Linkuri accesibilitate

Imagine realizată în apropierea orașului Mariupol, acum câteva zile. Cadavre ale unor civili zac pe marginea drumului.
Imagine realizată în apropierea orașului Mariupol, acum câteva zile. Cadavre ale unor civili zac pe marginea drumului.

Masacrul rusesc în Ucraina | Bombardamente la Odesa. Rusia vrea să preia controlul asupra estului și sudului Ucrainei

Rusia și-ar dori să controleze atât sudul, cât și estul Ucrainei, a declarat ieri un oficial de rang înalt din Armata Rusă. O declarație a acestuia stârnește îngrijorare la Chișinău: Kremlinul vrea să aibă acces direct din Ucraina ocupată în regiunea separatistă Transnistria.

Declarația generalului maior Rustam Minnekaiev, comandantul adjunct al districtului militar central al Rusiei, a fost preluată de agențiile de presă ruse și nu a fost până sâmbătă comentată oficial de la Kremlin.

BBC a încercat să obțină un punct de vedere de la oficialii ruși din domeniu apărării, însă până la acest moment Rusia nu a oferit un punct de vedere cu privire la posibilele sale intenții privind Transnistria.

Regiunea separatistă, parte a Republicii Moldova, găzduiește aproximativ 1.500 de militari ruși care fac parte dintr-o așa-zisă misiune de pace stabilită la mijlocul anilor ’90, după un război din regiune.

Ministrul de externe al Republicii Moldova, Nicu Popescu, a catalogat afirmația generalului rus ca fiind „extrem de îngrijorătoare” și l-a chemat pentru explicații pe ambasadorul rus de la Chișinău.

Între timp, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a precizat că Rusia intenționează să atace și alte state și că Ucraina este doar prima de pe „listă”.

„Cine va urma”?, s-a întrebat retoric președintele ucrainean.

Un oficial al UE a declarat pentru Reuters că Rusia va intensifica atacurile din estul și sudul Ucrainei din perioada următoare și că următoarele două întâlniri vor fi decisive pentru soarta războiului.

De la București, ieri, ministrul de externe ucrainean Dimitri Kuleba a declarat că Ucraina are nevoie de ajutor militar pentru a face față Rusiei. „Voi ne dați ce avem nevoie să câștigăm, noi îl ținem pe Putin”, a spus oficialul.

12:14 23.4.2022

Bilanț preliminar al morților de la Bucea

Primarul localității Bucea, Anatoli Fedoruk, a vorbit despre operațiunea de exhumare a celor uciși în timpul ocupării orașului de către trupele ruse.

Până acum, au fost confirmate 412 morți, a spus oficialul, care a precizat că cifra este una preliminară. Colectarea de informații despre victime este încă în desfășurare.

Fedoruk a mai spus că trupurile a 117 victime, inclusiv 30 de femei și 2 copii, au fost recuperate dintr-o groapă comună din apropierea Bisericii „Sfântul Andrei Cel Primul Chemat” din Bucea.

În această groapă comună, potrivit primarului, se aflau cadavrele pacienților spitalului din localitate, „care nu au putut fi îngropați după 24 februarie, pentru că rușii nu au permis slujbele de înmormântare la cimitir”, dar și mai mulți militari ucraineni.

10:53 23.4.2022

Conducătorul Ceceniei, Ramzan Kadyrov, a vorbit despre trimiterea unui alt detașament de voluntari în Ucraina, care va lua parte la „operațiunea militară”.

Potrivit acestuia, voluntarii au urmat un curs de pregătire la Universitatea Rusă a Forțelor Speciale din Gudermes. De la începutul războiului, experții și-au exprimat îndoielile cu privire la eficacitatea luptătorilor din Cecenia.

08:58 23.4.2022

În ultimele 24 de ore, trupele ruse nu au reușit să obțină vreun succes semnificativ în Ucraina, potrivit informațiilor britanice. Motivul este eficacitatea contraofensivelor ucrainene, apărării aeriene și maritime.

08:44 23.4.2022

Trei informații cheie ale zilei de 23 aprilie

  • Rusia vrea să cucerească estul și sudul Ucrainei, dar și să aibă acces în regiunea separatistă Transnistria din Republica Moldova, spune un general rus.
  • Ministerul rus al Apărării a recunoscut un mort și 27 dispăruți pe crucișătorul „Moskva”.
  • În satul Vinogradne de lângă Mariupol, a fost descoperită o nouă groapă comună.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG