The Guardian a publicat în premieră detalii despre ce vor cuprinde memoriile prințului Harry, în autobiografia „Spare”, care va apărea pe 10 ianuarie, la editura Penguin Random House. Însă, toată presa din Marea Britanie alocă spații generoase memoriilor prințului.
Ziariștii britanici scriu că între prinţul Harry și fratele lui William, acum prinţ de Wales, ar fi avut loc un conflict care s-a lăsat cu bătaie, pornind de la o dispută despre actriţa Meghan Markle, soția lui Harry.
El descrie o confruntare din 2019 cu William, atunci când William a numit-o pe Meghan „dificilă", „nepoliticoasă" și „abrazivă”.
Cearta a excaladat și Harry susține că William „m-a prins de guler, mi-a rupt gulerul şi... m-a trântit la podea".
Cartea în care Harry povestește acest lucru a stârnit interes în Marea Britanie, iar experții spun că probabil va stârni furia familiei regale britanice.
The Guardian scrie că titlul cărţii provine dintr-o zicală veche în cercurile regale şi aristocratice: că primul fiu este un moştenitor al titlurilor, puterii şi averii, iar un al doilea este, prin urmare, o rezervă, dacă i se întâmplă ceva primului născut.
„Spare" este un volum remarcabil, în care altercaţia dintre cei doi prinţi formează un pasaj uluitor, scrie The Guardian.
Harry scrie că William a vrut să vorbească cu el despre relaţia lor şi luptele cu presa, numai că atunci când a ajuns la Nottingham Cottage, unde locuia atunci Harry, pe terenurile Palatului Kensington cunoscut sub numele de „Nott Cott", William deja „clocotea".
După ce William s-a plâns de Meghan, Harry i-a spus că repetă narativul presei şi că se aştepta la ceva mai bun din partea lui. Dar William, spune Harry, nu era raţional, ceea ce i-a făcut pe cei doi bărbaţi să ţipe unul la altul. Harry şi-a acuzat apoi fratele că se comportă ca un moştenitor, incapabil să înţeleagă de ce fratele său mai mic nu s-a mulţumit să fie doar rezervă.
S-au insultat reciproc, înainte ca William să pretindă că încearcă să ajute. Harry a spus: „Vorbeşti serios? Mă ajuţi? Scuze, aşa numeşti tu asta? Că mă ajuţi?".
Comentariul respectiv, spune Harry, l-a înfuriat pe fratele său, care a înjurat în timp ce s-a apropiat de el. După cum scrie Harry, atunci el s-a dus la bucătărie, urmat de fratele său furios. Și acolo i-a dat acestuia un pahar cu apă şi i-a spus: „Willy, nu pot să-ţi vorbesc când eşti aşa".
„A pus paharul jos, m-a strigat pe alt nume, apoi a venit la mine. Totul s-a întâmplat atât de repede. Deci, foarte repede. M-a prins de guler, rupându-mi gulerul şi m-a trântit la podea. Am aterizat pe castronul câinelui, care s-a spart sub spatele meu, bucăţile tăindu-mă. Am stat acolo o clipă, ameţit, apoi m-am ridicat în picioare şi i-am spus să iasă", scrie Harry în autobiografia citată de The Guardian.
Harry mai scrie că William l-a îndemnat să riposteze, invocând luptele pe care le-au avut în copilărie. Dar Harry a refuzat să facă asta. William a plecat, potrivit relatării lui Harry, apoi s-a întors „spăşit şi a prezentat scuze".
Când William a plecat din nou, scrie fratele său, s-a întors şi i-a spus: „Nu trebuie să-i spui lui Meg despre asta”. „Că m-ai atacat?". „Nu te-am atacat, Harry”, i-a replicat William.
Harry și-a ascultat fratele și scrie că nu i-a spus imediat soţiei sale, dar şi-a sunat terapeutul.
Când Meghan a observat mai târziu „zgârieturi şi vânătăi" pe spatele lui şi, prin urmare, i-a relatat despre atac, Harry spune că „nu a fost chiar atât de surprinsă şi nici atât de supărată. A fost foarte tristă".
Harry, moștenitorul de „rezervă”
The Guardian arată că Harry a avut tot timpul sentimentul că este o „rezervă”, care de altfel este și tema cărţii sale.
De la început, Harry povesteşte despre modul în care tatăl său, acum regele Charles, i-ar fi spus soţiei sale, prinţesa Diana, în ziua naşterii lui Harry: „Minunat! Acum mi-ai oferit un moştenitor şi o rezervă - treaba mea este gata".
Fie că îşi descrie amintirile şi dragostea pentru Diana, care a murit într-un accident de maşină la Paris, în august 1997, sau dragostea lui pentru bunica sa, regina Elisabeta a II-a, care a murit anul trecut, Harry este necruţător în relatarea scenelor şi conversaţiilor private.
