Actualizare 20:45 - MAE condamnă violarea repetate a spațiului aerian al României de către Rusia
Ministerul Afacerilor Externe „condamnă cu fermitate atacul iresponsabil al forțelor ruse de astăzi 13.02.2025 când două drone rusești purtătoare de material explozibil au încălcat spațiul aerian și au căzut pe teritoriul României în apropierea frontierei cu Ucraina”.
Condamnarea fermă a României a fost comunicată însărcinatului cu afaceri al Federației Ruse la București, din dispoziția ministrului român, Emil Hurezeanu, se arată în comunicatul MAE.
„I-a fost comunicată condamnarea fermă a violării repetate a spațiului aerian al României de către vehicule fără pilot ale forțelor militare Ruse care reprezintă o încălcare flagrantă a dreptului internațional de către un membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU”, transmite diplomația română.
„Ministerul român al afacerilor externe a subliniat că aceste atacuri ilegale și iresponsabile trebuie să înceteze, România rezervându-și dreptul să ia măsurile de răspuns care se impun”, se mai arată în comunicat.
MAE reamintește că aceste acțiuni sunt parte inseparabilă a agresiunii ilegale și neprovocate a Rusiei împotriva Ucrainei, care de aproape trei ani generează riscuri de securitate pentru întreaga regiune a Mării Negre și a Flancului Estic al Alianței Nord Atlantice.
Potrivit comunicatului, atât Ministerul Apărării, cât și Ministerul de Externe au informat structurile aliate cu privire la incidentul din 13 februarie și „rămân în contact permanent cu acestea”.
Actualizare 17:25 - MApN a găsit două locuri în care au fost găsite drone
Autoritățile române au anunțat joi, 13 februarie, că au descoperit fragmente ale unor drone de tip Geran ½ – folosite de Rusia în atacurile asupra porturilor ucrainene de la Dunăre.
Descoperirea a fost făcută de o echipă din care au făcut parte specialiști din Ministerul Apărării Naționale, Serviciul Român de Informații și Ministerul Afacerilor Interne.
Prima zonă în care au fost descoperite fragmente de dronă este în apropierea frontierei cu Ucraina, la aproximativ 5 km vest de localitatea Reni din Ucraina, la mai puțin de un kilometru de malul stâng al Dunării.
A doua zonă de impact pe teritoriul național a fost descoperită tot în apropierea frontierei, într-un punct situat la 500 m de malul fluviului, la o distanță de circa cinci km sud de localitatea Reni, unde, de asemenea, au fost găsite resturile unei drone.
„În urma cercetărilor realizate la fața locului a fost stabilit că ambele drone au avut la bord încărcături explozive, care s-au distrus la impactul cu solul. Ambele locații se află în afara ariilor locuite, nefiind afectate elemente de infrastructură de pe teritoriul național. Echipa de investigatori a ridicat probe de la cele două locații”
Știre inițială
Kievul a informat joi dimineață că Moscova a atacat Ucraina cu 140 de drone în timpul nopții, rănind o persoană în districtul Izmail din regiunea Odesa, care se află pe malul Dunării și se învecinează cu România și Moldova.
La puțin după miezul nopții, sistemele radar ale MApN au identificat un obiect de zbor care a intrat pentru scurt timp în spațiul aerian al României. Ținta – așa cum o numește MApN – se afla la aproximativ un kilometru de graniță, în apropierea de localitatea Reni.
Ulterior, s-a îndreptat către spațiul aerian al Ucrainei.
Armata Română a transmis că „sisteme de drone rusești au executat un nou atac asupra unor obiective civile și de infrastructură aflate pe teritoriul Ucrainei, în apropierea frontierei cu România”.
Reprezentanții MApN mai spun că „în același timp, a fost semnalată o posibilă zonă de impact pe teritoriul naţional, în apropierea frontierei româno-ucrainene, la aproximativ 10 kilometri est de limita administrativă a municipiului Galaţi, fără să fie raportate pagube materiale”.
Pentru supravegherea şi monitorizarea spaţiului aerian din zonă, două aeronave F-16 ale Forţelor Aeriene Române şi, ulterior, două aeronave Eurofighter ale Forţelor Aeriene Spaniole, aflate în Serviciul de Luptă Poliţie Aeriană, au decolat din Baza 86 Aeriană Borcea, respectiv 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu.
Joi dimineaţă, echipele MApN cercetează zonele în care ar fi avut loc incidente legate de dronele rusești.
„MApN a informat şi informează în timp real structurile aliate cu privire la situaţiile generate de atacuri, rămânând în contact permanent cu acestea”, mai transmite Ministerul Apărării.
Cel mai recent incident în care au fost implicate drone rusești în spațiul aerian al României a fost pe 17 ianuarie 2025.
Atunci, resturile a două drone rusești au fost găsite în două zone separate din județul Tulcea, conform Ministerului Apărării. Impactul acestora cu solul nu a cauzat pagube materiale.
