Linkuri accesibilitate

12 angajați ONU, suspectați de implicare în atacurile Hamas asupra Israelului


Comisarul general al UNRWA, Philippe Lazzarini, la deschiderea Forumului Global pentru Refugiați, la Geneva, Elveția, 13 decembrie 2023.
Comisarul general al UNRWA, Philippe Lazzarini, la deschiderea Forumului Global pentru Refugiați, la Geneva, Elveția, 13 decembrie 2023.

Agenția Națiunilor Unite pentru Refugiații Palestinieni (UNRWA) investighează mai mulți angajați suspectați de implicare în atacurile Hamas asupra Israelului din 7 octombrie.

„Autoritățile israeliene au furnizat UNRWA informații despre presupusa implicare a mai multor angajați UNRWA în atacurile oribile asupra Israelului din 7 octombrie”, a declarat Philippe Lazzarini, comisarul general UNRWA, citat de Reuters.

„Pentru a proteja capacitatea agenției de a furniza asistență umanitară, am luat decizia de a rezilia imediat contractele acestor membri ai personalului și de a lansa o investigație pentru a stabili fără întârziere adevărul”.

Lazzarini nu a dezvăluit numărul de angajați despre care se presupune că ar fi implicați în atacuri și nici natura presupusei implicări a acestora.

El a spus, totuși, că „orice angajat UNRWA care a fost implicat în acte de teroare” va fi tras la răspundere, inclusiv prin urmărire penală.

Un purtător de cuvânt al UNRWA nu a oferit mai multe detalii despre situație.

Purtătorul de cuvânt al guvernului israelian, Eylon Levy, a acuzat UNRWA că a anunțat știrea, în timp ce atenția întregii lumi era concentrată pe acțiunie Curții de la Haga, care a cerut Israelului să prevină actele de genocid împotriva palestinienilor și să facă mai mult pentru a ajuta civilii din Gaza.

„În orice altă zi, acesta ar fi fost un titlu major: Israelul prezintă dovezi ale complicității angajaților ONU cu Hamas”, a scris Levy pentru X, fosta rețea Twitter.

Antonio Guterres, secretarul general al Națiunilor Unite, a fost informat despre acuzații, a spus purtătorul de cuvânt al său.

„Secretarul general este îngrozit de această veste”, a declarat purtătorul de cuvânt Stéphane Dujarric.

Dujarric a adăugat că șeful ONU i-a cerut lui Lazzarini să facă cât mai repede ancheta pentru a se asigura că orice angajat UNRWA care s-a dovedit că a participat sau a favorizat atacurile din 7 octombrie va fi imediat dat afară și deferit justiției.

„Va fi făcută o verificare independentă urgentă și cuprinzătoare a UNRWA”, a adăugat Dujarric.

SUA oprește finanțarea UNRWA. UE, în expectativă

UNRWA, ai cărui mari donatori în 2022 sunt Statele Unite, Germania și Uniunea Europeană, a declarat în repetate rânduri că capacitatea sa de a acorda asistență umanitară oamenilor din Gaza este pe punctul de a se prăbuși.

Departamentul de Stat al SUA a declarat că este extrem de tulburat de acuzațiile, despre care a spus că se referă la 12 angajați ai UNRWA și a spus că nu va mai oferi nicio finanțare până când ancheta nu va fi finalizată.

„Departamentul de Stat a întrerupt temporar finanțarea suplimentară pentru UNRWA în timp ce analizăm aceste acuzații și măsurile pe care le iau Națiunile Unite”, a declarat purtătorul de cuvânt Matthew Miller.

Departamentul de Stat al SUA a lăudat recent munca UNRWA, iar administrația lui Joe Biden a restabilit finanțarea care a fost oprită în timpul mandatului lui Donald Trump.

Ca răspuns la acuzațiile împotriva angajaților UNRWA, republicanii din Senatul SUA au criticat mișcarea lui Biden de a finanța agenția.

„De ani de zile am avertizat administrația Biden cu privire la reluarea finanțării către UNRWA, care are o istorie de a angaja oameni legați de mișcări teroriste precum Hamas”, a declarat vineri senatorul Jim Risch, republicanul de rang înalt din Comisia de Relații Externe a Senatului.

Șeful UE pentru politică externă, Josep Borrell, a declarat că va „evalua pașii suplimentari și va trage concluzii după rezultatul investigației complete și cuprinzătoare”.

UNRWA, înființată în 1949 în urma primului război arabo-israelian, oferă servicii inclusiv școlarizare, asistență medicală primară și ajutor umanitar palestinienilor din Gaza, Cisiordania, Iordania, Siria și Liban.

Autoritățile israeliene, inclusiv prim-ministrul Benjamin Netanyahu, au acuzat agenția că alimentează instigările antiisraeliene. .

UNRWA a oferit ajutor și și-a folosit facilitățile pentru a adăposti oameni care fug de bombardamente și de ofensiva terestră lansată de Israel în Gaza în urma atacurilor din 7 octombrie, în care Israelul spune că 1.200 de persoane au fost ucise și 240 luate ostatici.

Ofensiva Israelului a devastat o mare parte din Fâșia Gaza, dens populată, și a ucis peste 26.000 de palestinieni, potrivit oficialilor din domeniul sănătății din teritoriu.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG