Linkuri accesibilitate

Rusia | Cum sunt persecutați membrii organizației religioase Martorii lui Iehova din Rusia


Vladimir Korobeinikov, un martor al lui Iehova din Rusia aflat în arest la domiciliu.
Vladimir Korobeinikov, un martor al lui Iehova din Rusia aflat în arest la domiciliu.

Un tribunal din orașul Astrakhan, aflat în sud-vestul Rusiei, a condamnat patru adepți ai organizației Martorii lui Iehova la închisoare. Motivele reprimării grupului religios coincid cu o intensificare a suprimării drepturilor, printre care și libertatea religioasă, din întreaga țară.

Potrivit Comitetului Investigativ, trei bărbați au fost condamnați la opt ani de închisoare fiecare, în timp ce o femeie a primit o sentință de trei ani și jumătate.

Cei trei bărbați au fost acuzați că ar fi creat o comunitate extremistă, iar femeia că lua parte la activitățile organizației. Cei patru au fost aduși în instanță în luna iunie.

Aleksandr Verkhovsky, președinte al organizației pentru drepturile omului Sova, a condamnat decizia instanței împotriva celor patru martori și a catalogat-o drept „dovadă a cruzimii crescânde” în campania ce are loc împotriva grupării religioase.

Decizia recentă a curții vine după ce, pe 11 octombrie, un alt tribunal din regiunea Krasnodar, Rusia, a condamnat un bărbat în vârstă de 59 de ani ce suferea de dizabilități la patru ani de închisoare.

Sentința primită de acesta a venit la 18 luni după ce agenții de securitate au organizat razii la nouă adrese din două sate din zonă. Bărbatul a fost arestat și acuzat oficial în iunie 2020.

„Sunt un Martor al lui Iehova și sunt persecutat în urma activităților mele religioase... Risc să înfrunt închisoarea doar pentru faptul că mi-am exersat dreptul de-a profesa o religie”, a declarat acesta în trecut în fața tribunalului.

Persecutarea grupării religioase s-a intensificat în ultimii patru ani. În 2017, organizația a fost declarată „extremistă” de către autoritățile ruse, iar de atunci, zeci de locuințe au fost supuse raziei de către poliție. Aproximativ 257 de dosare penale au fost deschise împotriva membrilor grupării, iar 559 de bărbați și femei au fost acuzați de extremism. În prezent 70 de practicanți ai religiei sunt în închisoare.

Rusia și toleranța față de minoritățile religioase

Potrivit centrului Sova, Rusia are o istorie a persecuției religioase ce nu se restrânge decât la Martorii lui Iehova. Organizația pentru drepturile omului a identificat o serie de religii minoritare, printre care Biserica Ultimului Testament, Biserica Scientologică și Biserica Monstrului Zburător din Macaroane.

Spre exemplu, poliția a folosit patru elicoptere într-o operațiune de arestare a trei lideri religioși ai Bisericii Ultimului Testament în ciuda faptului că membrii bisericii predică pacea, trăiesc într-un sat ecologic și nu există raportări cum că ar fi fost implicați în activități extremiste.

Legea anti-Misionară din Rusia a fost amendată în iulie 2016 de către președintele rus, Vladimir Putin, pentru a „combate terorismul și a asigura siguranța publică”.

Noile măsuri, cunoscute sub denumirea de „legile Yarovaya”, impun restricții severe asupra libertății religioase, interzicând predica, rugăciunea, prozelitismul și diseminarea materialelor religioase în afara locurilor desemnate ca fiind lăcașuri de cult.

Acest tip de aranjament legal favorizează ierarhic religiile mari din țară, precum Biserica Ortodoxă Rusă. Legislația interzice, de asemenea, „activitatea misionară” în casele oamenilor, cu excepția slujbelor și a ceremoniilor religioase. Deși legea este vagă, aceasta nu pare să includă studiul Bibliei.

Întâlnirile Martorilor lui Iehova sunt considerate „ilegale”. Practicile organizației religioase au fost interzise în temeiul legii ce combate extremismul, deși gruparea religioasă nu este cunoscută să fi avut antecedente violente în Rusia. În momentul de față, ea se află situată în același rând cu alte organizații de factură teroristă, precum ISIS sau cultul terorist japonez, Aum Shinrikyo.

Oamenii acuzați că ar participa la evenimente organizate de Martorii lui Iehova riscă să fie condamnați la șase ani de închisoare, în timp ce organizatorii riscă până la zece ani. Printre cei acuzați se numără și o persoană în vârstă de 89 de ani.

„Îmi amintește de inchiziție”, descrie Evgeny Kandaurov, un jurnalist și martor al lui Iehova a cărui locuință a fost ținta unei razii a autorităților în trecut.

Din acest motiv, Comisia Statelor Unite pentru Libertatea Religioasă Internațională clasifică Rusia drept o țară „ce cauzează îngrijorări particulare” și recomandă sancțiuni specifice agențiilor guvernamentale și oficialilor responsabili de încălcarea drepturilor omului în Rusia. Printre aceștia se numără ministrul cecen al Informației și Presei, Akhmed Dudaev.

Raportul publicat în 2021 de Comisie anunța că în anul precedent au avut loc 477 de razii.

  • 16x9 Image

    Sorin Dojan

    Absolvent in Drept la Universitatea Queen Mary din Londra, a ales jurnalismul din pasiune pentru oameni si povestile lor de viata. Anterior, a lucrat ca Editor Asistent la diferite publicatii academice, precum Queen Mary Human Rights Review si Women's History Review.

XS
SM
MD
LG