Linkuri accesibilitate

Mărturia doctorului Apostolescu: „Prizele au fost verificate pe 27 ianuarie, a fost fum gros"


Președintele Klaus Iohannis și secretarul de stat Raed Arafat la spitalul Matei Balș, 29 ianuarie 2021
Președintele Klaus Iohannis și secretarul de stat Raed Arafat la spitalul Matei Balș, 29 ianuarie 2021

Doctorul Cătălin Apostolescu, care se afla în spitalul „Matei Balș” în momentul izbucnii incendiului, a declarat pentru Europa Liberă că prizele au fost verificate ultima dată pe 27 ianuarie. Incendiul s-a produs pe 29 ianuarie.

Medicul a subliniat că a văzut prima dată un fum negru dens și a încercat să scoată pacienții din salon de pe balcon.

Cinci persoane și-au pierdut viața în urma incendiului de la spitalul „Matei Balș” care a izbucnit la 5 dimineața într-un pavilion. O a șasea persoană, transferată de la Spitalul Universitar, a murit sâmbătă. Autoritățile verifică în acest moment ce a condus la tragedie, existând mai multe variante: explozia tuburilor de oxigen, o aerotermă sau starea în care se aflau prizele. Nici o ipoteză nu este până în prezent certificată ca fiind la baza incendiului, Poliția și Procuratura făcând în continuare verificări.

În momentul tragediei de vineri dimineață, doctorul Cătălin Apostolescu era de gardă la spitalul Matei Balș.

Din ce am putut eu să văd, am văzut doar fumul la început. Era un fum care împiedica orice vizibilitate. Nu pot să vă spun dacă 4-5 metri mai departe de punctul în care am reușit să pătrund era flacără sau nu din cauza fumului foarte gros”, a spus pentru Europa Liberă medicul infecționist Claudiu Apostolescu.

Exclusiv: Primele secunde ale incendiului de la Matei Balș
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:51 0:00

Din imaginile video prezentate în exclusivitate de Europa Liberă se vede cum pe geamul unui salon din spital iese prima dată un fum dens. La câteva minute după acest moment, se observă flăcările care au cuprins mai multe saloane din Matei Balș. Medicul Apostolescu susține că a văzut imaginile prezentate de Europa Liberă.

Doctorul Apostolescu a scos un pacient pe geam de la „Matei Balș”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:03 0:00

Flacăra am văzut-o după ce am ieșit din pavilion și am văzut-o din exterior. Când s-a văzut flacăra, pompierii erau deja la fața locului. Filmarea este făcută din partea opusă pavilionului. Noi avem un balcon exterior la pavilionul respectiv și când am văzut că nu pot să intervin în mijlocul secției, am încercat să mă duc prin balconul respectiv și să extragem pacienții de acolo”, a completat doctorul.

Întrebat dacă existau aeroterme sau calorifere în saloanele de la Matei Balș din cauza frigului, Cătălin Apostolescu a răspuns că ancheta este în curs și nu a avut acces la zona respectivă.

„Poliția și procuratura au fost acolo”, a precizat medicul infecționist.

În privința prizelor, Cătălin Apostolescu susține că acestea au fost verificate pe 27 ianuarie, cu două zile înainte de momentul incendiului.

Asistentă audiată: „Era frig pentru pacienți, nu era o aerotermă în salon”

Mai multe cadre medicale au fost audiate pentru a se stabili care era condițiile din spital și ce ar fi putut conduce la izbucnirea incendiului.

Asistentele au recunoscut că era frig în spital, mărturie în acest sens depunând și alți doctori. Cu toate acestea, ei susțin că nu au permis folosirea aerotermelor în saloane.

„Nu era aerotermă în salon, era frig pentru pacienți. Nu pot estima ce temperatură era, ne încălzeam cu caloriferul racordat la rețea. Atât. Nu era o problemă la instalația de oxigen”, a declarat o asistentă după ce a ieșit sâmbătă de la audieri.

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG