Linkuri accesibilitate

Ministrul Muncii despre revendicările salariale ale profesorilor: nu există un sac de bani să-l împărțim la toată lumea


 „Nu există la Ministerul Muncii un sac de bani pe care să-l împărțim la toată lumea. Haideți să fim obiectivi”, a spus ministrul (PSD) Marius Budăi cu privire la revendicările salariale ale profesorilor.
„Nu există la Ministerul Muncii un sac de bani pe care să-l împărțim la toată lumea. Haideți să fim obiectivi”, a spus ministrul (PSD) Marius Budăi cu privire la revendicările salariale ale profesorilor.

Ministrul Muncii, Marius Budăi, nu este convins că va putea satisface prea curând revendicările salariale ale profesorilor. El spune că legea salarizării nu se poate face „peste noapte” și că ministerul pe care-l conduce nu are „un sac de bani” pe care să-l împartă la toată lumea.

„Din păcate nu o putem face peste noapte. Avem deja materiale de la toate ministerele de linie, le-am înaintat și la Banca Mondială, facem analize de impact după care stăm iar la masă și discutăm”, a declarat el, intervievat de Digi 24.

Budăi spune că creșterea salariilor profesorilor nu poate fi decisă înaintea consultării Băncii Mondiale, a Comisiei Europene și cu Ministerul de Finanțe.

„Nu există la Ministerul Muncii un sac de bani pe care să-l împărțim la toată lumea. Haideți să fim obiectivi”, a spus ministrul, lăsând să se înțeleagă că decizia trebuie luată înainte la nivelul coaliției de guvernare.

Discuțiile Guvernului cu sindicatele din Educație, care au avut loc miercuri, au eșuat. Sindicaliștii au anunțat declanșarea grevei generale începând de luni, la ora 8:00. Este prima grevă generală a profesorilor din ultimii 18 ani.

Sindicaliștii spun că au ieșit „mâhniți” de la discuțiile cu Guvernul, care trebuie să facă „un efort” de 300 de milioane de lei.

„Prim-ministrul actual și prim-ministrul viitor au zis că vor trece în programul de guvernare că Educația e domeniu prioritar, dar nu au vrut să-și asume grilele salariale”, a spus liderul federației sindicale „Alma Mater”, Anton Hadăr.

Sindicaliștii spun că nu și-au dorit să intre în grevă și că „era obligația Guvernului și a celor cu decizie să vină cu soluții mai rapide, așa cum au promis.

Dintre cei 145.000 de membri FSLI, peste 100.000 vor intra în grevă.

Un profesor debutant are salariu de 2.400 lei, iar un profesor cu 40 de ani vechime câștigă 4.100-4.200 de lei.

Revendicările sindicaliștilor din domeniul educației includ:

  • Majorarea salariilor personalului din învățământ, în conformitate cu importanța socială a muncii prestate, cu principiul ca salariul profesorului debutant să fie cel puțin egal cu salariul mediu brut pe economie.
  • Salarizarea întregului personal didactic să fie realizată treptat, în funcție de funcție, studii, vechime și grad didactic.
  • Indexarea anuală a salariilor personalului plătit din fonduri publice, în funcție de rata inflației.
  • Personalul didactic auxiliar și nedidactic ar trebui să primească plata orelor suplimentare efectuate.
  • Creșterea anuală a investițiilor în învățământ, pentru îmbunătățirea bazei materiale și a infrastructurii.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG