Linkuri accesibilitate

Un militar ucrainean ține produse tradiționale de Paște în cască, în timpul slujbei de la Catedrala Volodimiski, în Kiev, 24 aprilie 2022.
Un militar ucrainean ține produse tradiționale de Paște în cască, în timpul slujbei de la Catedrala Volodimiski, în Kiev, 24 aprilie 2022.

Masacrul rusesc în Ucraina | Rusia a ignorat cererile de armistițiu de Paște. Doi înalți oficiali americani, așteptați la Kiev

Este prima zi de Paște și se împlinesc două luni de la începutul invaziei Rusiei în Ucraina, două țări creștin-ortodoxe, iar o posibilă vizită a doi înalți oficiali americani ar putea avea loc la Kiev.

Informațiile importante ale zilei de 24 aprilie

Luptele se intensifică în regiunea Zaporojie din sud-estul Ucrainei, iar la Mariupol soldații ruși încearcă duminică să ia cu asalt uzina Azovstal, în care se adăpostesc soldați ucraineni, membri ai batalionului Azov și circa 1.000 de civili.

Armata mai spune că au fost efectuate atacuri aeriene în zonă și că evacuările din oraș au fost oprite.

Volodimir Zelenski a spus în conferința de sâmbătă seară că Ucraina va renunța la negocierile de pace cu Moscova dacă Rusia va ucide vreunul dintre ultimii apărători ai Mariupolului sau dacă Rusia va organiza un referendum de independență în orașul ocupat Kherson.

La Odesa, cel puțin opt civili au fost uciși după ce un bombardament rusesc a lovit o clădire rezidențială. În urma atacului au murit o fetiță de numai trei luni, mama bebelușului și bunica sa.

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, și secretarul apărării, Lloyd Austin, vor vizita Kievul duminică, afirmă președintele Ucrainei. Washingtonul nu a făcut încă niciun comentariu cu privire la această vizită.

Ei ar fi primii înalți oficiali americani care vizitează țara de la începutul invaziei, în urmă cu exact două luni.

Rusia ar fi desfășurat lansatoare de rachete balistice Iskander-M pe o rază de 60 kilometri de la granița cu Ucraina.

Ministerul de Externe al Austriei a declarat că Ucraina nu ar trebui să beneficieze de o aderare accelerată la Uniunea Europeană, atrăgând criticile Kievului.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, se va deplasa luni în Turcia, înainte de vizitele programate la Moscova și Kiev de săptămâna viitoare.

Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) depune eforturi pentru a „facilita eliberarea” mai multor membri ai misiunii sale speciale de monitorizare (SMM) care au fost „privați de libertate în Donețk și Luhansk”.

15:06 24.4.2022

O echipă OSCE a fost reținută în estul Ucrainei

Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) depune eforturi pentru a „facilita eliberarea” mai multor membri ai misiunii sale speciale de monitorizare (SMM) care au fost „privați de libertate în Donețk și Luhansk”, transmite CNN.

SMM este o divizie civilă neînarmată a OSCE, care are sarcina de a observa și de a raporta cu privire la zonele de conflict.

Misiunea și-a menținut prezența în Ucraina din 2014 - la cererea guvernului - în urma anexării Crimeei de către Rusia și a izbucnirii conflictului în regiunea Donbas.

La 31 martie, mandatul SMM al OSCE în Ucraina a expirat după ce Rusia, care este unul dintre cele 57 de state participante la organizație, a blocat prelungirea acestuia.

De la 1 aprilie, SMM își desfășoară activitatea în Ucraina în calitate administrativă pentru a asigura securitatea și siguranța personalului său, însă OSCE a continuat să raporteze încălcări ale dreptului internațional de către forțele rusești din Ucraina.

14:30 24.4.2022

Şeful ONU vizitează Ankara, Moscova şi Kiev. Zelenski îl critică pe Antonio Guterres

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, va merge luni în Turcia, o țară care a găzduit discuții de pace, înainte de a se deplasa la Moscova şi Kiev.

„Secretarul general va călători la Ankara, Turcia, unde la 25 aprilie va fi primit de preşedintele Recep Tayyip Erdogan”, a informat ONU sâmbătă seara, potrivit Agerpres.

Antonio Guterres va merge la Moscova marţi, apoi la Kiev pentru a încerca să negocieze încetarea invaziei ruse.

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a criticat decizia lui Antonio Guterres de a se deplasa mai întâi la Moscova şi abia apoi la Kiev, declarând că „nu există nicio dreptate şi nicio logică în această ordine”.

„Războiul este în Ucraina, nu există cadavre pe străzile Moscovei. Ar fi logic să meargă mai întâi în Ucraina, să vadă oamenii de acolo, consecinţele ocupaţiei”, a declarat Volodimir Zelenski.

13:30 24.4.2022

Două fete au fost ucise de Paște în Donețk

Mihail Podoliak, principalul negociator ucrainean și consilier prezidențial, a îndemnat Moscova să accepte duminică un „armistițiu real de Paște".

„Rusia atacă în mod constant Azovstalul din Mariupol. Locul în care se află civilii și soldații noștri este acoperit de bombe aeriene grele, focuri de artilerie și o concentrare intensă de forțe și echipamente pentru asalt”, a declarat Podoliak pe Twitter.

El a cerut Rusiei să deschidă imediat un coridor umanitar pentru civili și să convină asupra unei „runde speciale de negocieri” pentru a facilita un schimb de militari și civili.

Bombardamentele rusești din ziua de Paște au ucis doi copii în regiunea Donețk. Potrivit Kyiv Independent, guvernatorul Pavlo Kirilenko a declarat pe 24 aprilie că două fete, de 5 și 14 ani, au fost ucise în localitatea Ocheretine.

Vineri, adjunctul ambasadorului rus la ONU, Dmitri Polianski, care a declarat - cu privire la altă cerere de încetare a focului în ziua de Paște - că nu este „sinceră” și că ar da mai mult timp luptătorilor ucraineni să se înarmeze.

13:08 24.4.2022

Statele Unite sunt încrezătoare de victoria ucraineană

Este de așteptat ca secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, și secretarul pentru apărare, Lloyd Austin, să viziteze Kievul astăzi, potrivit anunțului făcut de președintele ucrainean aseară.

Casa Albă nu a comentat aceste informații, dar purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Ned Price, a vorbit la BBC despre războiul din Ucraina. Acesta s-a arătat încrezător că Zelenski va învinge în război.

„Aceasta va fi o victorie pentru Ucraina, va fi o înfrângere strategică pentru Rusia”, a spus el.

Întrebat dacă SUA și aliații săi au furnizat suficient armament greu, Ned Price a spus: „Ceea ce am făcut a fost să trimitem exact ceea ce au nevoie partenerii noștri ucraineni pentru a respinge această agresiune rusă”.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG