Linkuri accesibilitate

Medicii de familie avertizează că scăderea tarifelor pentru 2024 îi poate falimenta: O să închidem cabinetele


Medicii de familie din România se plâng că reducerea sumelor pe care le primesc de la CNAS pentru pacienți ar putea duce la închiderea unor cabinete.
Medicii de familie din România se plâng că reducerea sumelor pe care le primesc de la CNAS pentru pacienți ar putea duce la închiderea unor cabinete.

Medicii de familie și cei din policlinici spun că își vor închide cabinetele dacă CNAS (Casa Națională de Asigurări de Sănătate) va scădea sumele decontate pentru pacienții de pe liste, respectiv pentru consultații. Reducerile anunțate de CNAS sunt între 30-50%, începând din februarie 2024.

CNAS a propus joi, 11 ianuarie, valori mai mici pentru punctele per capita (pentru fiecare pacient) și per serviciu pentru medicina de familie și ambulatorie (policlinici).

Instituția responsabilă de decontarea serviciilor medicale din România a motivat decizia „ținând cont de bugetul aprobat pentru 2024”.

În termeni de specialitate, punctul per capita reprezintă suma pe care Casa Națională de Asigurări de Sănătate o plătește unui medic de familie pentru fiecare pacient pe care acesta îl are pe listă.

Este vorba de o sumă care se acordă distinct de eventualele îngrijiri medicale acordate pacienților – care pot diferi în funcție de tipul lor.

Actuala propunere a CNAS este ca medicii de familie să primească 7,7 lei pentru fiecare pacient pe care îl au pe listă, față de 12 lei cât era în 2023.

Pentru punctul per serviciu medical în asistența medicală primară vor primi 6,2 lei, față de 8 lei în 2023.

În cazul policlinicilor, medicii de ambulatoriu vor primi pentru punctul per serviciu medical 3,3 lei, față de 4,5 lei în 2023.

Prin aceste scăderi de prețuri, un medic de familie care are, de exemplu, 2.000 de pacienți pe listă va primi aproximativ 7.000 de lei pe lună, comparativ cu 10.000 de lei lunar cât primea în 2023.

Prețul pentru o consultație decontată de CNAS va fi de 34 de lei, în loc de 44 de lei.

Asta înseamnă că pentru serviciile medicale, un medic de familie care are 2.000 de pacienți, de exemplu, va primi în jur de 24.000 de lei, în loc de 30.000 de lei.

Bugetul pentru consultații variază în funcție de numărul de consultații dintr-o lună.

„La un moment dat nu o să mai putem susține cabinetele și o să le închidem”

Medicii de familie spun că aceste scăderi de venituri vin după ce au crescut deja impozitele pentru PFA (persoana fizică autorizată) sau IMM (întreprinderi mici și mijlocii) – care li se aplică – dar și după ce consumabilele medicale s-au scumpit.

Ileana Popescu, medic de familie din București, spune că CNAS nici măcar nu a achitat toate facturile pe anul 2023.

„Pe luna noiembrie 2023 nu au fost achitate facturile. În plus, de la 1 ianuarie toți medicii de familie am fost obligați să ne luăm câte o asistentă, chiar dacă suntem mai mulți medici în același cabinet. Ești obligat să îți iei o asistentă, nu contează câți pacienți ai, ceea ce înseamnă costuri de taxe – un salariu în plus”, a spus Ileana Popescu.

„Toate impozitele au crescut de trei ori de la 1 ianuarie. Eu nu mai plătesc 1% la IMM, plătesc 3%. Prețurile la consumabile au crescut. La un moment dat nu o să mai putem susține cabinetele și o să le închidem”, a completat Ileana Popescu.

Un alt medic de familie din Capitală, Raluca Zoițanu, spune că punctul per capita de 7,7 lei propus de CNAS, înseamnă o scădere a facturii decontate de CNAS cu 30%.

„Acest lucru se întâmplă pentru că bugetul pentru sănătate votat în decembrie 2023 este cu 25% mai mic și atunci CNAS trebuie să se încadreze în acest buget. Dacă ar fi păstrat acele valori din 2023, undeva prin vară nu ar mai fi fost bani”, a spus Raluca Zoițanu.

Medicul de familie arată că, prin astfel de măsuri, medicina de familie „va primi un brânci spre prăpastie”.

„În aceste condiții, nu va mai avea cine să facă medicină de familie. Toate măsurile astea heirupiste gonesc medicii și din medicina de familie și din alte domenii, iar medicii vor pleca din țară”, mai spune Zoițanu.

Medicul arată că guvernanții au un discurs dublu față de instituțiile internaționale.

