Linkuri accesibilitate

Investigație Recorder | „Marele Alb" și banii publici cheltuiți discreționar de BOR


Patriarhul Daniel declara în 2007 că Biserica Ortodoxă Română era foarte săracă. Între timp, veniturile Patriarhiei s-au multiplicat de peste 80 de ori, arată investigația Recorder.
Patriarhul Daniel declara în 2007 că Biserica Ortodoxă Română era foarte săracă. Între timp, veniturile Patriarhiei s-au multiplicat de peste 80 de ori, arată investigația Recorder.

O investigație Recorder analizează modul în care sunt cheltuiți banii publici alocați bisericilor. Fără control sau transparență, arată jurnaliștii, care documentează „o rețea secretă în care oameni de afaceri, politicieni și prelați de la vârful Bisericii lucrează mână în mână într-o megaafacere".

*Actualizat cu reacția Arhiepiscopiei Bucureștiului

Investigația vizează construcția și reabilitarea de biserici din bani publici și arată că în timpul mandatului Patriarhului Daniel, cunoscut drept „Marele Alb” în cercurile sale de influență, aproximativ 1.3 miliarde de lei au fost alocați doar către bisericile din București, potrivit Recorder.ro

Printre investițiile cele mai costisitoare de la nivelul Capitalei se numără Catedrala Mântuirii Neamului, proiect care a fost ridicat pe un teren în valoare de 180 de milioane de euro, primit pe vremea când Adrian Videanu era primar. Potrivit Recorder, firma acestuia, Titan Mar, ar fi livrat marmură în valoare de peste 100 de milioane de lei pentru Catedrala aflată în construcție.

„Deci din punctul de vedere al disponibilităților financiare, Biserica Ortodoxă Română este foarte săracă. Din punct de vedere al banului, al productivității care să ne aducă imediat la ban, este foarte săracă în raport cu cât ar trebui să ajute”, susținea în 2007, Patriarhul Daniel, proaspăt ajuns în funcția de lider al Bisericii.

De atunci și până în prezent, restructurarea modului în care BOR funcționează, dar și apelarea la banii publici ar fi dus la o sporire a valorii proprietăților Patriarhiei de la 10 la 820 de milioane de lei, arată documentarul Recorder.

La această sumă de bani se adaugă cele încasate de mitropolii, episcopii și arhiepiscopii - în jur de 590 de milioane de lei, potrivit cifrelor furnizate Ministerul Finanțelor. Nu există sume exacte venite din partea miilor de biserici și mânăstiri naționale, precizează jurnaliștii, care adaugă că BOR a refuzat în repetate rânduri să răspundă întrebărilor reporterilor Recorder legate de administrarea fondurilor publice la care a avut acces.

În articol este înregistrat cu camera ascunsă consilierul general PSD din cadrul Consiliului General al Municipiului București, Neacșu Lazăr. PSD București și PSD sector 4 au anunțat, miercuri, demisia acestuia din PSD și din funcția de consilier general.

*ACTUALIZARE - Într-un comunicat de presă intitulat „Răspuns la un nou atac calomnios”, Arhiepiscopia Bucureștilor respinge, miercuri, atât premisa demersului jurnalistic al Recorder, cât și o serie din informațiile prezentate.

Comunicatul adaugă că „Recunoscând exprimările lor neadecvate, începând de astăzi, 13 octombrie 2021, Pr. Aurel Mihai – vicar eparhial al Arhiepiscopiei Bucureștilor și dl Lazăr Neacșu – membru în Adunarea Eparhială și în Adunarea Națională Bisericească şi-au prezentat demisia şi, prin urmare, nu mai ocupă niciun post în administrația bisericească”.

Într-un amplu punct de vedere transmis jurnaliștilor, Purtătorul de cuvânt al BOR, Vasile Bănescu, descrie investigația Recorder drept un „un material destinat unui scop jalnic, prost camuflat sub umbrela bunelor intenții, anume lovirea în imaginea publică a Patriarhului Bisericii Ortodoxe Române.”

  • 16x9 Image

    Sorin Dojan

    Absolvent in Drept la Universitatea Queen Mary din Londra, a ales jurnalismul din pasiune pentru oameni si povestile lor de viata. Anterior, a lucrat ca Editor Asistent la diferite publicatii academice, precum Queen Mary Human Rights Review si Women's History Review.

XS
SM
MD
LG