Linkuri accesibilitate

Alegeri în Marea Britanie. Laburiștii câștigă detașat. Premierul Rishi Sunak își anunță demisia


Liderul Partidului Laburist, Keir Starmer, va fi următorul premier al Marii Britanii, după o victorie netă a formațiunii sale în alegerile din 4 iulie.
Liderul Partidului Laburist, Keir Starmer, va fi următorul premier al Marii Britanii, după o victorie netă a formațiunii sale în alegerile din 4 iulie.

Partidul Laburist din Marea Britanie a câștigat detașat alegerile parlamentare. Rezultatele preliminare arată că Partidul Conservator va câștiga cele mai puține locuri în parlament din istoria partidului. Keir Starmer va fi următorul premier.

Actualizare - ora 15.00

Rezultatele alegerilor din Marea Britanie, când ai mai rămas de numărat voturile din două circumscripții electorale

Actualizare - ora 13.00

Premierul Rishi Sunak a declarat vineri că se va întâlni vineri cu regele Charles pentru a demisiona oficial din funcția de prim-ministru. Primul ministru conservator a anunțat că va demisiona, de asemenea, din funcția de lider al Partidului Conservator, după înfrângerea istorică în alegeri.

„Am dat tot ce am mai bun pentru această slujbă, dar ați trimis un semnal clar că guvernul Regatului Unit trebuie să se schimbe, iar judecata voastră este singura care contează”, a spus Sunak într-un discurs adresat alegătorilor în fața biroului din Downing Street.

Rishi Sunak, prim-ministrul demisionar al Partidului Conservator din Marea Britanie, se adresează presei. Vineri, 5 iulie 2024.
Rishi Sunak, prim-ministrul demisionar al Partidului Conservator din Marea Britanie, se adresează presei. Vineri, 5 iulie 2024.

„V-am auzit furia, dezamăgirea și îmi asum responsabilitatea pentru această pierdere. Tuturor candidaților conservatori și militanților care au lucrat neobosit, dar fără succes, îmi pare rău că nu am putut oferi ceea ce meritau eforturile voastre".

Știrea inițială

Partidul Laburist, de centru-stânga, a câștigat o majoritate uriașă în alegerile parlamentare, după 14 ani de guvernare conservatoare tumultuoasă.

Rezultatele parțiale arată că Partidul Laburist, de centru-stânga, a câștigat deja peste 326 din cele 650 de locuri din parlament, iar un sondaj la ieșirea de la urne sugerează că va obține aproximativ 410 de locuri.

„În această seară, oamenii de aici și din întreaga țară au vorbit și sunt pregătiți pentru schimbare, pentru a pune capăt politicii de spectacol, și pentru o întoarcere la politică ca serviciu public”, a spus Keir Starmer după ce și-a câștigat locul de parlamentar în circumscripția lui din Londra.

„Schimbarea începe chiar aici. Ați votat. Acum este timpul să livrăm”, a adăugat Keir Starmer, liderul care va deveni următorul premier al Marii Britanii.

Observatorii consideră că rezultatele alegerilor sunt umilitoare pentru Partidul Conservator și premierul Rishi Sunak. Partidul Conservator a obținut doar 70 de locuri în parlament și analiștii vorbesc deja despre cea mai slabă performanță electorală din istoria partidului.

Rishi Sunak și-a recunoscut înfrângerea și a spus că l-a sunat pe Starmer pentru a-l felicita pentru victoria sa.

„Sunt multe de învățat și de reflectat și îmi asum responsabilitatea pentru pierderea suferită de mulți candidați conservatori buni și harnici... Îmi pare rău”, a declarat Rishi Sunak, care a câștigat circumscripția în care a candidat.

În ciuda victoriei sale convingătoare, sondajele arată așteptări precaute față de Keir Starmer și partidul său, care vin la putere într-un moment în care țara se confruntă cu multe provocări.

Povara fiscală a Marii Britanii va atinge cel mai înalt nivel de la cel de-al Doilea Război Mondial, datoria publică este aproape echivalentă cu producția economică anuală, standardele de viață au scăzut, iar serviciile publice funcționează prost, în special Serviciu Național de Sănătate.

O mare parte din rezultatul slab al Partidului Conservator se datorează partidului populist de dreapta Reform UK, condus de promotorul Brexit-ului, Nigel Farage, care a făcut o campanie puternică pentru reducerea imigrației și a câștigat o parte din electoratul tradițional conservator. Partidul Reform UK ar urma să câștige 13 mandate în parlament.

Partidul Liberal Democrat (Lib-Dem) urmează să aibă zece mandate, Partidul Verzilor din Anglia şi Ţara Galilor va avea două mandate.

Starmer a promis să renunțe la politica conservatorilor de a trimite solicitanți de azil în Rwanda. Cu toate acestea, Starmer va trebui să găsească o soluție pentru a opri zeci de mii de oameni care sosesc ilegal peste Canalul Mânecii.

În Partidul Conservator, acuzațiile și dezbaterea privind direcția sa viitoare au început deja. Unii spun că eșecul conservatorilor a provenit din abandonarea orientării de centru, în timp ce alții susțin că Reform UK, al lui Nigel Farage, a câștigat alegătorii care au considerat că Partidul Conservator și-a părăsit rădăcinile.

Keir Starmer a promis să îmbunătățească relațiile cu Uniunea Europeană pentru a rezolva problemele create de Brexit. De asemenea, el a spus că Marea Britanie va continua să sprijine fără echivoc Ucraina.

Știre redactată cu informații oferite de BBC și Reuters.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG