducos Trading SRL din București - contracte de 80 de milioane de lei pentru reactivi
242 de milioane de lei este valoarea tuturor contractelor, inclusiv cele multianuale semnate împreună cu alte societăți, încheiate de această societate din 15 martie și până acum. Pentru reactivi, firma a încheiat contracte de 80 milioane de lei.
Acționariatul este format din cei doi parteneri Jan Ionică și Ion Berciu.
Cele mai importante contracte au fost încheiate cu:
Ministerul Transporturilor, Infrastructurii si Comunicațiilor (prin negociere fără publicare prealabilă) pentru spitalele din subordinea acestui minister - contract în valoare de 35.974.685 milioane de lei
Spitalul Clinic de Urgenta Bagdasar-Arseni - 19.283.280 de lei
Institutul de Boli Cardiovasculare "Prof.Dr.C.C. Iliescu" - 10.289.040 de lei
Spitalul Clinic Județean de Urgenta Craiova - 8.951.696 de lei
Spitalul Județean Satu Mare - 5.731.128 de lei
Sponsorizările
Înțelegerile contractuale între o unitate medicală și o firmă distribuitoare trebuie avizate și de biochimiștii și/sau medicii de laborator. Aceștia din urmă propun printr-un referat cantitatea necesară sau aprobă cantitatea pe care conducerea vrea să o achiziționeze. Într-un laborator, probele de sânge sau țesut sunt lucrate de biochimist la analizor, iar rezultatele sunt verificate de medicul de laborator care le aprobă prin parafa sa.
Această legătură de necesitate întru firmele de profil și personalul medical din laborator se poate vedea și din contractele de sponsorizare sau donație făcute de aceste societăți, așa cum reiese din datele publicate de Agenția Națională a Medicamentului.
Spre exemplu, Medist a sponsorizat în 2019 cu suma de peste 60.000 de lei Asociația de Medicină de Laborator din România.
Roche România a oferit sponsorizări către 197 de persoane fizice sau juridice. Aproape 100 sunt medici de laborator sau biochimiști.
Sante International a sponsorizat cu peste 90.000 de lei Asociația de Medicină de Laborator din România. Cu aproape 60.000 de lei a sponsorizat Spitalul de Urgență Universitar, unitate medicală cu care firma are contracte pentru furnizarea de reactivi.
Afacerea reactivilor explicată de Dorin Cocoș în fața procurorului
Omul de afaceri, Dorin Cocoș, fostul soț al Elenei Udrea, a fost, se pare, unul dintre primii afaceriști care și-a dat seama de potențialul acestor contracte. Și aceasta înainte de pandemie.
„Preferam să dăm, ca firmă, aparatele (n.r. - de analiză), în pierdere sau uneori să le dăm și gratis. Asta pentru că odată ce spitalul folosea acest aparat, aveam acces să încheiem contracte pentru reactivi, pentru că doar firma noastră avea reactivii necesari acestui aparat”. Aceste declarații îi aparțin lui Dorin Cocoș și au fost făcute într-un dosar de corupție ce vizează perioadă 2008-2014.
Din acel dosar instrumentat de Direcția Națională Anticorupție (DNA) s-au desprins, disjuns, mai multe anchete. Una dintre acestea îl privește și pe Nicolae Bănicioiu (foto jos), care este cercetat penal pentru trafic de influență și luare de mită.
Investigația cuprinde și alte nume de medici, directori de spitale și șefi din Sănătate, care ar fi primit atenții pentru a încheia contracte cu firmele fostului soț al Elenei Udrea. Enumerarea numelor acestora a fost făcută la DNA chiar de Dorin Cocoș.
Același Dorin Cocoș susține în fața procurorului că a fost nevoit să ofere sume de bani, de obicei „gheață”, pentru directori de spital pentru a câștiga licitațiile legate de reactivi. Acestea se încheiau sub forma unor contracte-cadru.
Apoi, Dorin Cocoș prin oamenii de încredere sau personal oferea periodic sume de bani pentru ca firmele sale să aibă comenzi îndestulătoare. „Degeaba încheiam contracte cadru la licitații, dacă apoi spitalul nu îmi cerea comenzi într-o cantitate care să asigure profitul”, mai explică omul de afaceri de ce era nevoit să ofere sume de bani constant doctorilor și directorilor de spitale.
Contactat de Europa Liberă, Dorin Cocoș nu a dorit să comenteze declarațiile din acest dosar. Ne-a precizat însă că nu are nicio calitate în anchetă, în sensul că nu este învinuit. Nu a spus dacă are statut de martor și ne-a închis telefonul.
Fostul soț al Elenei Udrea a susținut în fața procurorului de caz că a fost nevoit să apeleze la această tactică - să ofere aparatura și „atenții” directorilor de spital - până când s-a însurat cu Elena Udrea, în 2003.
După acest moment, firmelor lui Dorin Cocoș le-a devenit mai ușor să câștige contracte și să aibă comenzi pe baza notorietății soției sale, se mai arată în declarația sa. Reamintim că Elena Udrea a fost una dintre cele mai influente persoane, dacă nu cea mai influentă persoană în perioada celui de-al doilea mandat al lui Traian Băsescu.
Mai mult, acesta nu mai discuta cu șefii de spitale, ci direct cu directorii Casei Naționale de Asigurări sau cu miniștrii Sănătății. Un astfel de caz este cel al lui Nicolae Bănicioiu, potrivit procurorilor. Fostul ministru PSD este oficial acuzat de DNA. În octombrie 2020 a rămas fără imunitatea parlamentă și este acuzat de trafic de influență și luare de mită. DNA susține că Nicolae Bănicioiu ar fi încasat 2,6 milioane de lei.
Conform anchetei procurorilor, în perioada 2008-2014, Camelia Mihaela Irimescu și Dorin Cocoș au avut relații comerciale cu spitalele publice din subordinea Ministerului Sănătății prin intermediul societăților comerciale Imuno Diagnostika SRL, Meditest Global SRL, Green Med SRL, Disan Ortomed SRL, Hemos Med SRL, Clamari Trading SRL, Spectrum Magnamed SRL. Camelia Mihaela Irimescu era o asociată a lui Cocoș și persoana care îi administra afacerile din domeniul medical, așa cum reiese din datele procurorilor.
„Aceste societăți comerciale erau administrate în drept de către rude sau persoane apropiate martorei sau lui Dorin Cocoș”, se precizează într-o declarație de martor, inclusă într-o ordonanță a procurorilor DNA, din februarie 2020.