În mesajul RO-Alert cetăţenii sunt avertizaţi să se adăpostească în beciuri sau în adăposturi de protecţie civilă, iar în lipsa acestora să rămână în casă, departe de ferestre şi de pereţii exteriori.
„Există indicii că asupra teritoriului ucrainean, în apropierea graniţei cu România, sunt desfăşurate atacuri aeriene”, a precizat miercuri seara Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Tulcea.
Deocamdată nu au fost precizate localităţile în care a fost transmis mesajul. De asemenea, până la redactarea acestui articol nu au fost relatate incidente în zonele vizate de mesajele Ro-Alert, scrie News.ro.
Mesajul Ro-Alert vine după ce forţele aeriene ucrainene au avertizat, miercuri seara, că mai multe drone de tip Shahed au fost lansate de armata rusă dinspre Marea Neagră în direcţia sudului regiunii Odesa, îndreptându-se și spre porturile Reni şi Ismail, din apropierea României.
Mesajul de miercuri seara nu este primul mesaj de avertizare primit de locuitorii din Tulcea și Galați, în contextul războiului din Ucraina. În luna septembrie a fost emisă o avertizare privind siguranța populației din apropierea zonei de conflict.
Resturi provenind de la mai multe drone rusești au fost descoperite pe teritoriul României în 2023.
Din cauza incidentelor cauzate de resturile de drone ajunse pe teritoriul său, România a anunțat că va instala la granița cu Ucraina cel mai performant sistem anti-drone din Europa. Sistemul ar avea rolul de a proteja teritoriul României de atacurile venite dinspre Rusia.
Până în prezent au fost documentate patru cazuri de drone folosite de Rusia contra Ucrainei care au ajuns pe teritoriul României. Ar fi vorba însă de drone care au ajuns accidental pe teritoriul țării, iar oficialii NATO spun că nu a existat o intenție de atac asupra României.
Potrivit News.ro, care citează surse militare, misiunile de monitorizare în zona incidentelor cu drone au fost intensificate, s-au instalat și mai mulți senzori în zonă, iar Poliția de Frontieră a luat măsuri similare.
Pe 12 octombrie, Ministerul Apărării a confirmat că a găsit un crater provenind de la o presupusă dronă care ar fi explodat la impact, în județul Tulcea, în apropiere de granița cu Ucraina.
Rămășițele au fost descoperite la trei kilometri vest de satul Plauru, care se află peste Dunăre de portul ucrainean Ismail.
Anterior, zona a fost afectată de căderea altor drone rusești care vizau infrastructura ucraineană de transport fluvial pe Dunăre.
În luna septembrie, Ministerul Apărării a impus interdicții de zbor în nordul Dobrogei, pe un coridor de 30 de kilometri situat la granița cu Ucraina, după ce rămășițele a trei drone rusești au fost descoperite în județul Tulcea.
O suprafață estimată între 3.000 și 4.500 de kilometri pătrați din Dobrogea, lipită de frontiera cu Ucraina, nu va mai putea fi traversată în aer, până la înălțimea de patru kilometri, de niciun dispozitiv de zbor care nu are permisiunea autorităților române.