Alerte de drone rusești în apropierea graniței României
- 28 februarie 2025 - Fragmente de drone au căzut în proximitatea punctului de trecere a frontierei Giurgiulești, județul Galați, după cum a avertizat Ministerul Apărării Naționale (MApN). Zona a fost securizată cu efective ale MApN și Ministerului Afacerilor Interne.
- 17 februarie 2025 - Radarele Ministerul Apărării Naționale au identificat drone în spațiul aerian ucrainean dar ministerul afirmă că nu au fost înregistrate încălcări ale spațiului aerian național. Auoritățile au emis un mesaj RO-Alert pentru locuitorii din zonele de graniță ale județelor Galați și Tulcea.
- 12 februarie 2025 - Autorităţile au emis un mesaj RO-Alert privind posibilitatea căderii unor obiecte din spaţiul aerian în nordul judeţului Tulcea. Conform MApN, o ţintă aeriană a intrat, pentru scurt timp, în spaţiul aerian naţional.
- 30 ianuarie 2025 - Sistemele de supraveghere ale MApN au depistat drone în spaţiul aerian ucrainean, în apropierea frontierei cu România. Forţele ruse au atacat cu drone, obiective civile şi de infrastructură portuară din Ucraina. A fost emis mesaj RO-Alert pentru nordul județului Tulcea.
- 29 ianuarie 2025 - Armata a anunțat că a observat mai multe drone în spaţiul aerian ucrainean, pe un traseu care se apropia de frontiera cu România. Locuitorii din localitatea Chilia Veche şi zonele limitrofe au primit mesaje RO-Alert.
- 17 ianuarie 2025 - MApN a anunţat că drone rusești au intrat în spaţiul aerian românesc. În zona Plauru (jud. Tulcea) au fost găsite urme ale unui posibil impact al unei drone. Zona de nord a judeţului Tulcea a primit mesaj RO-Alert.
- 4 noiembrie 2024 - Armata anunță că grupuri de drone care se îndreptau către spaţiul aerian al Ucrainei au fost detectate deasupra Mării Negre. A fost instituită alertă aeriană în zona de nord a judeţului Tulcea.
- 23 octombrie 2024 - Armata a anunțat că a identificat două ținte de mici dimensiuni care au pătruns în spațiul aerian românesc, în județele Tulcea și Constanța. Nu au existat dovezi ale prăbușirii celor două ținte
- 19 octombrie 2024 - Armata a anunțat că a urmărit „o țintă de mici dimensiuni” care a venit dinspre largul Mării Negre către România, în jurul orei 2:30 dimineața. Obiectul a intrat în țară pe la Sfântu Gheorghe, s-a plimbat două ore, și la final s-a îndreptat spre Gura Portiței.
- 17 octombrie 2024 - Patru avioane militare (două F-16 ale României și două F-18 ale Spaniei) au fost ridicate în aer după o alertă aeriană în județul Constanța.
- 2 octombrie 2024 - Patru aeronave militare au fost ridicate după ce Rusia a atacat cu drone obiective din Ucraina, în apropierea graniţei cu România.
- 27 septembrie 2024 - Patru aeronave au fost ridicate după ce forţele ruse au atacat cu drone mai multe obiective din Ucraina de la graniţa cu România. O dronă a intrat pentru scurt timp în spaţiul naţional.
- 8 septembrie 2024 - Armata a urmărit traseul unei drone care intrat în spaţiul aerian naţional şi a părăsit teritoriul spre Ucraina. Mesaj RO-Alert pentru Tulcea şi Constanţa privind riscul căderii unor obiecte din spaţiul aerian.
- 23 august 2024 - Mesaj RO-Alert pentru zona de nord a judeţului Tulcea prin care populaţia a fost informată că există posibilitatea căderii de obiecte din aer.
- 25 iulie 2024 - Ucraina a susținut că trei drone ruseşti au trecut graniţa cu România. Mesaj RO-Alert în nordul judeţului Tulcea.
- 24 iulie 2024 - Alertă aeriană în nordul judeţului Tulcea. Mesaj RO-Alert, după ce au fost observate drone care se apropiau de graniţă.
- 6 iulie 2024 - Mesaj RO-Alert în localităţile din jud. Tulcea de la graniţa cu Ucraina pentru a anunţa un potenţial pericol. Două aeronave F-16 ale Forţelor Aeriene Române, ridicate în aer pentru a monitoriza situaţia.
- 24 martie 2024 - Mesaj RO-Alert de avertizare a populaţiei privind riscul de cădere a unor obiecte din spaţiul aerian, transmis în nordul județului Tulcea.
- 10 februarie 2024 - Mesaje RO-Alert în judeţele Tulcea şi Galaţi după atacuri cu drone asupra porturilor din Ucraina. Aeronave F16 au fost ridicate pentru a monitoriza situația.
- 17 decembrie 2023 - Mesaj RO-Alert referitor la posibilitatea căderii unor obiecte din spaţiul aerian, transmis în municipiul Tulcea şi în localităţi din nordul județului.
- 13 decembrie 2023 - Mesaj RO-Alert despre posibilitatea căderii unor obiecte din spaţiul aerian, transmis în zona de nord a judeţului Tulcea.
