Linkuri accesibilitate

Bombardamente rusești în Ucraina, la granița cu România. Locuitorii din Tulcea au primit mesaje de avertizare. Se caută resturi de dronă


Autorităţile au emis în noaptea de marţi spre miercuri un mesaj RO-Alert în nordul judeţului Tulcea, după ce au fost observate mai multe drone care se apropiau de graniţă. Au fost înregistrate 10 apeluri la 112 din cauza sunetului produs de explozii.

Actualizare 13.45

Echipe de căutare ale MApN se afla pe teren în comuna Ceatalchioi din județul Tulcea.

Căutările se desfășoară mai ales în satul Plauru din comună, unde și în trecut au fost descoperite bucăți de dronă.

De asemenea, la căutări sunt prezenți prefectul județului Tulcea, Alexandru Dan Munteanu și primarul comunei Ceatalchioi, Tudor Cernegă.

Actualizare ora 10.35

Oleg Kiper, guvernatorul regiunii sudice Odesa, a anunțat că drone rusești Shahed au lovit zona portului dunărean Ismail, esențial pentru exporturile de cereale ale Ucrainei.

„Infrastructura portuară și un bloc de apartamente au fost vizate de ruși”, a scris Kiper pe Telegram, adăugând că trei persoane au fost rănite. Kiper spune că atacul a avariat mai multe instalații portuare. Incendiul care a izbucnit după atacuri a fost stins de pompieri a precizat oficialul regional.

Daniela Tănase, martor ocular, a filmat momentele de impact ale dronelor asupra portului Ismail.

Atac cu drone asupra portului ucrainean Ismail
Așteptați
Atac cu drone asupra portului ucrainean Ismail

Nici o sursă media

0:00 0:00:34 0:00

Actualizare ora 10.00

Un comunicat al Ministerului Apărării transmite că în noaptea de 23 spre 24 iulie, forțele ruse au executat o nouă serie de atacuri cu drone asupra unor obiective din Ucraina, în proximitatea frontierei cu România din județul Tulcea.

„La ora 2.19, două aeronave F-16 ale Forțelor Aeriene Române au decolat din Baza 86 Aeriană Borcea pentru monitorizarea situației aeriene. Cele două aeronave au revenit în bază în jurul orei 4.20”, transmite MApN.

Ministerul Apărării Naționale transmite că a dispus măsuri pentru efectuarea de cercetări în teren, în proximitatea localității Plauru, pentru căutarea unor eventuale obiecte căzute pe teritoriul național.

Știrea inițială

Potrivit ISU Tulcea, localităţile în care a fost emis mesajul Ro-Alert sunt: Jijila, Grindu, Văcăreni, Luncaviţa, Isaccea, Niculiţel, Somova, Tulcea, Ceatalchioi, Nufăru, Frecăţei, Hamcearca, Maliuc, Pardina, Chilia Veche, C A Rosetti, Sulina, transmite news.ro.

„Mesajul RO-alert a fost emis după ce structurile cu rol de apărare şi supraveghere a graniţelor României au observat, în jurul orei 02:10, mai multe obiecte (drone) care se apropiau de zona de Nord a judeţului Tulcea”, a transmis ISU Tulcea.

Sursa citată a precizat că scopul mesajului este unul de informare şi prevenire a populaţiei din zona în care acesta este transmis şi trebuie tratat ca atare.

„Structurile de apărare a teritoriului ţării, dar şi cele de ordine publică sunt pregătite să ofere tot suportul necesar persoanelor care solicită acest lucru şi, încă o dată, facem precizări asupra faptului că nu zone din teritoriul nostru sunt vizate de atacurile Federaţiei Ruse”, a mai transmis sursa citată.

Pompierii precizează că au fost 10 apeluri la numărul unic de urgenţă 112 privind sunetul produs de explozii.

„Cele mai multe apeluri au fost din municipiul Tulcea, iar acestea semnalau faptul ca se aud explozii, dar au fost şi apeluri prin care cetăţenii solicitau informaţii”, se mai arată în comunicatul ISU Tulcea.

Potrivit instituţiei, la ora 03:46, alertă aeriană a încetat.

Dronele rusești au atacat Ismail, cel mai mare port al Ucrainei aflat la Dunăre. Potrivit Reuters, atacul a rănit trei persoane.

Daniela Tănase, martor ocular, a declarat pentru Europa Liberă că cel puțin 20 de drone au lovit portul Ismail.

Daniela Tănase locuiește în satul Plauru, pe malul românesc al Dunării și spune că atacul a vizat un ponton mobil de încărcare – descărcare a combustibilului.

„Acolo au fost date dronele. Pe mal (ucrainean, n.r.) au rămas cisterne după ce zilele trecute au descărcat niște vapoare cu combustibil. Au lovit acest ponton mobil și a explodat. De la noi (malul românesc, n.r.) se vedeau cel puțin patru cisterne, nu știu câte mai erau în zona care nu se vedea”, a declarat Daniela Tănase pentru Europa Liberă.

De la începutul războiului din Ucraina, locuitorii din zonele de graniță cu Ucraina ale județelor Tulcea și Galați au fost avertizați de mai multe ori privind prezența dronelor rusești în vecinătate, deasupra spațiului aerian ucrainean.

În 2023 au existat mai multe episoade în care resturi de drone rusești au fost descoperite pe teritoriul României.

În septembrie 2023, Ministerul de Externe l-a convocat pe ambasadorul Rusiei pentru a protesta împotriva încălcării spațiului aerian al României de către drone rusești.

Tot în septembrie 2023, Ministerul Apărării a impus interdicții de zbor în nordul Dobrogei, pe un coridor de 30 de kilometri situat la granița cu Ucraina, după ce rămășițele a trei drone rusești au fost descoperite în județul Tulcea.

O suprafață estimată între 3.000 și 4.500 de kilometri pătrați din Dobrogea, lipită de frontiera cu Ucraina, nu va mai putea fi traversată în aer, până la înălțimea de patru kilometri, de niciun dispozitiv de zbor care nu are permisiunea autorităților române.

În februarie, șeful Statului Major al Apărării, generalul Gheorghiță Vlad, avertiza la Europa Liberă că militarii nu au legile necesare ca să poată doborî dronele de atac care, eventual, ar mai intra în spațiul aerian al României, așa cum s-a întâmplat anul trecut.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG