Linkuri accesibilitate

Medvedev îndeamnă trupele rusești să avanseze în Ucraina, pe fondul ofensivei ucrainene din Kursk


Imagine difuzată de Alexei Smirnov, guvernatorul rus al regiunii Kursk, de la granița Rusiei cu Ucraina, marți 6 august, cu avarii care ar fi fost provocate de forțele ucrainene, în ofensiva pe care ar fi lansat-o în regiune.
Imagine difuzată de Alexei Smirnov, guvernatorul rus al regiunii Kursk, de la granița Rusiei cu Ucraina, marți 6 august, cu avarii care ar fi fost provocate de forțele ucrainene, în ofensiva pe care ar fi lansat-o în regiune.

Fostul președinte rus Dmitri Medvedev, în prezent adjunct al Consiliului de Securitate al Rusiei, le-a cerut trupelor rusești să mărească presiunea în Ucraina, după ce Moscova susține că a interceptat drone și rachete ucrainene care vizează regiunea Kursk, scrie Serviciul ucrainean al Europei Libere.

Guvernatorul regional interimar al lui Kursk, Aleksei Smirnov, a declarat miercuri (7 august) starea de urgență, deoarece ofensiva terestră ucraineană continuă.

Rusia susține că trupele ucrainene folosesc în ofensivă tancuri, vehicule blindate și trupe și echipamente de artilerie.

Joi, pe 8 august, Ministerul rus al Apărării a transmis că a doborât șase drone și cinci rachete lansate asupra regiunii Kursk și 14 drone în regiunea Belgorod.

Comentând incursiunea ucraineană în regiunea Kursk, Medvedev a spus că Moscova ar trebui să urmărească securizarea teritoriilor (din Ucraina) pe care Rusia le consideră ca fiind ale sale și a cerut continuarea incursiunilor în regiunile Odesa, Harkov, Dnipro, Nikolaev și Kiev.

Un oficial rus de rang înalt din regiunea Kursk, citat de Associated Press, a declarat joi că luptele continuă.

Oficialii ucraineni nu au comentat cu privire la amploarea operațiunii din jurul orașului Sudzha.

În schimb, viceguvernatorul interimar al regiunii Kursk, Andrei Belostotski, a spus că forțele ruse luptă pentru a împiedica ucrainenii să avanseze mai mult în regiune,

„Inamicul nu a avansat nici un metru, dimpotrivă, se retrage. Echipamentele și forțele de luptă ale inamicului sunt distruse în mod activ. Sperăm că în viitorul apropiat... inamicul va fi oprit”, a spus Belostotski, potrivit agenției publice de presă din Rusia, RIA-Novosti, citat de AP.

Provocare la scară largă

Anterior, președintele rus Vladimir Putin a acuzat Kievul că ar fi lansat rachete către ținte civile și rezidențiale din regiune, pe fondul rapoartelor bloggerilor ruși pro-război conform cărora o serie de sate au fost capturate de forțele ucrainene în timp ce avansează pe teritoriul rus.

Vorbind în timpul unei ședințe de guvern - transmise public - din 7 august, Putin a numit operațiunea militară „o altă provocare la scară largă”.

Oficialii ucraineni nu au comentat cu privire la ofensiva din Kursk, dar președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat miercuri că este important să continue distrugerea inamicului „atât de bine cât știu soldații noștri și atât de eficient încât să dea un rezultat”.

Cu cât presiunea asupra Rusiei crește, cu atât pacea va fi mai aproape, a adăugat el. „Doar pace prin forță. Le mulțumesc tuturor celor care asigură asta”, a mai spus președintele ucrainean.

Purtătorul de cuvânt al UE, Peter Stano, a declarat pentru Serviciul Ucrainean al RFE/RL că, deși blocul comunitar nu comentează cu privire la operațiunile pe câmpul de luptă, consideră că „Ucraina are dreptul legal de a se apăra, inclusiv să lovească un agresor pe teritoriul său.”

Între timp, purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al SUA, John Kirby, a declarat miercuri 7 august că Casa Albă a contactat Ucraina pentru a „înțelege puțin mai bine” situația din regiunea Kursk.

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller, a confirmat tot în 7 august că politica Washingtonului privind utilizarea armelor americane de către Ucraina peste graniță sau împotriva instalațiilor militare rusești nu s-a schimbat.

Acțiunile care au loc „nu reprezintă o încălcare a politicii noastre”, a conchis Miller.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

XS
SM
MD
LG