Linkuri accesibilitate

Stare de urgență în Kursk/Rusia. Reuniune a Consiliului Național de Securitate convocată de Putin


Această fotografie distribuită de guvernatorul regiunii ruse Kursk, Alexei Smirnov, arată ceea ce se presupune că ar fi pagubele din orașul Sudzha, pe 6 august 2024, cauzate de bombardamentele forțelor ucrainene.
Această fotografie distribuită de guvernatorul regiunii ruse Kursk, Alexei Smirnov, arată ceea ce se presupune că ar fi pagubele din orașul Sudzha, pe 6 august 2024, cauzate de bombardamentele forțelor ucrainene.

Guvernatorul regiunii ruse Kursk de la granița cu Ucraina a declarat pe 7 august că starea de urgență a fost declarată în a doua zi a ofensivei terestre a Ucrainei, despre care Rusia spune că este susținută de tancuri, vehicule blindate și artilerie.

„Pentru a elimina consecințele intrării forțelor inamice în regiune, am luat decizia de a introduce starea de urgență în regiunea Kursk începând cu 7 august”, a declarat guvernatorul Aleksei Smirnov pe Telegram.

Ministerul rus al Apărării a acuzat armata ucraineană că i-a atacat pozițiile din regiunea rusă Kursk, pe 6 august. Ciocnirile au continuat și în cursul zilei de miercuri, 7 august, când președintele rus Vladimir Putin a convocat o reuniune a Consiliului Național de Securitate.

Președintele rus Vladimir Putin a acuzat anterior Kievul că a lansat rachete către ținte civile din regiune. Bloggerii ruși pro-război susțin că o serie de sate au fost capturate de forțele ucrainene, care avansează pe teritoriul rus.

În timpul difuzării unei ședințe de guvern din 7 august, Putin a numit operațiunea militară „o altă provocare pe scară largă”.

Rusia califică incursiunea transfrontalieră în Kursk drept o „provocare" din partea Ucrainei
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:36 0:00

Șeful de stat major al armatei ruse, generalul Valerîi Gherasimov, i-a spus lui Putin că forțele rusești au oprit înaintarea a până la 1.000 de soldați ucraineni.

„Avansarea inamicului în adâncime în teritoriu în direcția Kursk a fost oprită de acțiunile unităților care acoperă frontiera de stat împreună cu polițiștii de frontieră și unitățile de întărire, cu lovituri aeriene, rachete și foc de artilerie”, a spus Gherasimov în comentarii transmise de televiziunea de stat.

Moscova a declarat că trupele sale duc lupte intense împotriva forțelor ucrainene care au pătruns în regiunea rusă Kursk, aceasta fiind una dintre cele mai mari incursiuni în Rusia de la începutul războiului, în februarie 2022.

Forțele ucrainene au înaintat spre orașul de frontieră Sudzha, la 530 kilometri sud-vest de Moscova, a declarat ministrul rus al apărării.

„Atacurile aeriene, forțele de rachete, tirurile de artilerie și acțiunile active ale unităților care acoperă frontiera de stat a grupării de trupe din direcția Kursk au împiedicat inamicul să avanseze adânc pe teritoriul Federației Ruse”, spune ministrul rus, miercuri, citat de Reuters.

Până miercuri la prânz, Rusia spune că a distrus deja în jur de 50 de vehicule blindate: șapte tancuri, opt transportoare blindate de trupe, trei vehicule de luptă pentru infanterie și 31 de vehicule blindate de luptă.

În timp ce Moscova afirmă că a trimis rezerve pentru a ajuta la întărirea apărării din zona de frontieră, Ucraina nu a comentat evenimentele.

În schimb, președintele rus Vladimir Putin a convocat în cursul zilei o reuniune a Consiliului Național de Securitate.

„Regimul de la Kiev a întreprins o nouă provocare la scară largă”, a declarat Putin membrilor guvernului rus despre atacul din Kursk.

Acesta a mai spus că forțele ucrainene „au bombardat fără discriminare obiectivele civile” din regiunea rusă.

Potrivit Moscovei, cel puțin cinci persoane au fost ucise și alte zeci au fost rănite de când Ucraina a lansat această incursiune surpriză, marți dimineață.

Incursiune ucraineană în Rusia cu sute de luptători

Anterior, ministerul rus al apărării a declarat că până la 300 de luptători din Brigada 22 Mecanizată din Ucraina, susținuți de 11 tancuri și peste 20 de vehicule blindate de luptă, au atacat pozițiile unităților ruse în apropierea localităților Nikolayevo-Daryino și Oleshnya din regiunea Kursk, care se învecinează cu regiunea Sumî din nord-estul Ucrainei.

Presa rusă a citat Serviciul Federal de Securitate (FSB) care a declarat că forțele ruse au făcut față „unei provocări” armate din partea Ucrainei.

De asemenea, autoritățile locale au îndemnat populația să doneze sânge pe fondul relatărilor despre lupte, potrivit Current Time.

Moscova a declarat că forțele sale au respins atacurile folosind focuri de artilerie, avioane de război și drone, iar forțele ucrainene s-au retras după ce au suferit pierderi. Informațiile nu au putut fi verificate în mod independent.

De asemenea, Ministerul rus al Apărării a afirmat că forțele sale au învins „rezervele de pe teritoriul regiunii Sumî”.

Ministerul a declarat că avioanele rusești au lovit „concentrarea de forță de muncă și echipamente ale forțelor armate” în Sumî și în jurul mai multor așezări. Nu a existat nicio confirmare independentă a atacurilor.

Kievul a continuat și miercuri atacurile aeriene asupra regiunii Kursk, sistemele de apărare distrugând cel puțin cinci drone peste noapte, a declarat guvernatorul interimar miercuri dimineață, potrivit Reuters. Situația este „controlabilă”, a scris Alexei Smirnov pe canalul său de Telegram.

Brigada 22 Mecanizată a armatei ucrainene nu a comentat afirmațiile, dar a declarat că așezările de frontieră din regiunile Sumî și Cernigău au continuat să sufere din cauza bombardamentelor rusești.

Statul Major al armatei ucrainene a declarat că forțele sale au doborât un elicopter rusesc, o rachetă balistică și două drone deasupra regiunii Sumî.

În cursul zilei de 6 august, cel puțin o persoană a fost ucisă și alte câteva au fost rănite în atacuri cu drone raportate de Rusia și Ucraina, după ce Kievul a fost vizat din nou într-un atac nocturn care a provocat pagube infrastructurii civile.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    George Costiță

    A intrat ca Senior Correspondent în echipa Europei Libere în ianuarie 2022, după zece ani în care a scris despre cele mai importante evenimente interne și externe ale zilei în două redacții de televiziune din București și a colaborat cu o platformă de investigații. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din Iași și a câștigat experiență încă din anii studenției, colaborând cu revistele locale.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG