Linkuri accesibilitate

Acord Marea Britanie – Uniunea Europeană pentru reglementările post-Brexit în Irlanda de Nord


Premierul Marii Britanii, Rishi Sunak, o întâmpină, la Londra, pe președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. 27 februarie 2023.
Premierul Marii Britanii, Rishi Sunak, o întâmpină, la Londra, pe președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. 27 februarie 2023.

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, s-a aflat, luni, la Londra pentru discuții cu premierul Rishi Sunak despre un compromis de modificare a protocolului post-Brexit privind Irlanda de Nord. Principalele probleme vizau comerțul cu UE.

Acordul dintre Londra și Bruxelles, care a fost negociat luni de zile, ar urma să ducă la crearea unor coridoare comerciale pentru accesul bunurilor în Irlanda de Nord, a spus Rishi Sunak. „Înlăturăm orice idee de graniță în Marea Irlandei”, a adăugat el.

Potrivit BBC, nu este clar când va avea loc un vot cu privire la acordul la care s-a ajuns luni. „Este nevoie de timp pentru ca lumea să se obișnuiască cu ideea”, a explicat premierul Marii Britanii.

Protocolul care vizează Irlanda de Nord a fost motiv de tensiunii imediat după ce Marea Britanie a votat părăsirea Uniunii Europene (Brexit). Acestea vizau controalele vamale pentru anumite bunuri care ajungeau în Irlanda de Nord din Marea Britanie.

Potrivit noului plan, va exista un coridor „verde” pentru bunuri din restul Marii Britanii destinate exclusiv Irlandei de Nord și un coridor „roșu” pentru bunurile care ajung în Irlanda (în continuare parte a Uniunii Europene).

Până acum toate cele două categorii erau verificate la intrarea în Irlanda de Nord.

O altă parte a acordului priveşte apărarea suveranităţii poporului nord-irlandez, în contextul în care mulţi nord-irlandezi sunt îngrijoraţi de faptul că vor fi afectaţi de schimbări legislative europene privind mărfurile, a mai spus premierul britanic.

În vederea prevenirii acestui lucru, noul acord acordă Parlamentului nord-irlandez o nouo „frână” care-i permite Stormontului nu doar să aibă un cuvânt de spus în aceste legi, ci să împiedice aplicarea lor în provincie.

„Asta stabileşte un proces clar prin care Adunarea democratic aleasă poate trage o frână de urgenţă” a schimbărilor care afectează bucuri europene care au impact asupra vieţii de zi cu zi. Dacă este trasă o astfel de „frână”, Guvernul britanic va avea un drept de veto”, anunţă el.

Rishi Sunak a spus că noul acord cu UE oferă totodată o soluţie istorică medicamentelor, lipsa unor medicamentelor de pe piata britanică fiind una dintre problemele majore .

  • 16x9 Image

    Carmen Valică

    A început să lucreze în presă în 2000, când studia încă jurnalismul la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Pasionată de radio, Carmen s-a mutat la București în 2004, când s-a alăturat redacției în limba română a BBC World Service. După închiderea acesteia a lucrat la Radio România Actualități iar apoi, timp de cinci ani, s-a dedicat comunicării și relațiilor publice. A revenit în presă în 2020 iar din ianuarie 2021 s-a alăturat echipei Europa Liberă România.

    valican@rferl.org

XS
SM
MD
LG