Linkuri accesibilitate

Marile investiții rusești, prezente deja în România


  • Grupul ALRO, controlat prin compania olandeză Vimetco, de oligarhul rus Vitali Macițki, a scos în 2018, din producția de aluminiu, alumină și bauxită de la Slatina și Alum Tulcea, un profit de aproape 50 de milioane de euro. Combinatul de aluminiu de la Slatina este cel mai mare din Europa Centrală și de Est, precum și cel mai mare consumator de energie din România. Prin Vimetco, Macițki mai controlează și unul dintre cei doi intermediari ai importului de gaze de la Gazprom, în România – firma Conef. În 2018, frații băcăuani Pavăl, patronii Dedeman, au preluat 23% din acțiunile de la ALRO, prin Pavăl Holding.
  • Grupul TMK, controlat de oligarhul rus Dmitri Pumpianski, a scos în 2018, din producția de țevi de la Artrom Slatina și din fostul combinat siderurgic de la Reșița, un profit de peste 11 milioane de euro.
  • Lukoil, grupul rus deținut de oligarhul rus Vagit Alekperov, deține în jur de 20% din piața carburanților din România, cu peste 300 de stații de alimentare, și este cel mai mare generator rusesc de bani din România. Lukoil caută gaz în perimetrele Rapsodia și Trident, alături de compania românească de stat Romgaz, în platoul continental românesc al Mării Negre. În proiect se mai află și compania rusească Panatlantic Petroleum, fosta Vanco International, subsidiară a IFD Kapital Group, care este una dintre cele mai mari companii rusești, înființată la Moscova tot de Lukoil. IFD Kapital se află sub sancțiunile SUA, pentru participațiile sale în Crimeea, unde deține hotelul Riviera Sunrise Resort&Spa, pe care l-a preluat după ce foștii acționari au cedat afacerea, din cauza sancțiunilor SUA.
  • Invest Nikarom este urmașul gigantului rus Mechel, în industria metalurgică din România. Mechel, controlat de oligarhul rus Igor Ziuzin, a achiziționat în anii 2000 combinatele Câmpia Turzii (Industria Sârmei), combinatul de oțeluri speciale Târgoviște, Oțelu Roșu și Buzău (care au fuzionat în Ductil Steel) și Laminorul Brăila, ajungând să controleze practic acest sector al industriei din România. În 2013, din cauza problemelor financiare și a căderii în dizgrația lui Vladimir Putin, Ziuzin a cedat toate afacerile din România, pe o sumă derizorie – în jur de 50 de euro, către soții Viktor și Svetlana Ciumakov, părinții reprezentantei Mechel în România, Olga Ciumakov. Combinatele, în pragul falimentului, au trecut prin ample procese de restructurare și și-au redus drastic activitatea.
  • Gazprom, gigantul energetic de stat al Rusiei, este prezent în România prin subsidiara sa din Serbia, Nis. Gazprom are 18 stații de alimentare în România, cu carburanți proveniți din Serbia. Cele mai multe stații sunt la Oradea, Arad și Timișoara. Lângă București are doar una la Clinceni, pe șoseaua de centură. Nis Petroleum, deținută de Gazprom, are mai multe perimetre de exploatare onshore a gazelor naturale, în România. Gazprom este și principalul furnizor de gaz din export al României, care își lua în 2018 în jur de 10% din necesarul de gaz din afară (în 2019, importurile de gaz s-au dublat, la 20% din necesar, din cauza măsurilor introduse de guvernul PSD-ALDE prin OUG 114). Intermediarii care aduc gazul Gazprom în România sunt Conef (controlat de rușii de la ALRO) și WIIE, deținută de Gazprom. Gigantul rus folosește conducta Trans-Balkan, de la Isaccea la Negru Vodă, pentru a-și tranzita gazul prin Ucraina, apoi prin România, către Bulgaria, Turcia, Macedonia sau Grecia. Gazpromul deține exclusivitate pe această conductă românească a Transgaz, deși una dintre țevi stă nefolosită, iar România trebuia să scoată la licitație tranzitul de gaz din ea, pe piața liberă, conform legilor europene. Acest lucru nu se întâmplase încă, în 2018, avantajând practic Gazprom, arăta o anchetă a organizației ICIS.
XS
SM
MD
LG