Linkuri accesibilitate

Războiul din Ucraina și marsuinii însângerați de la Marea Neagră. Explicațiile specialiștilor


Mamiferele eșuate pe malul Mării Negre, în zona orașului Burgas, îi pun pe gânduri pe biologii și ecologii care monitorizează sănătatea vieții marine de zeci de ani.
Mamiferele eșuate pe malul Mării Negre, în zona orașului Burgas, îi pun pe gânduri pe biologii și ecologii care monitorizează sănătatea vieții marine de zeci de ani.

Patru marsuini, mamifere înrudite cu delfinii, unii dintre ei cu urme de sânge, au eșuat pe malul bulgăresc al Mării Neagre. Specialiștii au păreri împărțite cu privire la cauze.

Primele imagini cu marsuini eșuați și răniți au fost postate de bulgarul Kosta Atanasov. Acesta a găsit mamiferele sâmbătă, la gura de vărsare în mare a răului Ropotamo.

„Din păcate, nu am putut să ajutăm cu nimic. Au continuat să vină la țărm. Când am încercat să-i punem în mare să plutească erau obosiți și dezorientați, tremurând, parcă nu vedeau, iar ochii lor erau roșii și încețoși, ca de cireș”, a spus Kosta Atanasov pentru Europa Liberă.

Acesta a mai arătat că, duminică, doi veterinari din Burgas/Bulgaria au descoperit patru exemplare decedate, cel mai probabil din cauza unor răni provocate de arsuri.

Bulgarii i-au informat pe partenerii români de la Societatea de Explorări Oceanografice și Protecția Mediului de la Constanța.

Biologul Răzvan Popescu spune că cetaceele - din specia marsuini - aveau probleme de orientare și erau foarte slăbite. Acele exemplare, dar și un altul descoperit în Mangalia, ar fi victimele războiului din Ucraina, crede specialistul.

„Toate acele leziuni, interne și externe, sunt în timp incompatibile cu viața, și din păcate este unul dintre rezultatele războiului aflat în desfășurare în momentul de față. Bănuim, fără a avea certitudinea, că arsurile acelor exemplare care prezintă această categorie de plăgi sunt produse de fosfor, având în vedere că extinderea rănilor respective”, a explicat luni, 30 mai 2022, biologul într-un video pe care l-a postat pe YouTube.

„Dacă s-ar fi produs printr-o flacără a unei deflagrații clasice, nu ar fi permis viața acelor cetacee, le-ar fi făcut bucăți. În plus, fiind animale care stau mai mult în apă, nivelul de afectare, ar fi fost, cel puțin teoretic, mai redus”, a mai arătat biologul.

Biologul Răzvan Popescu spune că este foarte posibil ca mamiferele eșuate să se fi aflat într-o zonă de operațiuni militare.

Ecolog: În ultimii ani, nu am întâlnit atât de multe exemplare eșuate într-un interval atât de scurt

Specialiștii de la Organizația Mare Nostrum, consultați de Europa Liberă, spun că în această primăvară numărul de mamifere eșuate, delfini sau marsuini, a fost cel mai mare de până acum.

Din cauza războiului poate chiar resursa de hrană s-a mutat și, de aceea, avem și migrațiie astea ale delfinilor din zona de nord a Mării Negre, tocmai pentru că urmăresc peștele
Marian Paiu

„În ultimii ani, nu am întâlnit atât de multe exemplare eșuate într-un interval atât de scurt cu simptome din acestea de inaniție (lipsă de hrană), care să arate că exemplarul nu a mâncat o perioadă îndelungată înainte de a muri”, a spus Marian Paiu, ecolog și director executiv al Ong Mare Nostrum.

În ultimele săptămâni, specialiștii au observat trei cazuri de eșuare.

„Unul a fost chiar în Constanța, într-o stare de inaniție, foarte slăbit. Un alt exemplar care a ajuns în zona malului era dezorientat, cu urechea internă afectată probabil pentru că nu-i permitea să-și mențină echilibrul. Acum, recent, a mai fost un exemplar în zona de sud a litoralului”, arată Marian Paiu.

Acesta spune că, pentru a se stabili cu precizie cauza eșuării și a decesului maniferelor trebuie făcută necropsia.

„Este clar că un impact cauzat de război există, pentru că e un număr foarte mare, înregistrat în ultimii 10 ani de când fac eu monitorizare și în ultimii 20 de ani de când face Mare Nostrum monitorizarea”, a precizat Marian Paiu.

