Linkuri accesibilitate

Marea Britanie amână până în 2024 controlul mărfurilor UE la frontieră


Este a cincea amânare post-Brexit a implementării controalelor la frontieră asupra alimentelor și produselor proaspete provenite din UE.

Guvernul britanic va amâna cu încă trei luni impunerea controalelor complete post-Brexit asupra importurilor de mărfuri din Uniunea Europeană, ceea ce înseamnă că alimentele și alte produse de origine animală și vegetală vor continua să intre în Regatul Unit din UE fără niciun control.

Este a cincea amânare post-Brexit a implementării controalelor la frontieră asupra alimentelor și produselor proaspete provenite din UE.

Ministrul Finanțelor, Jeremy Hunt, a susținut amânarea din cauza temerilor că noua birocrație va crește prețurile alimentelor în timpul unei crize inflaționiste, în timp ce comercianții au cerut, de asemenea, mai mult timp pentru a se pregăti pentru noul sistem.

Noul regim pentru produsele de origine animală și vegetală trebuia inițial să înceapă în 2021, dar noua amânare presupune că noi documente nu vor fi necesare până în ianuarie, iar controalele importurilor nu vor începe în porturi până în aprilie 2024.

Conform noului calendar, certificarea de sănătate a importurilor de produse cu „risc mediu” – care trebuia introdusă pe 31 octombrie 2023 – va fi amânată până în ianuarie.

Lansarea finală, dacă nu este amânată din nou, va fi finalizată în octombrie 2024, odată cu introducerea declarațiilor de siguranță și securitate pentru importurile din UE.

Comercianții au spus că întârzierea va oferi porturilor și transportatorilor mai mult timp să se pregătească, în timp ce întârzierea controalelor fizice până în aprilie 2024 ar evita cea mai aglomerată perioadă de iarnă, când supermarketurile britanice se bazează foarte mult pe produsele importate.

Marea Britanie a părăsit piața unică a UE în ianuarie 2021 și a amânat de mai multe ori punerea în aplicare a controalelor integrale la frontieră din cauza îngrijorărilor legate de perturbarea activității în porturi și a riscului de a declanșa o criză a costului vieții.

În schimb, Bruxellesul a introdus imediat controale și documente pentru mărfurile care intră din Marea Britanie în UE, ceea ce a dus la întârzieri și la creșterea costurilor, făcând dificilă concurența pentru unele companii.

Controalele asupra exporturilor britanice au început încă din ianuarie 2021, spre furia fermierilor britanici, care cred că lupta cu concurența de pe continent este inegală.

„Au întârziat noi controale la frontieră în mod repetat, creând o incertitudine uriașă pentru întreprinderi”, a declarat reprezentantul opoziției, Gareth Thomas, ministru alternativ al comerțului internațional, citat de Financial Times.

Guvernul a declarat în aprilie că va solicita certificate de sănătate pentru unele produse de origine animală, plante și produse alimentare și furajere care vin din Europa până pe 31 octombrie.

„După ce a ascultat opiniile industriei, guvernul a fost de acord cu o amânare de trei luni pentru introducerea controalelor sanitare și fitosanitare restante, precum și controale vamale complete pentru mărfurile din Irlanda de Nord”, se arată într-un comunicat preluat de Reuters.

Alte cerințe, cum ar fi controalele fizice și declarațiile de siguranță, urmează să fie introduse etapizat până în 2024.

Data controalelor pentru produsele de origine animală și a plantelor cu risc mediu, este, de asemenea, amânată cu trei luni pentru a oferi timp întreprinderilor să se pregătească, spune guvernul britanic.

Noul model de operare, publicat marți de guvernul britanic, face ca utilizarea inteligentă a datelor și tehnologiei să elimine riscul de dublare și să reducă volumul de date și de documente necesare întreprinderilor atunci când importă mărfuri.

Noile modificări ar duce la economii de 520 de milioane de lire sterline (655 de milioane de dolari) pe an, comparativ cu modelul inițial de import, care urma să fie introdus în 2022, se arată în comunicat.

De asemenea, este planificat un sistem unic de comerț care va simplifica și eficientiza procesele comerciale de import și export, astfel încât informațiile să fie transmise de comercianți o singură dată.

Biroul premierului a transmis că noul regim de control la graniță și calendarul său vor fi anunțate „în scurt timp”, chiar de joi sau, cel mai târziu, săptămâna viitoare.

Un purtător de cuvânt al guvernului a dat asigurări că noul sistem va furniza „cea mai bună graniță din lume” în care modelul de operarea va „introduce o abordare inovatoare a importului, care va fi introdusă progresiv.”

William Bain, șeful politicii comerciale la Camerele de Comerț britanice, a declarat: „Reducerea unora dintre etapele de referință le va oferi afacerilor și furnizorilor lor mai mult timp pentru a se pregăti și le va permite să opereze într-un context în care inflația prețurilor la alimente ar fi putut atinge apogeul.

„Pentru companiile pe care le reprezentăm, problema cheie înainte de introducerea de noi controale și procese este dacă infrastructura fizică și digitală este gata la Dover, Holyhead și porturile de intrare din Marea Britanie. Accentul trebuie să se concentreze acum pe acest lucru, dacă noua abordare va funcționa”, a adăugat el.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

Explozie la o navă civilă străină în portul Sulina
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:28 0:00
XS
SM
MD
LG