Ploaia măruntă și rece nu-i împiedică. Sunt patru ani de la tragedia care a rămas o traumă neasimilată încă de România. Cei 65 de tineri care au murit în urma incendiului de la Colectiv, clubul improvizat pe rămășițele fabricii comuniste Pionierul, au fost comemorați într-un marș tăcut. Și trist.
La ora 19.30, când a pornit marșul din Piața Unirii spre locul tragediei, erau câteva sute de oameni, sub 1.000. În fața Colectiv se adunaseră câteva mii. Nu au fost scandări, așa cum se întâmplă la protestele din ultimii trei ani în România. Au fost însă mesaje scrise pe bannnere, candele și flori. Albe mai toate.
Raed Arafat, cel care era considerat idol salvator, în urmă cu ani, avea acum numele trecut pe pancarte care îi cereau demisia. Imaginile recent dezvăluite l-au dezbrăcat de aura atotputernicului, iar chipul lui era brăzdat în această seară de simbolul lui „delete”. Alături, inscripția „Capul lui Arafat îl vrem!”
Sunt patru ani de când supravietuitorii și rudele celor care au pierit în urma incendiului cer dreptate. Procesul nu s-a încheiat, s-a reluat de la capăt la începutul acestui an.
Între bucureștenii veniți la marși este și Adrian Albu, supraviețuitor al incendiului din Clubul Colectiv. Spune că a conștientizat schimbarea produsă în societate după momentul Colectiv, dar că, în continuare, simte că oamenii trebuie să se descurce singuri
„Suntem aici pentru că se fac patru ani. Patru ani de nepăsare, de indolență, de când noi știm, ca popor că suntem pe propriile picioare și că statul pe care noi îl plătim e degeaba. Mi-aș fi dorit, în timpul acesta, să văd mai multă responsabilitate, ca cei care sunt puși în funcții să îi respecte pe cei care îi pun acolo și să își îndeplinească atribuțiile pentru care sunt plătiți, nu doar să stea la poze, să dea bine, ca să mai prindă un mandat. (...) Înainte de Colectiv oamenii erau mult mai nepăsători. După Colectiv s-a produs ceva, s-a trezit societatea civilă și a început să conștientizeze că dacă noi nu facem nimic nu o să facă nimeni pentru noi”, a spus Adrian Albu, citat de Mediafax.
„Eu mi-am pierdut orice încredere în statul român. Trebuie restructurat totul din temelii”, a spus unul dintre participanți.
Și la Cluj, mai multe persoane s-au adunat în centru, într-un marș de comemorare, iar tineri au purtat portrete ale celor care au pierit în tragedia din urmă cu patru ani.
În urma incendiului de la Clubul Colectiv, din 30 octombrie 2015, 64 de tineri şi-au pierdut viaţa, un altul s-a sinucis, iar alţi 146 au fost răniţi.
Facebook Forum