Lidera franceză de extremă dreaptă Marine Le Pen a fost găsită vinovată, luni, într-un proces privind deturnarea de fonduri europene pentru finanţarea propriei formaţiuni. Instanţa i-a interzis candidatura la funcţii publice pentru cinci ani.
Judecătorii au decis, la propunerea procurorilor, interdicţia fostei preşedinte a partidului Uniunea Naţională (Rassemblement National / RN) Marine Le Pen, deputată în Parlamentul francez din partea formaţiunii, de a candida la orice (nouă) funcţie publică, timp de cinci ani, transmite BBC.
Ea îşi va păstra mandatul de parlamentar, până la expirarea acestuia.
Însă, Le Pen nu va mai putea candida la alegerile prezidenţiale din Franţa, din 2027, deşi conducea estimările din sondajele de opinie.
Marine Le Pen a primit şi o condamnare la închisoare de patru ani, din care doi cu suspendare şi o sancţiune de 100.000 de euro, care pot fi atacate cu recurs şi vor fi aplicate doar dacă ea va pierde apelul în instanţă, potrivit Reuters.
În privinţa interdicţiei de a ocupa funcţii publice, procurorii au cerut ca aceasta să se aplice imediat, chiar dacă Marine Le Pen are la dispoziție recursul. Măsura va fi ridicată dacă apelul va fi favorabil înainte de alegeri, conform agenţiei de presă.
Alături de Marine Le Pen, alţi opt foşti europarlamentari din perioada în care ar fi fost comise faptele (între 2004 şi 2016), dar şi 12 foşti asistenţi europarlamentari, au fost găsiţi vinovaţi.
Potrivit procurorilor, partidul ar fi creat un presupus sistem de locuri de muncă false, descoperit de procurori în 2016, aşa cum a relatat în trecut Europa Liberă Moldova. Acesta presupunea angajarea asistenților de europarlamentari, între 2004 și 2016, pe banii Parlamentului European, deși persoanele respective lucrau exclusiv pentru partid, în afara instituției, fapt interzis de reglementările europene.
Inclusiv actualul lider al partidului, Jordan Bardella, a fost angajat prin această „schemă”, dar nu este vizat în acest proces.
Matteo Salvini: „Un film prost care se vede și-n România”
Decizia instanţei franceze au stârnit deja primele reacţii în mediul politic francez şi pe plan internaţional.
Actualul lider al Uniunii Naționale, Jordan Bardella, a spus că „astăzi, nu numai Marine Le Pen este condamnată pe nedrept: democrația franceză a fost executată”, a spus el potrivit The Guardian.
Premierul maghiar Viktor Orbán a postat pe platforma de social media X un mesaj de susţinere. „Je suis Marine!”, a scris el, însoţit de un tag la pagina oficială de pe aceeaşi platformă a deputatei franceze.
Vicepremierul italian Matteo Salvini a comentat decizia justiției franceze spunând că este „un film prost care se vede și în alte țări precum România”.
El a spus că „cei care se tem de judecata alegătorilor” caută adesea soluții în instanță și a făcut referire la „declarația de război” a oficialilor de la Bruxelles „într-un moment în care impulsurile războinice ale lui Von der Leyen și Macron sunt terifiante”.
Și Kremlinul a condamnat sentința împotriva lui Le Pen, spunând că reprezintă „o încălcare a normelor democratice”.
„Nu vrem să ne amestecăm în afacerile interne ale Franței, nu am făcut-o niciodată. Dar, într-adevăr, din ce în ce mai multe capitale europene iau calea încălcării normelor democratice”, a spus purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de Le Figaro.
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.