Linkuri accesibilitate

One-to-One | Expert în etică academică despre scandalul de plagiat la Interne: România trăiește o Bodenovelă


Marian Popescu este expert în etică academică. Acesta este fondatorul Centrului pentru Integritate Academică al Universității din București.
Marian Popescu este expert în etică academică. Acesta este fondatorul Centrului pentru Integritate Academică al Universității din București.

Profesorul Marian Popescu a condus Comisia de Etică din Universitatea București, care a demonstrat plagiatul lui Victor Ponta. Acesta spune în interviul pentru Europa Liberă că recursul la justiție al ministrului Lucian Bode, pentru a scăpa basma curată, amenință autonomia universitară.

„Recursul la justiție, în situația în care evidența arată că e vorba de un plagiat, este recursul la bastonul protector al justiției care poate amenința, și o spun cu toată claritatea, poate amenința autonomia universitară”, susține coordonatorul comisiei care a demonstrat plagiatul fostului premier al României Victor Ponta.

Cum ar putea rămâne Lucian Bode fără titlul de doctor? Dacă Universitatea Babeș Bolyai din Cluj-Napoca și Ministerul Educației s-ar folosi de acea declarație de originalitate a tezei de doctorat, semnată de ministru, împreună cu coordonatorul.

„Universitatea, Ministerul Educației îl pot da în judecată pe domnul Bode, măcar pentru fals în declarații, în sensul că a semnat un document, care e documentul oficial, atenție, e la dosarul candidatului, la titlul de doctor. A semnat un document prin care spune că teza, lucrarea sa, este originală”, explică profesorul.

Principalele declarații, pe scurt:

  • Despre Lucian Bode: „Faptul că, în momentul în care ești dovedit ca plagiator, nu îți dai demisia spune ceva despre dezangajarea morală prezentă în societate. Dacă nu realizezi că propria onoare e pusă în discuție înseamnă că pentru tine onoarea nu înseamnă nimic. Corectitudinea, cinstea, răspunderea se învață de acasă”;
  • Despre cazul de plagiat al lui Victor Ponta: „În 2012, Universitatea din București a procedat temeinic, ceea ce la Cluj nu s-a întâmplat. Noi am examinat integral teza lui Victor Ponta, am anunțat asta public, într-o conferință de presă. Toată lumea a văzut că nu există nicio umbră de îndoială în privința plagiatului”;
  • Despre așteptările privind plagiatul lui Bode: „Așteptările sunt elementare pentru sănătatea morală a unei societăți, a unui corp profesional, cel academic. Răspunderile trebuie asumate atunci când dovezile sunt foarte limpezi. Nu mai ai de ce să continui această Bodenovelă”;
  • Despre UBB și recorectarea tezei: „Este o greșeală. E o prostie, o bătaie de joc. Sper că e vorba numai de lipsa de profesionalism a colegilor din comisia de etică. Nu poți, ca universitar, să propui așa ceva. Susținerea publică a unui doctorat este ceva ireversibil. Bănuiala mea este că vorbim de o complezență față de politic”;
  • Despre originile plagiatului: „A-i sili pe copii să învețe pe din afară. Nu mai poți cârpi la nesfârșit. Felul în care se predă și în care e evaluată transmiterea cunoștințelor trebuie revizuite fundamental. Asta ținând cont și de noile amenințări privind inteligența artificială”;

Profesorul Marian Popescu vorbește despre o Bodenovelă, atunci când se referă la scandalul de plagiat în care este implicat Lucian Bode și la încercările clasei politice de a ascunde subiectul sub preș.

„E o tentativă nesfârșită cu recurs la justiție pentru a albi ceea ce este negru, în situația în care evidența arată că e vorba de un plagiat”, spune acesta.

Profesorul Marian Popescu despre plagiat Bode, decizia UBB, recorectare
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:09:12 0:00

Profesorul Marian Popescu explică cum anume l-ar putea da în judecată Universitatea Babeș Bolyai și Ministerul Educației pe ministrul Lucian Bode, însă spune că acest demers ar deschide nenumărate fisuri în procedurile la care pot apela aceste două instituții și cere claritate în noile legi ale Educației.

Profesorul Marian Popescu despre cum poate rămâne Lucian Bode fără titlul de doctor
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:57 0:00

Situația creată în jurul scandalului de plagiat al lui Lucian Bode nu încurajează deloc efortul onest, corect, responsabil și, în primul rând, nu încurajează, spune Marian Popescu, încrederea în actul de educație.

De unde vine ideea de a copia, de a plagia, de a-ți asuma ceva ce nu îți aparține? Din cârpeala adusă învățământului românesc.

„Modul în care se predă și modul în care este evaluată transmiterea cunoștințelor trebuie revizuite fundamental. Asta ținând cont și de noile amenințări privind inteligența artificială, care este folosită, se pare, tot mai frecvent în activități ilicite”, explică Marian Popescu.

Profesorul Marian Popescu despre originea ideii de a plagia
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:43 0:00

Profesorul Marian Popescu spune că școala trebuie construită împreună cu elevul și studentul, tinerii nu mai trebuie priviți ca un element separat. Doar așa actul educațional le va da siguranța a ceea ce sunt și a cine sunt.

„Dacă nu investești în calitatea educației astfel încât copilul, adolescentul să se simtă la școală, la liceu, la facultate, într-un mediu sigur, care să îi ofere ceva de care el să-și dea seama că are nevoie în viitor, partida e pierdută”, explică expertul.

Marian Popescu: Școala trebuie construită împreună cu elevul și studentul
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:59 0:00

  • 16x9 Image

    Adriana Nedelea

    Adriana Nedelea este jurnalistă și trainer dicție. Lucrează în presă de aproape 18 ani. Numai în televiziune are o experiență de peste 12 ani, în redacțiile Digi24 și Realitatea TV. În prezent, colaborează cu Europa Liberă România pentru realizarea de interviuri pe teme de actualitate. 

    A absolvit masterul Terapia logopedică în procesele de comunicare, Facultatea de Psihologie, Universitatea București. Este licențiată în Jurnalism și Științele Comunicării.

XS
SM
MD
LG