Linkuri accesibilitate

Marea Britanie aprobă folosirea vaccinului produs de Oxford- AstraZeneca


Vaccinul împotriva Covid-19 produs de oamenii de știință de la Universitatea din Oxford a fost aprobat pentru utilizare în Marea Britanie. Este al treilea vaccin care va fi inoculat în rândul persoanelor din Occident.

Vaccinul dezvoltat de Pfizer/BioNTech este deja folosit în Marea Britanie, Statele Unite și Uniunea Europeană, în timp ce vaccinul celor de la Moderna este utilizat în Statele Unite.

Vaccinul dezvoltat de Oxford-AstraZeneca a fost dezvoltat în primele luni din 2020, a fost testat pe primul voluntar în aprilie și de atunci a trecut prin teste clinice cu mii de participanți.

În Marea Britanie au fost deja vaccinați mai mult de 600.000 de persoane de când a început campania de vaccinare pe 8 decembrie. Marți, Margaret Keenan a devenit prima persoană din lume căreia i s-a administrat a doua doză de vaccin produs de Pfizer. Ea a primit vaccinul la Spitalul Universitar din Coventry, la trei săptămâni de la prima doză.

Vaccinul celor de la Oxford-AstraZeneca oferă un avantaj prin faptul că este mai ieftin și mai ușor de produs. În plus, față de vaccinul Pfizer nu trebuie depozitat la -70 de grade și astfel poate fi mai ușor transportat.

Cu câteva zile înainte de aprobare, dezvoltatorii afirmau că vaccinul dezvoltat de AstraZeneca ar putea avea o eficacitate perfectă. Cercetătorii transmiteau recent că după analize suplimentare ar fi descoperit că o jumătate de doză ar putea fi mai utilă decât una întreagă.

În grupa de voluntari care au primit primit jumătate de doză de vaccin în prima fază eficienţa a fost de peste 90 la sută, în timp ce pentru cei care au fost vaccinaţi cu două doze eficienţa a fost de 62 la sută.

Vaccinul, cunoscut fie ca ChAdOx1 fie drept AZD1222, este produs prin folosirea unui virus de răceală comună (adenovirus) de la cimpanzei, ștergându-se aproximativ 20% din instrucțiunile genetice ale virusului. Acest lucru înseamnă că virusul nu se poate înmulți, nici să provoace boli la oameni.

Cercetătorii din Bristol s-au concentrat pe evaluarea modului – cât de des și cât de precis – în care vaccinul copiază și folosește instrucțiunile genetice ”programate” în el de cei care l-au dezvoltat.

Aceste instrucțiuni sunt pentru crearea proteinei din ”țepii” Sars-Cov-2, virusul care provoacă Covid-19.

Odată ce această proteină este produsă, sistemul imunitar reacționează la ea, învățând sistemul imunitar să identifice o infecție Covid-19 reală.

Vaccinul britanic s-a bucurat de cele mai multe precomenzi din partea guvernelor, inclusiv a Uniunii Europene, însă a întâmpinat probleme în faza a treia de testare și a rămas în urma concurenților, anunțând o eficiență de doar 70% contra virusului.

XS
SM
MD
LG