Sâmbătă, patru marsuini au fost observați în zona litoralului bulgăresc de la Marea Neagră, dezorientați și slăbiți.
Sâmbătă, patru marsuini au fost observați în zona litoralului bulgăresc de la Marea Neagră, dezorientați și slăbiți.

Ecologul spune că în această perioadă a anului e prohibiție la pescuit, deci aceasta nu poate fi cauza eșuării unui număr atât de mare de mamifere.

„Din cauza războiului poate chiar resursa de hrană s-a mutat și, de aceea, avem și migrațiie astea ale delfinilor din zona de nord a Mării Negre, tocmai pentru că urmăresc peștele”, a mai spus Marian Paiu.

Biolog: Singura șansă ca acest dezastru natural să se oprească ar fi să înceteze conflictul

Costin Timofte, biolog de la Organizația Mare Nostrum spune că, în condițiile date, specialiștii nu pot face prea mult pentru salvarea mamiferelor.

„Adică aici vorbim de activități militare, nicidecum de cele civile. Salvarea mamiferelor este un lucru pe care noi, ca organizații de mediu, nu îl putem face. Singura șansă ca acest dezastru natural să se oprească ar fi să înceteze conflictul”, spune Costin Timofte.

Biologul arată că, în Marea Neagră, sunt două specii de mamifere marine: familia delfinidelor - delfinii și familia Phocoenidae – adică a marsuidelor - care este o specie înrudită cu delfinii.

Costin Timofte spune că marsuinii, la fel ca și delfinii, sunt mamifere foarte sensibile mai ales când vine vorba de sunetul marin.

„Ele se orientează cu ajutorul sunetelor. Iar navele de război, atât vapoarele, cât și submarinele, sunt echipate cu un sonar care trimite niște impulsuri pe bază de sonor care efectiv dezorientează cetaceele și le pot afecta urechea internă. Și de aceea cele mai multe sunt dezorientate și nu se mai pot hrăni, pentru că le e afectată urechea internă”, a mai explicat biologul.

În opinia acestuia, nu este clar de unde vin arsurile care s-au observat pe corpul marsuinilor.

„Se speculează că ar fi cauzate de fosfor. M-am uitat la acele poze și videoclipuri și am văzut că doar epiderma e afectată, nicidecum și derma. Dacă era fosfor ar fi afectat derma. Pe de altă parte, sângele acela era proaspăt. Exemplarele din specia care a eșuat – acei marsuini sunt foarte criptici. Noi când facem monitorizări avem ocazia să îi vedem doar de 2-3 ori și apoi dispar. Delfinii sunt mai obișnuiți să interacționeze cu ambarcarțiunile”, a explicat biologul.

Acele mamifere, marsuinii sunt foarte timide, se feresc de orice zgomot, de orice ambarcarțiune, de orice lucru care nu face parte din mediul lor natural
Costin Timofte - biolog

Costin Timofte susține că mamiferele pot să sufere arsuri și în mod natural, pentru că pielea lor este foarte sensibilă

„Dacă ar fi fost supuși unei explozii, gândiți-vă că cel mai apropiat loc unde ar fi putut să fie expus unei explozii se află undeva la granița dintre România și Ucraina, iar mamiferele au fost găsite în Bulgaria. Punctul unde au fost găsite se află la 370 de km de locul unde este un conflict militar. De aceea îmi e greu să cred că au fost martorii unei explozii.”

Ochii marsuinilor eșuați la bulgari erau roșii
Ochii marsuinilor eșuați la bulgari erau roșii
Cazul marsuinilor eșuați la Marea Nordului
Anul trecut, în luna septembrie, oamenii de ştiinţă olandezi au început investigarea moarții misterioase a o sută de marsuini ale căror carcase au fost aduse de valuri pe plajele din Insulele Wadde din nordul Ţărilor de Jos.
Cercetorii au descoperit atunci că marsuinii eșuați se aflau în aceeași stare de degradare, ceea ce indica faptul că au murit din aceeași cauza. Apătătorii pentru drepturile animalelor spuneau atunci că o cauză ar putea fi construcţia unui parc eolian în larg sau de exerciţiile marinei din jurul Insulelor Wadden, ceea ce ar fi putut perturba animalele.

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

XS
SM
MD
LG