Linkuri accesibilitate

Exclusiv | Patriarhul Daniel a cerut la rectificare 220 de milioane de lei pentru Catedrala Mântuirii Neamului


Guvernul alocă în fiecare an o sumă dedicată cultelor religioase pe baza solicitărilor venite de la Secretariatul de Stat pentru Culte. Imagine generică cu Patriarhul Daniel

Surse guvernamentale au declarat pentru Europa Liberă că Patriarhia Română a transmis o solicitare Guvernului, prin intermediul Secretariatului de Stat pentru Culte, pentru a primi 220 de milioane de lei pentru continuarea lucrărilor la Catedrala Mântuirii Neamului.

Nu doar ministerele și agențiile guvernamentale se luptă pentru obținerea unei finanțări suplimentare la rectificarea bugetară, ci și cultele. Informațiile se obțin însă cu greu, existând mulți membri ai Cabinetului Cîțu care nu sunt la curent cu sumele care se vor aloca pentru cultele religioase în acest an.

Surse guvernamentale au declarat pentru Europa Liberă că Secretariatul de Stat pentru Culte a solicitat 401 milioane de lei la rectificarea bugetară. Din cei peste 400 de milioane de lei, cel mai important proiect îl constituie Catedrala Mântuirii Neamului. Potrivit surselor citate, Patriarhia Română a solicitat Guvernului 220 de milioane de lei (44 de milioane de euro) pentru continuarea lucrărilor la Catedrală. Metodologia prin care sunt solicitate este următoarea: fiecare entitate trimite un dosar la Secretariatul de Stat pentru Culte privind necesarul de finanțare și proiectul, iar dosarele sunt trimise către Ministerul de Finanțe.

În ultima versiune a rectificării bugetare, consultată de Europa Liberă, care a fost trimisă miercuri și Consiliului Economic și Social, se prevede alocare a 71,8 milioane de lei (14,4 milioane de euro) pentru sprijinirea cultelor religioase. Catedrala Mântuirii Neamului nu ar primi suma cerută de Patriarhie.

Există astfel o diferență de peste 330 de milioane de lei (66 milioane de euro) între solicitarea venită pe filiera Secretariatului de Stat pentru Culte și rectificarea gândită la Ministerul de Finanțe.

Negocierile nu s-au finalizat, susțin sursele citate, putând apărea noi modificări până la aprobarea finală a rectificării bugetare.

În bugetul pe 2021, s-a decis ca Biserica Ortodoxă să primească surse de finanțare prin trei programe, iar suma ajunge la peste 760 de milioane de lei.

Guvernul a alocat, suplimentar, în luna iunie, 20 de milioane de lei pentru Catedrala Mântuirii Neamului din bugetul pentru reparații și construcții noi lăcașuri de cult al Secretariatului de Stat pentru Culte, a informat profit.ro. Banii au fost acordați după o solicitare a Patriarhiei către premierul Cîțu.

Potrivit informațiilor de pe site-ul Secretariatului de Stat pentru Culte, până în luna mai au fost depuse aproape 1.000 de dosare din partea cultelor religioase pentru diferite obiective. Sumele solicitate diferă în funcție de fiecare unitate de cult.

Conform informațiilor, Catedrala Mântuirii Neamului ar mai avea nevoie de peste 450 de milioane de lei.

Primăria Generală a anunțat că nu va aloca resurse financiare pentru Catedrala Mântuirii Neamului, spre deosebire de perioada mandatului Gabrielei Firea în fruntea Capitalei.

Surse guvernamentale au declarat pentru Europa Liberă că Biserica Ortodoxă ar putea să mai primească bani la următoarea rectificare bugetară, cea din luna octombrie. Guvernul a alocat unităților de cult, în 2020, un sprijin financiar pentru repararea lăcașurilor de cult peste 250 de milioane de lei. În ultimii cinci ani, fondurile publice pentru construirea Catedralei Mântuirii Neamului au fost de peste 500 de milioane de lei.

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

Facebook Forum

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

XS
SM
MD
LG