„Un acord cu Banca Mondială încheiat în 2019 și aprobat prin legea 1/2021 prevedea că guvernul se angaja să crească treptat fondurile pentru medicina de familie. În 2021, 2022, 2023 bugetul a tot crescut, acum iar scade. Nu se respectă nici acest acord”.

Reducerea propusă de CNAS pentru medicina de familie și ambulatorie vine în contextul în care premierul Marcel Ciolacu a declarat joi că sunt suficienți bani în sănătate și că a deblocat 8.800 de posturi pentru spitale.

Tot Ciolacu a spus că medicii trebuie să ofere „servicii mai bune pentru pacienți, un plus de empatie și de responsabilitate”.

„Asta este valabil și pentru medicii de familie. Bani avem, dar corect este să-i plătim mai bine pe medicii care muncesc serios! În așa fel încât serviciile prestate efectiv să primeze în fața plății pe liste de pacienți, adică pentru niște nume puse pe o hârtie!”, a spus Marcel Ciolacu joi, la ședința de Guvern.

Europa Liberă a cerut un punct de vedere la CNAS pentru valorile mai mici propuse pentru medicina de familie și ambulatoriu, dar nu a primit niciun răspuns până la publicarea acestui articol.

În România, potrivit statististicilor de la Societatea Națională de Medicină de Familie, sunt 9.200 de medici de familie, ceea ce înseamnă că în multe zone ale țării nu există medici de familie. Acest lucru duce la aglomerarea spitalelor din marile orașe.

Societatea Naţională de Medicina Familiei reclamă faptul că deficitul de medici de familie va fi agravat şi mai mult de reducerea veniturilor cabinetelor.

Medicii de familie spun că încă nu au fost plătiţi pentru perioada octombrie-decembrie, iar cabinetele au fost plătite pentru luna noiembrie cu doar 40%.

„Într-un sistem sanitar nefuncţional, care este cârpit pe ici pe colo cât să nu se risipească de tot, autorităţile au identificat segmentul de care se pot lipsi: medicina de familie. Drept urmare, au redus cu 25% alocarea bugetară pentru anul 2024 faţă de anul 2023, deşi noi, medicii de familie, suntem singurii care avem acces la populaţia generală şi care putem interveni în starea de sănătate a întregii populaţii”, a transmis Societatea Naţională de Medicina Familiei.

Medicii din policlinici spun că veniturile le vor scădea cu 30%

Pe de altă parte, vineri, pe 12 ianuarie, într-o conferință de presă comună, Colegiul Medicilor Bucureşti, medicii de familie și medicii din ambulatoriu au spus că vor renegocierea valorii punctului de servicii pentru medicina de ambulatoriu şi cea de familie.

Preşedintele Asociaţiei Profesionale a Medicilor de Ambulator, Cosmin Alexandrescu, a declarat că aceaste noi valori pentru servicii reprezintă o reducere cu 30% a bugetului alocat pentru medicina de ambulatoriu şi pentru medicina de familie.

„Valoarea actuală, care înseamnă o reducere de 30% aproximativ a bugetului alocat pentru medicina de ambulatoriu şi pentru medicina de familie, corelată cu modificările fiscale de la sfârşitul anului trecut, cu creşterile de preţuri şi de fiscalitate, vor duce la o scădere a veniturilor medicilor cu 40 până la 50 la sută faţă de momentul actual”, a spus Cosmin Alexandrescu.

Colegiul Medicilor din România arată că mai mult de jumătate dintre cei aproximativ 10.000 de medici de familie din România au vârsta de peste 60 de ani, ceea ce înseamnă că peste 10 ani, când aceștia vor ieși la pensie, România va avea un deficit major de medici de familie.

Anul trecut, Ministerul Sănătății a adoptat Strategia Naționață de Sănătate în care medicina de familie este prioritară.

Ministrul Alexandru Rafila declara în 2023 că medicina de familie este printre prioritățile sale.
Ministrul Alexandru Rafila declara în 2023 că medicina de familie este printre prioritățile sale.

Ministrul Alexandru Rafila declara în 2023 că este necesară creșterea numărului de medici de familie, motiv pentru care la concursul de rezidențiat din 2023 au fost scoase peste 600 de locuri pentru medicii de familie.

„Obiectivul este ca în trei-patru ani, pe măsură ce numărul medicilor de familie se va reduce prin pensionare, să existe posibilitatea înlocuirii lor. Pe de altă parte, în prezent 500.000 de persoane nu beneficiază de servicii de asistenţă medicală primară”, spunea Rafila în noiembrie 2023.

Dentiștii spun și ei că le vor scădea bugetele din cauza noilor valori propuse de CNAS. Colegiul Medicilor Stomatologi din România spune că „în 2024, fondurile alocate decontării serviciilor de sănătate orală scad, în total, cu 50%”.

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

XS
SM
MD
LG