Linkuri accesibilitate

Controale la peste 500 de farmacii care vând fentanil și oxicodonă - analgezice opioide


 Fentanilul este un analgezic opioid sintetic utilizat ca anestezic general și în tratamentul durerilor cronice și severe. Este eliberat doar pe bază de rețetă specială pentru substanțe narcotice. 
Fentanilul este un analgezic opioid sintetic utilizat ca anestezic general și în tratamentul durerilor cronice și severe. Este eliberat doar pe bază de rețetă specială pentru substanțe narcotice. 

Ministerul Sănătății și Agenția Națională a Medicamentului vor controla cele peste 500 de farmacii care vând medicamente cu fentanil și oxicodonă, analgezice din categoria opioidelor.

Fentanilul este un analgezic opioid sintetic folosit ca anestezic general și în tratamentul durerilor cronice și severe. Este eliberat doar pe bază de rețetă specială pentru substanțe narcotice.

Oxicodona este un analgezic opioid semi-sintetic derivat de tebaină, fiind utilizat în tratamentul durerilor severe. Calea de administrare este orală, formele uzuale fiind cele cu eliberate prelungită.

Ministerul Sănătății, împreună cu Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale (ANMDMR), continuă controalele în unitățile care au activități cu medicamente stupefiante și psihotrope, transmite ministerul de resort.

Inspectorii ANMDMR au început să verifice dacă rețetele cu oxicodonă și fentanil sunt legal eliberate încă de pe 18 septembrie, ocazie cu care au identificat peste 500 de farmacii care le comercializează. Aceste farmacii vor fi controlate în perioada imediat următoare.

„Verificările vor viza, de asemenea, supravegherea și controlul îndeplinirii procedurilor legale privind returnarea și distrugerea medicamentelor stupefiante și psihotrope care nu mai corespund din punct de vedere calitativ, cu termen de valabilitate expirat sau care provin de la pacienți ce nu le mai utilizează”, spune ministerul într-un comunicat remis presei luni.

De asemenea, ministerul va face controale și pe parcursul întregului proces de distrugere a acestor medicamente, fără a oferi mai multe explicații cu privire la modalitatea de realizare a acestor controale, numite „inspecții”.

Ministerul Sănătății anunță că, în colaborare cu ANMDMR și cu alte instituții implicate în acest domeniu, va iniția un proiect de modificare a actelor normative în vigoare, pentru a face reglementări mult mai stricte privind activitățile cu medicamente psihotrope și stupefiante.

Europa ar urma să se confrunte cu o creștere uriașă a consumului de fentanil, un drog de 50 de ori mai puternic decât heroina.

Uniunea Europeană este avertizată să ia măsuri, pentru ca situația din Statele Unite să nu se repete. Zeci de mii de decese au loc anual din cauza acestui drog în SUA.

Uniunea Europeană trebuie să se pregătească pentru a evita o creștere a consumului de fentanil, un drog sintetic extrem de puternic, a declarat Ylva Johansson, comisarul european pentru afaceri interne, pentru Politico.

Avertismentul oficialului UE vine la câteva zile după unul asemănător emis de secretarul de stat american Antony Blinken. El a spus că Europa are fie o problemă nedescoperită cu drogurile sintetice, fie va fi lovită de una în curând.

Drogorile reprezintă „ucigașul numărul unu în rândul americanilor cu vârste cuprinse între 18 și 49 de ani”, a spus Blinken, vineri, la New York.

„În cazul nostru (este) fentanilul, dar aceasta este o problemă care își face loc acum în multe alte părți ale lumii, iar faptul că atât de multe țări se străduiesc să colaboreze și să abordeze această problemă este o dovadă a faptului că se simte puternic nevoia de a găsi soluții globale de cooperare”, a subliniat oficialul american.

Fentanilul, estimat a fi de 50 de ori mai puternic decât heroina, este cauza a zeci de mii de decese prin supradoză în Statele Unite, în fiecare an.

Inclusiv președintele american Joe Biden i-a îndemnat pe aliați, la un eveniment organizat săptămâna trecută în marja Adunării Generale a ONU, să ia în serios amenințările cauzate de acest drog.

În România, drogul sintetic a fost menționat public pentru prima oară de procurorii antidrog într-o anchetă din vara acestui an, iar săptămâna trecută angajatul unui lanț de farmacii a fost arestat preventiv după ce a fost prins în flagrant că vindea comprimate care conțineau acest drog.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG