Linkuri accesibilitate

Gaură de 37 de miliarde de lei la buget. Ce taxe majorează coaliția PSD-PNL ca să acopere deficitul bugetar (surse)


Premierul Marcel Ciolacu (stânga) și fostul premier Nicolae Ciucă, liderii coaliției de guvernare PSD-PNL.

Deficitul bugetar în primele șase luni ale anului 2023 este de peste 37 miliarde lei (aproximativ 7,5 miliarde euro), adică 2,34% din PIB. Ca să acopere gaura din buget, coaliția PSD-PNL urmează să adopte un pachet fiscal care prevede creșterea mai multor taxe.

Veniturile totale ale statului român au fost în prima jumătate a anului de 242,74 miliarde de lei (49,4 mld. euro), în creștere cu 12% față de aceeași perioadă a anului trecut, scrie Profit.ro.

În același timp, cheltuielile au fost de 279,96 miliarde de lei (57 mld. euro), mai mari cu 16,5% comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent.

Rezultă un deficit bugetar de 37,21 miliarde lei, respectiv 2,34% din PIB în primele șase luni ale anului 2023.

În comparație, deficitul pentru aceeași perioadă a anului trecut era de 23,51 miliarde lei (1,67% din PIB), adică aproximativ 4,78 miliarde de euro, conform datelor Profit.ro.

Ca să acopere gaura bugetară de peste 37 de miliarde de lei, liderii coaliției PSD-PNL au decis în ședința de luni câteva măsuri care urmează să fie aplicate prin ordonanță de urgență, în două trepte, scrie G4Media citând surse politice.

Unele ar urma să intre în vigoare de la 1 octombrie, iar celelalte de la 1 ianuarie 2024.

Printre măsurile fiscale agreate de liderii PSD și PNL, conform G4Media, se numără:

 • introducerea unui impozit nou de 1% pentru clădirile rezidențiale care cumulat depășesc valoarea de 500.000 de euro;
 • microîntreprinderile vor fi impozitate cu 1% din cifra de afaceri dacă cifra de afaceri este sub un anumit prag (de 300.000 de euro, dar e posibil să se modifice) și cu 3% pentru o cifră de afaceri cuprinsă între acest prag și plafonul actual de 500.000 de euro;
 • dispariția cotei de TVA de 5% și păstrarea a doar două cote de impozitare a taxei de valoare adăugată, de 19% (pentru majoritatea bunurilor și serviciilor) și de 9%;
 • creșterea accizelor la tutun și alcool;
 • muncitorii din construcții și agricultură vor începe să plătească din nou contribuțiile la sănătate, adică 10% din venitul brut;
 • 200.000 de posturi neocupate vor fi desființate; măsura nu vizează însă o reducere directă a aparatului bugetar;
 • renunțarea la unele garanții de stat pentru companiile de stat și la unele cheltuieli minore în ministere.
Europa Liberă România e pe Google News. Vă puteți abona AICI.
 • 16x9 Image

  George Costiță

  George Costiță a intrat ca Senior Correspondent în echipa Europei Libere în ianuarie 2022, după o experiență de zece ani la Digi24 și Aleph News. Absolvent al Facultății de Jurnalism din Iași, a lucrat la edițiile online ale celor două redacții, pe zona de știri și evenimente la zi.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

XS
SM
MD
LG