Linkuri accesibilitate

Imagine realizată în apropierea orașului Mariupol, acum câteva zile. Cadavre ale unor civili zac pe marginea drumului.
Imagine realizată în apropierea orașului Mariupol, acum câteva zile. Cadavre ale unor civili zac pe marginea drumului.

Masacrul rusesc în Ucraina | Bombardamente la Odesa. Rusia vrea să preia controlul asupra estului și sudului Ucrainei

Rusia și-ar dori să controleze atât sudul, cât și estul Ucrainei, a declarat ieri un oficial de rang înalt din Armata Rusă. O declarație a acestuia stârnește îngrijorare la Chișinău: Kremlinul vrea să aibă acces direct din Ucraina ocupată în regiunea separatistă Transnistria.

Declarația generalului maior Rustam Minnekaiev, comandantul adjunct al districtului militar central al Rusiei, a fost preluată de agențiile de presă ruse și nu a fost până sâmbătă comentată oficial de la Kremlin.

BBC a încercat să obțină un punct de vedere de la oficialii ruși din domeniu apărării, însă până la acest moment Rusia nu a oferit un punct de vedere cu privire la posibilele sale intenții privind Transnistria.

Regiunea separatistă, parte a Republicii Moldova, găzduiește aproximativ 1.500 de militari ruși care fac parte dintr-o așa-zisă misiune de pace stabilită la mijlocul anilor ’90, după un război din regiune.

Ministrul de externe al Republicii Moldova, Nicu Popescu, a catalogat afirmația generalului rus ca fiind „extrem de îngrijorătoare” și l-a chemat pentru explicații pe ambasadorul rus de la Chișinău.

Între timp, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a precizat că Rusia intenționează să atace și alte state și că Ucraina este doar prima de pe „listă”.

„Cine va urma”?, s-a întrebat retoric președintele ucrainean.

Un oficial al UE a declarat pentru Reuters că Rusia va intensifica atacurile din estul și sudul Ucrainei din perioada următoare și că următoarele două întâlniri vor fi decisive pentru soarta războiului.

De la București, ieri, ministrul de externe ucrainean Dimitri Kuleba a declarat că Ucraina are nevoie de ajutor militar pentru a face față Rusiei. „Voi ne dați ce avem nevoie să câștigăm, noi îl ținem pe Putin”, a spus oficialul.

20:33 23.4.2022

Ce spune Rusia despre atacul asupra Odesei

Ministerul rus al Apărării a raportat că ținta atacului de la Odesa a fost un aerodrom militar, unde ar fi fost depozitat „un lot mare de arme străine primite din Statele Unite și țări europene”.

Reprezentantul oficial al Ministerului Apărării al Federației Ruse, Igor Konașenkov, a declarat că „în această după-amiază, terminalul logistic de la aerodromul militar de lângă Odesa a fost dezactivat de rachetele aeriene de înaltă precizie cu rază lungă de acțiune ale Forțelor Aerospațiale Ruse”.

Autoritățile ucrainene au raportat anterior că rachetele rusești au lovit o instalație militară și o clădire rezidențială de 16 etaje, unde au murit cel puțin șase persoane, inclusiv un bebeluș de trei luni. O altă rachetă a lovit teritoriul cimitirului, distrugând pietre funerare pe o suprafață de aproximativ o mie de metri pătrați.

Cu privire la bombardamentele asupra Odesei și la moartea unor civili, Poliția Ucrainei a demarat o anchetă în temeiul articolului penal privind încălcarea legilor de război.

18:03 23.4.2022

Un copil de trei luni, printre victimele de la Odesa

Potrivit șefului biroului președintelui Ucrainei, Andrei Yermak, cel puțin 5 persoane au fost ucise la Odesa în urma unei lovituri cu rachete. Alte 18 persoane au fost rănite.

Autoritățile din Odesa continuă să caute printre dărâmăturile blocurilor afectate. Din primele informații, citate de UNIAN, un copil de trei luni se află printre cei care au decedat.

Consilierul ministrului Afacerilor Interne al Ucrainei, Anton Gerașcenko, a scris pe canalul său de Telegram, despre moartea unui locuitor din Odesa, care a ars în mașina sa lovită de o rachetă.

Potrivit comandamentului operațional „Sud”, loviturile asupra Odessei au fost efectuate de aeronavele rusești de aviație strategică Tu-95 din Marea Caspică. Comandamentul a raportat că două rachete au distrus forțele apărării aeriene ucrainene, alte două rachete au lovit o clădire de locuințe și o instalație militară (nu este specificat ce obiect este în discuție).

„Singurul obiectiv al atacurilor ruse cu rachete asupra Odesei este teroarea. Rusia ar trebui recunoscută ca stat sponsor al terorismului și atitudinea față de aceasta ar trebui să fie adecvată”, a scris ministrul de externe ucrainean Dmitri Kuleba despre acest atac.

15:55 23.4.2022

Mai multe explozii la Odesa

Cel puțin patru explozii au avut loc la Odesa, scrie Current Time, care citeaza UNIAN. O clădire rezidențală ar fi fost de asemenea bombardată, mai multe apartamente fiind grav avariate.

Alarmele continuă să se audă în Odesa, riscul ca bombardamentele să continue fiind unul mare, cred autoritățile locale.

Odesa este port la Marea Neagră și punct strategic important pentru Rusia, care își dorește să preia controlul asupra estului și sudului Ucrainei.

14:39 23.4.2022

Copii ucraineni dați unor familii ruse

Armata rusă ar fi scos 27 de copii din familiile lor din Ucraina și i-au predat familiilor ruse, scrie pe Facebook comisarul pentru drepturile omului Liudmila Denisova.

Potrivit acesteia, copiii sunt din regiunea Donețk din Ucraina și au fost duși la Aprelevka, lângă Moscova.

În mass-media rusă, aceștia sunt numiți orfani, dar partea ucraineană nu are informații că acest lucru este cu adevărat așa.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG