Linkuri accesibilitate

Cătălin Cîrstoiu nu-și retrage candidatura de la Primăria Capitalei. „Doar ANI poate stabili dacă sunt incompatibil”


Cătălin Cîrstoiu, managerul Spitalului Universitar și candidatul PSD-PNL la Primăria Generală a Capitalei
Cătălin Cîrstoiu, managerul Spitalului Universitar și candidatul PSD-PNL la Primăria Generală a Capitalei

Medicul Cătălin Cîrstoiu a spus vineri că doar Agenția Națională de Integritate poate stabili dacă este în incompatibilitate, după ce Hotnews a dezvăluit că a tratat pacienți și la clinica soției, Anemona, deși este manager al Spitalului Universitar, fapt interzis de lege.

„Din punctul meu de vedere, nu am facut nimic care sa-mi dea mie perspectiva că sunt într-o stare de incompatibilitate”, a spus Cîrstoiu cu privire la acuzațiile de incompatibilitate care i-au fost aduse.

El a afirmat că doar pacienții aleg la ce medic să meargă, la public sau la privat, și a amintit că inclusiv în privat pacienții pot merge la consultații gratuite, decontate de Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS).

Principalele declarații ale lui Cătălin Cîrstoiu:

  • Am auzit declarațiile domnului Ciucă și domnului Ciolacu. Consider că e util să facem asta cât mai repede. Nici eu, nici presa, ci doar o instituție, ANI. poate să constate incompatibilitatea. Din punctul meu de vedere eu n-am făcut nimic care să-mi dea impresia că sunt într-o stare de incompatibilitate.
  • Am operat și în alte spitale de stat, am operat și în Republica Moldova, am oferit opinii medicale și în alte spitale private când mi s-a solicitat. Am răspuns, mi-am ajutat colegii când au avut probleme cu pacienții. Nu fac 0 chirurgie ușoară aici, la Spitalul Universitar. Nu e un domeniu accesibil oricui, am făcut ce trebuie să-mi ajut pacienții.
  • Legat de participarea mea la consultațiile la Anemona: mi-am ajutat colegii care lucrau acolo și am răspuns și solicitărilor unor pacienți care îmi cereau sprijinul. Sunt absolut liniștit și dorm liniștit pentru că mi-am ajutat pacienții.
  • Pacienții aleg singuri la ce medic merg și unde merg, la sistemul public sau privat. În orice spital privat e varianta ca pacienții să meargă în regim al CNAS sau în consultație plătită. Un pacient poate avea mai multe episoade de spitalizare, decontat separat de CNAS. Externat, pacientul decide unde vrea să meargă. Odată externat un pacient, nu consider că aș putea eu să influențez. Nu consider că e un prejudiciu al bugetului spitalului. Un pacient externat primește un bilet de externare cu mai multe recomandări. Una e revenirea la control pentru firele de sutură, tratament, proceduri de mobilitate. Chiar credeți că pacienții merg acolo unde li se spune sau unde sunt duși? Merg acolo unde se simt în siguranță.

    Mie mi s-a întâmplat frecvent ca pacienți care nu voiau să calce în spitalele publice, i-am convins, i-am operat în spitalul public și la mine asta e situația frecventă. Am văzut și pacienți care au mers în spitalul privat. Problema nu va fi tranșată decât printr-o decizie ca medicii să aleagă dacă lucrează în sistemul public sau privat. Multe țări au aplicat măsura și a rezultat depopularea de medici a spitalelor publice.

  • Legea 95, care reglementează sistemul sanitar, a fost modificată în 2016 prin OUG care a introdus un alt regim al incompatibilităților în sistemul medical și a creat haos. Această OUG nu a trecut niciodată de Parlament, nici măcar nu a fost pusă pe ordinea de zi, dar produce efecte juridice. Legea spune că funcția de manager e incompatibilă cu orice altă activitate remunerată sau neremunerată în orice altă unitate, cu excepția activității medicale în același spital. Se aplică managerilor, șefilor de secții. Adică nu poți face nicio altă activitate remunerată în timpul liber. Timpul liber nu mai există pentru că nu poți să faci nicio activitate neremunerată de niciun tip. Dacă am fi obiectivi, am găsi foarte multe situații de acest tip. Rolul meu e să conduc un spital, nu să fac legislație.
  • Există o hotărâre a ICCJ care spune foarte clar într-o speță și e definitivă că un manager al unui spital public medic care era manager și al unei societăți private care presta servicii medicale nu este incompatibil. Nu am încălcat legea. Eu când sunt solicitat să mă duc într-o sală de operație în spitalul public. Când un coleg mă cheamă într-o sală de operație spunându-mi domnule profesor veniți că avem o problemă, eu mă duc, asta e menirea. Există o hotărâre a ICCJ care spune foarte clar într-o speță și e definitivă că un manager al unui spital public medic care era manager și al unei societăți private care presta servicii medicale nu este incompatibil.
  • Eu am vrut să fac o administrație publică în București mizând pe un sprijin politic stabil în Consiliul General. Eu nu am vrut niciodată să fac o administrație politică în capitală. Eu nu am intrat în cursa aceasta că m-am trezit într-o dimineață că pot fi primar. Eu am avut o propunere din partea liderilor coaliției. Mandatul meu pe care mi l-a oferit coaliția PSD-PNL a fost și este pe masa coaliției. Nu poate fi un demers pentru Primăria Capitalei fără sprijinul acestei coaliții. Aș fi ilogic să merg mai departe într-o luptă în care n-ai niciun sprijin.
  • Eu am simțit sprijinul lui Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, dar recunosc am fost cam singur în precampania aceasta. Nu exclud posibilitatea să fi fost și din PSD oameni care nu mă plac.
  • Am făcut conferința de presă la spital pentru că bisturiul din mână n-o să mi-l ia nimeni. Sunt medic, am o meserie. Mesajul meu e foarte clar. Am o meserie, sunt medic, pot să-mi fac meseria, nu vreau să fac din politică o meserie.
  • Nu am avut experiența unei comunicări politice. Eu în momentul acesta încerc să lămuresc și să lămurim împreună tot ce a apărut în spațiul public. Nu vreau să conving pe nimeni. E un demers personal. Până acum 3 săptămâni eram un om respectat, am devenit un fel de omul negru.

Vineri, președintele Partidului Social Democrat, premierul Marcel Ciolacu, a declarat că doctorul Cîrstoiu nu poate merge înainte cu candidatura din partea coaliției de guvernare PSD - PNL pentru Primăria Capitalei până nu va explica toate aspectele apărute în spaţiul public.

El l-a somat pe Cîrstoiu să facă o conferință de presă în care să răspundă acuzațiilor de incompatibilitate.

„Domnul doctor trebuie să facă o conferință de presă și să răspundă la toate aceste acuzații. Trebuie să explice bucureștenilor, nu mie”, a spus Macel Ciolacu.

Ciolacu a anunțat că va avea o discuție cu Nicolae Ciucă, președintele Partidului Național Liberal (PNL) și luni, cel târziu, cu Cătălin Cîrstoiu.

Într-un interviu acordat joi seară televiziunii Digi 24, Nicolae Ciucă a spus că medicul Cătălin Cîrstoiu trebuie să clarifice toate aspectele care ţin de problemele sale personale și că la final va fi făcută o nouă analiză în coaliție privind oportunitatea candidaturii sale.

„Să putem să mergem mai departe sau să vedem ce decizie se ia”, a spus liderul PNL.

Candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu, managerul Spitalului Universitar, a fost anunțată oficial de cei doi lideri de partid pe 20 martie, alături de conducerile celor două partide și de aspiranții la candidatura oferită medicului Cîrstoiu: Gabriela Firea (PSD) și Sebastian Burduja (PNL), cooptați în conducerea campaniei medicului.

Liderii PSD și PNL, Marcel Ciolacu (stânga) și Nicolae Ciucă (dreapta) îl încadrează pe medicul Cătălin Cîrstoiu, pe 20 martie, când au anunțat oficial candidatura sa la Primăria Capitalei.
Liderii PSD și PNL, Marcel Ciolacu (stânga) și Nicolae Ciucă (dreapta) îl încadrează pe medicul Cătălin Cîrstoiu, pe 20 martie, când au anunțat oficial candidatura sa la Primăria Capitalei.

Hotnews.ro a publicat documente care arată că medicul Cătălin Cîrstoiu își trimitea pacienții de la Spitalul Universitar, unde este manager, să fie consultați la clinica privată a familiei sale.

Un raport făcut de Corpul de Control al primului ministru care semnala conflictul de interese și incompatibilitățile doctorului a fost trimis Agenției Naționale de Integritate în 2020.

Hotnews a prezentat mesaje, documente şi mărturii ale unor pacienţi ai medicului Cîrstoiu care, prin medici rezidenți ai medicului Cîrstoiu, fuseseră direcţionaţi către clinica Anemona, care aparține soţiei doctorului.

Cîrstoiu a respins în numeroase rânduri acuzaţiile și a negat că ar intenționa să se retragă din cursa pentru Primăria Capitalei.

El a dat un interviu la postul de televiziuni B1TV, în care a susținut că nu este în incompatibilitate, că nu a avut nicio relație contractuală cu o clinică privată și că nu a luat niciodată pacienți de la spitalul public pentru a-i duce la cabinetul privat.

A admis că a acordat consultații la propria clinică privată, Anemona, dar a spus că o făcea doar din devotament și la solicitarea colegilor săi.

„Eu nu am luat niciodată pacienți de la spital să îi duc la privat. Colegii mei au consultat acolo pacienți și eu le-am oferit sprijin. Nu am încasat niciun ban, am făcut asta din devotamentul meu față de profesie și de pacienți”, a declarat Cîrstoiu.

În schimb, el a atacat cu virulență legislația care interzice managerilor de spital să dea consultații în privat, remunerate sau nu, și a spus că legea nu a făcut decât să aducă „haosul” în sistemul sanitar și că are multe „aspecte de neconstituționalitate”.

„Dacă nu-i ajutam pe pacienți, încălcam jurământul lui Hipocrate”, a mai spus Cîrstoiu, care a repetat că nu se retrage din cursa pentru București.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG