Două fete au fost ucise de Paște în Donețk
Mihail Podoliak, principalul negociator ucrainean și consilier prezidențial, a îndemnat Moscova să accepte duminică un „armistițiu real de Paște".
„Rusia atacă în mod constant Azovstalul din Mariupol. Locul în care se află civilii și soldații noștri este acoperit de bombe aeriene grele, focuri de artilerie și o concentrare intensă de forțe și echipamente pentru asalt”, a declarat Podoliak pe Twitter.
El a cerut Rusiei să deschidă imediat un coridor umanitar pentru civili și să convină asupra unei „runde speciale de negocieri” pentru a facilita un schimb de militari și civili.
Bombardamentele rusești din ziua de Paște au ucis doi copii în regiunea Donețk. Potrivit Kyiv Independent, guvernatorul Pavlo Kirilenko a declarat pe 24 aprilie că două fete, de 5 și 14 ani, au fost ucise în localitatea Ocheretine.
Vineri, adjunctul ambasadorului rus la ONU, Dmitri Polianski, care a declarat - cu privire la altă cerere de încetare a focului în ziua de Paște - că nu este „sinceră” și că ar da mai mult timp luptătorilor ucraineni să se înarmeze.
Statele Unite sunt încrezătoare de victoria ucraineană
Este de așteptat ca secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, și secretarul pentru apărare, Lloyd Austin, să viziteze Kievul astăzi, potrivit anunțului făcut de președintele ucrainean aseară.
Casa Albă nu a comentat aceste informații, dar purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Ned Price, a vorbit la BBC despre războiul din Ucraina. Acesta s-a arătat încrezător că Zelenski va învinge în război.
„Aceasta va fi o victorie pentru Ucraina, va fi o înfrângere strategică pentru Rusia”, a spus el.
Întrebat dacă SUA și aliații săi au furnizat suficient armament greu, Ned Price a spus: „Ceea ce am făcut a fost să trimitem exact ceea ce au nevoie partenerii noștri ucraineni pentru a respinge această agresiune rusă”.
Polonia a furnizat Ucrainei arme în valoare de 1,5 miliarde de dolari
Polonia a furnizat Ucrainei arme în valoare de 1,5 miliarde de euro pentru a o ajuta să facă faţă invaziei ruse, a afirmat sâmbătă premierul polonez, Mateusz Morawiecki, citat de Agerpres.
„Până în prezent, Polonia a transferat vecinului nostru estic echipamente militare în valoare de aproximativ 7 miliarde de zloţi, mai mult de 1,6 miliarde de dolari. Acest echipament salvează suveranitatea ucraineană, poloneză şi europeană”, a declarat Mateusz Morawiecki la finalul unei întâlniri la Cracovia (sud) cu omologul său ucrainean, Denis Şmihal.
Guvernul polonez a furnizat Ucrainei, în cele două luni de război, rachete antitanc, rachete antiaeriene, mortiere, muniţie, precum şi drone.
Patruzeci de tancuri, precum şi aproximativ şaizeci de transportoare blindate ar urma să facă parte din echipamentele furnizate de Kievului, potrivit presei poloneze, fără ca guvernul să confirme oficial acest lucru.
Cum sărbătoresc ucrainenii Paștele
Ucraina, la fel ca toate țările creștin-ortodoxe, sărbătorește duminică Paștele, însă rugăciunile sunt îndreptate mai mult spre cei care luptă pe linia frontului și pentru cei captivi în orașele ocupate de soldații ruși, relatează Associated Press.
Catedrala Sfântul Volodimir din Kiev a fost înconjurată de sute de credincioși cu coșuri pentru a fi binecuvântate de preoți. Înăuntru, o femeie s-a agățat de brațul unui soldat. Alți soldați s-au rugat, ținând în mână lumânări, apoi și-au făcut cruce.
În afara catedralei, un soldat și-a folosit casca pe post de coș de Paște. El a spus că nu avea altul: „Sper că va trebui să folosesc casca doar pentru asta”.
„Vom sărbători Paștele indiferent, indiferent de cât de multă groază există”, a declarat Katerina Lazarenko, 68 de ani, în satul Ivanivka, situat în nordul țării, în apropiere de Cernigău, unde tancurile rusești distruse încă mai împânzesc drumurile.
„Cum mă simt? Foarte nervoasă, toată lumea este nervoasă. Sărbătoarea Paștelui nu aduce nicio bucurie. Plâng foarte mult. Nu putem uita cum am trăit”, a declarat o altă localnică, Olena Koptil, în timp ce își pregătea pâinea de Paște. Ea și alte 12 persoane au petrecut o lună adăpostindu-se de soldații ruși în subsolul casei sale înainte ca soldații să se retragă.
În condițiile în care Biserica Ortodoxă este divizată de tensiunile dintre Rusia și Ucraina, unii credincioși au sperat că această zi sfântă ar putea inspira gesturi de pace. „Biserica poate ajuta”, a spus un bărbat, în timp ce se îndrepta la o biserică din Kiev aflată sub tutela Patriarhiei Moscovei.
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a participat la o slujbă religioasă la Catedrala Sfânta Sofia din Kiev și i-a îndemnat pe ucraineni să nu se lase copleșiți de furia provocată de război. „Cu toții credem că răsăritul nostru va veni în curând”, a spus el.
„Trăim vremuri întunecate. Și în această zi luminoasă, cei mai mulți dintre noi nu sunt îmbrăcați în haine curate. Dar luptăm pentru o idee strălucitoare, de partea bună. Iar adevărul, oamenii, Domnul și sfânta lumină cerească sunt de partea noastră. Puterea sfântului patron al neamului omenesc - Oranta - este deasupra mea, este deasupra noastră, a tuturor”, a spus el, potrivit discursului publicat de președinția ucraineană.
„Oranta în latină înseamnă "cel care se roagă". Cu toții ne-am rugat în ultimele două luni. Iar la Învierea lui Hristos, care simbolizează marea victorie a vieții asupra morții, fiecare dintre noi îi cere Domnului un singur lucru și rostește aceleași cuvinte către cer. Cuvintele unei rugăciuni mari și unite: Mare și Unic Dumnezeu, salvează Ucraina noastră!”, a mai spus Zelenski.