- 30 septembrie 2023 - Mesaj Ro-Alert pentru zona de nord a judeţului Tulcea şi zona de graniţă a judeţului Galaţi. Posibilă pătrundere neautorizată în spaţiul aerian naţional a unor drone rusești.
- 26 septembrie 2023 - Atac rusesc cu drone pe malul ucrainean al Dunării, unele căzând în apropierea unui bac cu români care pleca spre Isaccea.
- 18 septembrie 2023 - 16 localităţi din județul Tulcea, printre care și orașul reşedinţă de judeţ, au primit mesajul RO-Alert privind posibilitatea căderii unor obiecte din spaţiul aerian.
- 17 septembrie 2023 - Mesaje RO-Alert pentru zona de nord a judeţului Tulcea şi pentru zona de frontieră din municipiul Galaţi, unde ar putea cădea obiecte din spaţiul aerian.
- 13 septembrie 2023 - Mesaj RO-Alert în localităţi din judeţul Tulcea privind posibilitatea căderii unor obiecte din spaţiul aerian. Localități vizate: Luncavița, Grindu, Isaccea, Ceatalchioi, Chilia, Somova, Pardina şi Văcăreni.
- 8 septembrie 2023 - Mesaj RO-Alert privind riscul căderii unor „elemente aparţinând mijloacelor de luptă utilizate în conflict”.
Observație: date valabile până pe 28 februarie 2025.
Trei drone s-au prăbușit în R. Moldova
Și autoritățile de la Chișinău au anunțat joi dimineață că au depistat mai multe drone care au traversat teritoriul Republicii Moldova, iar trei dintre ele au căzut în regiunea autonomă Găgăuzia.
Una dintre drone a căzut pe un teren agricol în preajma satului Ciumai, raionul Taraclia – localitate situată la 70 de kilometri de granița cu România. O altă dronă a căzut în apropierea localității Tomai.
O altă dronă a explodat pe un câmp situat între orașul Ceadîr Lunga și localitatea Valea Perjei, aparatul de zbor fiind localizat de poliție la 1,5 kilometri de oraș.
„În urma exploziei, nimeni nu a avut de suferit. Regiunea a fost izolată, iar autoritățile competente examinează rămășițele acesteia. O altă dronă a explodat pe un câmp în regiunea situată între orașul Ceadîr Lunga - Valea Perjei. Poliția a localizat-o la 1,5 kilometri de Ceadîr-Lunga. Zona a fost izolată și se fac toate cercetările necesare”, a transmis Poliția de Frontieră din Republica Moldova.
Din cauza atacului, timp de două ore și jumătate (între 23:00 și 01:30), activitatea de la punctul de trecere a frontiere Reni-Giurgiulești a fost suspendată.
Din investigațiile preliminare, poliția spune că fragmentele depistate la Ceadîr-Lunga aparțin unei drone rusești.
Incidentele au fost condamnate de șefa statului, Maia Sandu, care a recunoscut că Republica Moldova nu are capacitățile necesare pentru a se apăra de „asemenea amenințări”, dar a adăugat că autoritățile vor continua dezvolte parteneriate cu țările europene și să-și modernizeze armata pentru asigurarea securității.
„Republica Moldova nu a atacat pe nimeni, nu am pretins niciun teritoriu străin, nu am intrat în conflict cu vreun alt stat, avem consfințită neutralitatea în Constituție. Republica Moldova a promovat și a făcut totul pentru pace. Totuși, drone și bombe rusești cad și explodează în satele noastre. Și trebuie să recunoaștem că nu avem capacitățile necesare pentru a ne apăra de ele”, a spus Sandu.
„Este foarte grav că acest lucru se întâmplă și este la fel de grav că unii politicieni își trădează țara, afirmând că nici nu trebuie să ne putem apăra, că Moldova trebuie să rămână slabă și vulnerabilă în fața unor asemenea amenințări”, a mai spus ea.
Convocat de urgență la Ministerul moldovean de Externe pentru a i se înmâna nota de protest, ambasadorul rus Oleg Ozerov a respins acuzațiile Chișinăului despre căderea dronelor rusești în autonomia găgăuză.
„Inscripția poate fi aplicată de oricine. În acest sens, nu excludem provocările din partea unei terțe părți, care nu este Moldova. Există și incidente accidentale, care, din păcate, sunt posibile”, a spus Ozerov jurnaliștilor la sediul Ministerului moldovean de Externe.
Ministerul moldovean al Afacerilor Externe a spus într-un comunicat de presă, publicat la scurt timp după convocarea lui Ozerov, că a exprimat „protestul ferm” față de ceea ce a numit încălcări inacceptabile și amenințări la adresa securității naționale și a cetățenilor R. Moldova.
Reprezentanții Ministerului i-au prezentat ambasadorului fragmente ale dronelor căzute pe teritoriul R. Moldova ca „dovadă concretă” a acestor „încălcări grave împotriva oamenilor din țara noastră”.
Știre scrisă cu sprijinul relatărilor Europa Liberă Moldova și Reuters.
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.