Marian Godină este polițist din anul 2006. A lucrat aproape 11 ani la Poliția Rutieră, iar din 2017 e la Serviciul pentru Acțiuni Speciale, SAS.
A scris mai multe cărți, ultima, „Drum fără prioritate”, a apărut anul trecut. Are sute de mii de urmăritori în social media.
De curând a început să facă și stand-up. A avut un turneu în mai multe orașe ale țării, inspirat fiind de greutățile prin care a trecut odată cu renovarea casei în care a copilărit.
Mărturisește că nu-i place deloc să rămână în zona de confort, iar de stand-up s-a apucat și pentru că îi era teamă să vorbească în public. Așa a ajuns să vorbească în fața a sute de oameni:
„Am vrut neapărat să-mi depășesc teama asta, pentru că mi-era foarte frică și chiar am reușit. Să scap de emoții n-am reușit încă. Am și acum, cred că la fel de mari. Ce reușesc, însă, e să le țin în frâu mult mai bine și să le folosesc constructiv.”
De ce nu e bine în zona de confort? Nu-mi place, răspunde rapid Marian Godină:
„Simt că trece viața pe lângă mine. Cu atât mai mult, eu am simțit că m-am schimbat foarte mult în momentul în care am devenit tată. Am avut întotdeauna jena asta de a face bani. Mi-e jenă să fac bani prin munca mea.”
Spune că promovarea primei cărți pe care a scris-o a fost un dezastru tocmai din cauza acestei rușini:
„Cred că din copilărie vine, din felul în care am fost crescuți de părinții noștri, care au prins comunismul și care au învățat că să stai în banca ta e cel mai bine, să-ți vezi de treabă. Eu n-am primit din familie niciodată încurajări. Orice idee aș fi avut ar fi zis: «eee, du-te, măăă». Cam asta era.”
Pe mulți dintre cei peste 700.000 de urmăritori din social media i-a întâlnit în țară în show-urile de stand-up, un public special pe care, spune el, a ajuns să-l îndrăgească foarte mult. Pe de altă parte, recunoaște că sunt și români care te simpatizează atât timp cât ești ca ei.
*Ascultă podcastul SmartJob pe YouTube Music, Spotify, Apple Podcast.
„Sunt oameni care simt că eram acum câțiva ani exact ca ei și acum probabil își imaginează că am foarte mulți bani, lucru care nu e tocmai adevărat, și nu suport gândul ăsta. Cred că ne e mai ușor să-i tragem pe alții în jos sau să ne dorim să rămână la același nivel decât să încercăm să urcăm după ei. Asta pățesc eu cel mai des”, spune Godină.
Mărturisește că a face bani ușor nu e ceva care să-l definească: „Nici nu cred că poți. Niciodată n-am reușit să fac vreun ban ușor.”
„Mama reușea întotdeauna să ne trimită la școală neînfometați”
În ultima lui carte, „Drum fără prioritate”, Marian Godină spune că s-a expus foarte mult și a avut multe momente de ezitare.
Ce simte atunci când se gândește la copilul Marian Godină?
„Mi-e și un pic milă, pentru că știu cum era, știu ce lipsuri avea, știu cum a crescut, dar, în același timp, știu că așa erau vremurile. Sunt conștient că părinții mei au făcut exact cât au putut de mult ca să o ducem cât mai bine. Simt și mândrie, pentru că acel copil a reușit să iasă de acolo.”
Erau cinci copii în casă și un singur salariu, al tatălui:
„Nu aveam niciodată nimic nou, dar mama reușea întotdeauna să ne trimită la școală neînfometați. Pe masă punea ditamai oala cu ceai, iar într-un bol golea o conservă de pate peste care punea câteva linguri mari de margarină. O felie de cozonac mă bucura mai mult decât o face acum un cadou scump.”
De multe ori visa să aibă o bicicletă, iar bicicleta a continuat să apară când și când, dar doar în visele lui:
Școala românească ne-a făcut de mici să învățăm ce înseamnă stresul.
„Prima bicicletă am cumpărat-o acum câțiva ani, adult fiind. A venit bicicleta când nu mai aveam așa mare nevoie de ea. La 21 de ani am văzut pentru prima dată marea. Târziu tare, întârziasem cu vreo 10-15 ani, iar atunci nu prea a mai avut niciun sens.”
Când se gândește la școală, își aduce aminte nenumăratele nopți nedormite din cauza notelor mici, din cauza temelor nefăcute:
„Școala românească ne-a făcut de mici să învățăm ce înseamnă stresul. Ăsta e un lucru pe care aș vrea să-l remediez în copilăria Mariei, fiica mea.”
Ce și-ar fi dorit să audă în copilărie Marian Godină și n-a auzit?
„La noi în casă, deși eram înconjurați de iubire, c-o simțeam, nu se pronunțau cuvintele astea două: te iubesc. Părinții nu spuneau te iubesc. Și eu acum asta îi zic Mariei în fiecare zi.”
Cum arată România noaptea
Marian Godină revine la SAS - Serviciul pentru Acțiuni Speciale - la începutul lunii iulie. Timp de doi ani a fost în concediu de creștere a copilului. Spune că îi e dor de job.
Simte și teamă sau crede că se va reintegra greu?
„E acea teamă constructivă, pe care chiar trebuie să știi s-o gestionezi, că nu poți să te duci acolo tremurând de frică, dar e o frică care te păzește, care te face mult mai precaut, care te face să fii calculat. E bună frica aia.”
Ce misiune l-a marcat? „Noi suntem trimiși la evenimentele cele mai grele, bătăi, omoruri. Am fost atacați cu furca, cu toporul, pe o uliță unde era beznă. S-a umplut ulița, noi eram puțini, a trebuit să facem față.”
Crede că jobul de polițist e cel în care societatea se poate observa cel mai bine, cu bune și cu rele, pentru că ai de-a face cu tot felul de oameni. Câți prieteni buni și foarte buni are Marian Godină? Cred că doi, spune el.
Cum arată România noaptea, când vezi morți, răniți grav, când ești chemat pentru crime, când dai de interlopi?
„De multe ori m-am gândit că sunt două lumi total diferite și că oamenii ăia onești și cuminți, care noaptea dorm acasă în paturile lor, habar nu au ce e noaptea pe străzi.”
Cu atâția urmăritori în social media, stârnește nenumărate reacții, unele de apreciere, altele negative, atunci când scrie ceva: „Cred că uneori felul în care îmi formulez opinia e ușor agresiv și arogant. Trebuie să remediez asta.”
Pe de altă parte, recunoaște că originalitatea și pripitul l-au adus aici, la a fi urmărit de sute de mii de oameni:
„Sunt mulți în mediul online, oameni pe care nu-i plac deloc, care, atunci când apare un subiect, stau în expectativă să vadă un pic ce tabere se fac, cam de unde ar avea de câștigat, în ce tabără ar trebui să se poziționeze ca să câștige și după aia vin ei cu părerea. Eu o dau și după aia trag ponoasele.”
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.