Linkuri accesibilitate

Un militar ucrainean ține produse tradiționale de Paște în cască, în timpul slujbei de la Catedrala Volodimiski, în Kiev, 24 aprilie 2022.
Un militar ucrainean ține produse tradiționale de Paște în cască, în timpul slujbei de la Catedrala Volodimiski, în Kiev, 24 aprilie 2022.

Masacrul rusesc în Ucraina | Rusia a ignorat cererile de armistițiu de Paște. Doi înalți oficiali americani, așteptați la Kiev

Este prima zi de Paște și se împlinesc două luni de la începutul invaziei Rusiei în Ucraina, două țări creștin-ortodoxe, iar o posibilă vizită a doi înalți oficiali americani ar putea avea loc la Kiev.

Informațiile importante ale zilei de 24 aprilie

Luptele se intensifică în regiunea Zaporojie din sud-estul Ucrainei, iar la Mariupol soldații ruși încearcă duminică să ia cu asalt uzina Azovstal, în care se adăpostesc soldați ucraineni, membri ai batalionului Azov și circa 1.000 de civili.

Armata mai spune că au fost efectuate atacuri aeriene în zonă și că evacuările din oraș au fost oprite.

Volodimir Zelenski a spus în conferința de sâmbătă seară că Ucraina va renunța la negocierile de pace cu Moscova dacă Rusia va ucide vreunul dintre ultimii apărători ai Mariupolului sau dacă Rusia va organiza un referendum de independență în orașul ocupat Kherson.

La Odesa, cel puțin opt civili au fost uciși după ce un bombardament rusesc a lovit o clădire rezidențială. În urma atacului au murit o fetiță de numai trei luni, mama bebelușului și bunica sa.

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, și secretarul apărării, Lloyd Austin, vor vizita Kievul duminică, afirmă președintele Ucrainei. Washingtonul nu a făcut încă niciun comentariu cu privire la această vizită.

Ei ar fi primii înalți oficiali americani care vizitează țara de la începutul invaziei, în urmă cu exact două luni.

Rusia ar fi desfășurat lansatoare de rachete balistice Iskander-M pe o rază de 60 kilometri de la granița cu Ucraina.

Ministerul de Externe al Austriei a declarat că Ucraina nu ar trebui să beneficieze de o aderare accelerată la Uniunea Europeană, atrăgând criticile Kievului.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, se va deplasa luni în Turcia, înainte de vizitele programate la Moscova și Kiev de săptămâna viitoare.

Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) depune eforturi pentru a „facilita eliberarea” mai multor membri ai misiunii sale speciale de monitorizare (SMM) care au fost „privați de libertate în Donețk și Luhansk”.

08:44 24.4.2022

Zelenski a ținut o conferință la metrou

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, participă la o conferință de presă la o stație de metrou, din Kiev, 23 aprilie 2022.
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, participă la o conferință de presă la o stație de metrou, din Kiev, 23 aprilie 2022.

Președintele Ucrainei a anunțat sâmbătă seară că secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, și secretarul american al apărării, Lloyd Austin, vor vizita Kievul duminică.

Statele Unite nu au confirmat acest lucru, dar se așteaptă să fie prima călătorie a oficialilor guvernamentali americani de la invazia Rusiei, în urmă cu două luni.

Volodmir Zelenski a avertizat că Ucraina va renunța la negocierile de pace cu Moscova dacă Rusia va ucide vreunul dintre ultimii soldați care apără uzina siderurgică din Mariupol sau dacă Rusia va organiza un referendum de independență în orașul ocupat Kherson.

El a adăugat că este dispus să se întâlnească cu președintele rus Vladimir Putin pentru discuții de pace.

08:54 24.4.2022

Bebeluș de trei luni ucis la Odesa

Cel puțin opt oameni au murit la Odesa în bombardamentele rusești de sâmbătă, relatează BBC.

Printre victimele decedate într-o clădire rezidențială din orașul Odesa, în sudul țării, se numără o mamă și fetița ei de trei luni, a declarat președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.

„Cum a amenințat ea Rusia? Se pare că uciderea copiilor este doar o nouă idee națională a Federației Ruse”, a spus Zelenski.

Myroslava Petsa, jurnalistă la serviciul ucrainean al BBC, a declarat că mama se numea Valeria, iar bebelușul ei nou-născut se numea Kira.

Președintele ucrainean a precizat că rachetele au fost lansate de avioane strategice rusești, din regiunea Mării Caspice: „Am reușit să doborâm două rachete, alte cinci rachete au lovit un oraș pașnic.”

Ministerul rus al Apărării a confirmat sâmbătă că a efectuat atacuri la Odesa, dar a susținut că forțele ruse au atacat un terminal logistic „unde era depozitat un lot mare de arme străine primite din Statele Unite și din țări europene”.

Opt morți în regiunea Luhansk din estul Ucrainei

De asemenea, opt persoane au fost ucise și două rănite în bombardamentele rusești asupra regiunii Luhansk din estul Ucrainei, a declarat șeful regiunii, Serhiy Haidai, citat de BBC.

Într-o postare pe Telegram, el scrie că șase persoane au murit când orașele Hirske și Zolote au fost bombardate sâmbătă.

Separat, două persoane - ambele femei - au fost găsite moarte sub dărâmăturile unei case distruse în orașul Popasna, care a fost lovit în urmă cu câteva zile.

De asemenea, Haidai spune că un birou de poliție din orașul Severodonetsk a fost distrus.

La începutul acestei săptămâni, Rusia a declarat că își concentrează acum operațiunea militară pe capturarea regiunilor Luhansk și Donețk, după ce nu a reușit să cucerească nordul Ucrainei, inclusiv capitala Kiev.

09:13 24.4.2022

Rusia și-a regrupat soldații retrași din regiunea Kievului

Institutul pentru Studiul Războiului afirmă într-o analiză că Rusia a încheiat redistribuirea trupelor folosite în ofensiva asupra Kievului, retrase după ce capitala ucraineană a rezistat atacurilor.

Soldații sunt pregătiți să reintre în luptă în estul Ucrainei, mai arată tink tank-ul de informații american.

De asemenea, forțele rusești din jurul Mariupolului se reorganizează în apropierea orașului Donețk și este posibil să intre din nou în luptă în curând.

Experții prezic că forțele rusești vor continua probabil să atace la sud-est de Izium, la vest de Kreminna și Popasna și la nord de Donețk.

Este posibil ca soldații ruși să încerce să-i înfometeze pe apărătorii rămași la uzina siderurgică Azovstal din Mariupol și nu vor permite evacuarea civililor.

„Ne-au făcut cu mâna” | O femeie din Ucraina povestește cum soldații ruși i-au omorât fiul
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:22 0:00

09:54 24.4.2022

Ucraina: Rusia a adus lansatoare de rachete balistice Iskander-M la 60 de km de graniță

Imagine de arhivă
Imagine de arhivă

Rusia a desfășurat lansatoare de rachete Iskander-M pe o rază de 60 kilometri de la granița cu Ucraina, a anunțat duminică Statul Major al forțelor armate ucrainene, potrivit Reuters.

„Inamicul a mărit și numărul de trupe în regiunea Belgorod prin transferul și concentrarea unor unități suplimentare”, a adăugat sursa citată.

Iskander este un sistem mobil de rachete balistice care a înlocuit racheta sovietică Scud. Cele două rachete ghidate ale sale au o rază de acțiune de până la 500 km și pot transporta focoase convenționale sau nucleare.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG