Linkuri accesibilitate

Marea Britanie și Italia suspendă și ele finanțarea pentru ONU în Fâșia Gaza


În imagine, palestinieni din Rafah, în sudul Fâșiei Gaza, își arată buletinele, pentru a primi rația de făină distribuită de Agenția ONU pentru refugiații palestinieni.
În imagine, palestinieni din Rafah, în sudul Fâșiei Gaza, își arată buletinele, pentru a primi rația de făină distribuită de Agenția ONU pentru refugiații palestinieni.

Marea Britanie și Italia au anunțat că suspendă temporar finanțarea Agenției Națiunilor pentru Refugiații Palestinieni (UNRWA), alăturându-se SUA, Australiei și Canadei. Deciziile vin după acuzațiile potrivit cărora angajați ai agenției ar fi fost implicați în atacurile Hamas asupra Israelului.

„Guvernul italian a suspendat finanțarea UNRWA după atacul atroce al Hamas din 7 octombrie”, a declarat ministrul de externe Antonio Tajani pe rețeaua de socializare X, fostul Twitter.

„Țările aliate au luat o decizie similară. Ne angajăm să oferim ajutor umanitar populației palestiniene, protejând în același timp securitatea Israelului", a mai spus el.

La câteva ore distanță și Marea Britanie a anunțat că întrerupe finanțarea.

„Regatul Unit este îngrozit de acuzațiile conform cărora personalul UNRWA a fost implicat în atacul din 7 octombrie împotriva Israelului, un act de terorism odios pe care guvernul britanic l-a condamnat în mod repetat.

Regatul Unit întrerupe temporar orice finanțare viitoare a UNRWA în timp ce analizăm aceste acuzații. Rămânem dedicați acordării de ajutor umanitar oamenilor din Gaza care au nevoie disperată de el”, a transmis Departamentul pentru afaceri străine, Commonwealth și Dezvoltare al Marii Britanii, citat de The Guardian.

Tot sâmbătă, ministrul de externe al Israelului, Isac Katz, a spus că țara sa va încerca să oprească UNRWA să opereze în Fâșia Gaza după încetarea războiului.

Într-o postare pe platforma X, Katz a spus că politicile Israelului pe care le-a coordonat au urmărit ca acesta să se asigure că „UNRWA nu va face parte din ziua de după”, a declarata Katz, adăugând că va încerca să obțină sprijin din partea SUA, UE și a altor donatori majori ai agenției.

Tot sâmbătă, secretarul general al Mișcării pentru Eliberarea Palestinei, care își exercită autoritatea în Cisiordania și Ierusalimul de Est, Hussein al-Sheikh, a făcut un apel la țările care au anunțat retragerea sprijinului financiar să își revizuiască poziția.

Într-o postare pe platforma X, acesta a spus că deciziile de suspendare a sprijinului implică „mari riscuri de ajutor politic și umanitar”, deoarece „în contextul actual și în lumina agresiunii continue împotriva poporului palestinian avem nevoie de sprijinul maxim pentru această organizație internațională și nu oprim sprijinul și asistența pentru aceasta.”


​SUA a anunțat suspendarea finanțării vineri

Departamentul de Stat al SUA, unul din principalii finanțatori ai UNRWA, a transmis încă de vineri că întrerupe finanțarea Agenției, la câteva ore după ce acuzațiile au fost făcute publice, menționând că acestea se referă la 12 angajați ai Agenției.

Departamentul de Stat american a lăudat recent munca UNRWA, iar administrația lui Joe Biden a restabilit finanțarea care a fost oprită în timpul mandatului lui Donald Trump.

De asemenea, Canada și Australia au anunțat și ele întreruperea finanțării, potrivit The Guardian.

Vineri, comisarul general al UNRWA, Philippe Lazzarini, a anunțat că Israelul a transmis agenției informații despre presupusa implicare a unor angajați ai săi în atacul șocant al Hamas asupra Israelului din 7 octombrie.

„Pentru a proteja capacitatea agenției de a furniza asistență umanitară, am luat decizia de a rezilia imediat contractele acestor membri ai personalului și de a lansa o investigație pentru a stabili fără întârziere adevărul”, a spus Lazarini.

La scurt timp, reprezentanții Departamentului de Stat al SUA au declarat că este extrem de tulburat de acuzațiile, despre care a spus că se referă la 12 angajați ai UNRWA și a spus că nu va mai oferi nicio finanțare până când ancheta nu va fi finalizată.

„Departamentul de Stat a întrerupt temporar finanțarea suplimentară pentru UNRWA în timp ce analizăm aceste acuzații și măsurile pe care le iau Națiunile Unite”, a declarat purtătorul de cuvânt Matthew Miller.

  • 16x9 Image

    Ovidiu Cornea

    Ovidiu Cornea lucrează în presă de peste 16 ani. A activat ca reporter și redactor în presa scrisă și online din Cluj - inclusiv corespondent național. În ultimii ani a lucrat în radio. A fost invitat cu regularitate în diverse emisiuni TV, locale și regionale.

    Îi place munca de teren, dar și dezbaterea temelor cu miză comunitară, socială. Articolele sale pe teme din domeniile Educație, Mediu, Inovație, au fost premiate în 2021 la Gala Premiilor Profesioniștilor din Presă Cluj, jurizate de jurnaliști notorii la nivel național.

    Este licențiat în Jurnalism, cu master în Sociologie și Asistență Socială.

XS
SM
MD
LG