Harry ar putea să nu participe la încoronarea tatălui său
Harry povesteşte o întâlnire cu Charles şi William după funeraliile prinţului Philip de la Castelul Windsor, în aprilie 2021. Charles, spune el, stătea între fiii săi certaţi, „privind la feţele noastre îmbujorate". „Vă rog, băieţi”, îl citează Harry pe tatăl său, „nu transformaţi ultimii mei ani într-o suferinţă".
Atât cearta din 2019, cât și autobiografia în sine vor pune în pericol participarea lui Harry la încoronarea tatălui său.
Într-un clip separat, lansat înainte de un interviu televizat, care va fi difuzat duminică, Harry sugerează că ar putea să nu participe la încoronarea tatălui său, scrie The Times. El nici nu știe nici măcar dacă va avea un loc în familia regală în viitor.
A ucis 25 de talibani
BBC alocă spații generoase cărții lui Harry. Astfel, de aici aflăm că prințul a participat la șase misiuni în Afganistan, între 2012-2013, în care au fost uciși 25 de oameni, pe deplin justificat, în opinia sa.
„Nu a fost o statistică care m-a umplut de mândrie, dar nici nu m-a făcut să-mi fie rușine”, scrie el.
„Când m-am trezit în căldura și confuzia luptei, nu m-am gândit la cei 25 ca la niște oameni. Erau piese de șah puse pe tablă, oamenii răi eliminați înainte de a putea ucide oameni buni”, citează BBC din cartea lui Harry.
Glumele lui Charles pe seama paternității lui Harry
The Times a grupat 20 de revendicări cheie din cartea lui Harry, printre care și aceea că cei doi frați l-au implorat pe tatăl lor să nu o ia de nevastă pe Camilla.
Un alt episod dureros povestit este despre glumele „crude” făcute de Regele Charles pe seama paternității lui Harry.
Harry îl acuză pe Charles că a făcut „săpături crude” pe acest subiect.
„Îi plăcea să spună povești, iar aceasta a fost una dintre cele mai bune din repertoriul său. Întotdeauna termina filosofând... Cine știe dacă sunt cu adevărat Prințul de Wales? Cine știe dacă sunt chiar tatăl tău adevărat? Râdea și râdea, deși era conștient că este o glumă nefastă, având în vedere zvonul care circula, potrivit căruia tatăl meu real era unul dintre foștii iubiți ai mamei: maiorul James Hewitt. O cauză a acestui zvon a fost părul roșu al maiorului Hewitt, dar o altă cauză a fost sadismul”, scrie Harry, citat the The Times.
Harry precizează că aceste zvonuri sunt neadevărate și notează că „mama mea nu l-a întâlnit pe maiorul Hewitt decât cu mult timp după ce m-am născut”.
Episod paranormal cu Prințesa Diana
Prințul Harry a trăit și un episod paranormal, pe care îl povestește în carte. Și anume, o femeie cu „puteri supranaturale” i-ar fi transmis un mesaj , chiar de la mama lui, prințesa Diana.
„Trăiești viața pe care ea nu a putut să o trăiască. Trăiești viața pe care ea și-a dorit-o pentru tine”, i-ar fi spus femeia, pe care Harry se ferește să o numească vrăjitoare sau medium, potrivit The Guardian. El scrie că știa că este o șansă mare să fie vorba despre o înșelăciune, dar a mers oricum la această femeie, în urma recomandărilor unor prieteni de încredere.
Spre sfârșitul cărții, Harry povestește cum a trecut în mod repetat tunelul din Paris în care a murit Diana, în încercarea de a înțelege ce s-a întâmplat.
Prințul, canabisul și cocaina
Faptele relatate de presa britanică în urmă cu mulți ani despre relațiile lui Harry cu drogurile sunt confirmate de prinț. El povestește că i s-a propus să tragă „o linie de cocaină” acasă la cineva, pe când avea 17 ani, și recunoaște că a acceptat și că a luat drogul în alte câteva ocazii, deși nu i-a plăcut.
„Nu a fost foarte distractiv și nu m-a făcut să mă simt deosebit de fericit, așa cum părea să-i facă pe ceilalți, dar m-a făcut să mă simt diferit și acesta a fost obiectivul meu principal. Eram un băiat de 17 ani gata să încerce orice ar modifica ordinea prestabilită”, a scris el.
De asemenea, Harry povestește că a fumat canabis într-o baie de la Colegiul Eton, unde a fost elev, în timp ce ofițerii de poliție din Thames Valley patrulau exteriorul clădirii, scrie BBC.
Cartea Prinţului Harry se numeşte „Spare” (Rezervă) şi se referă la statutul său de „prinţ de rezervă” atunci când făcea parte din casa regală a Marii Britanii. În România va apărea la Editura Nemira și va costa 89 de lei.