Linkuri accesibilitate

Apostolii antivaccin | Cum au sabotat unii medici campania de imunizare


Medicul Adina Alberts a folosit tema vaccinării și ca mesaj electoral la alegerile pentru Primăria Sectorului 1. A pierdut alegerile, însă a câștigat mulți adepți pe Facebook.
Medicul Adina Alberts a folosit tema vaccinării și ca mesaj electoral la alegerile pentru Primăria Sectorului 1. A pierdut alegerile, însă a câștigat mulți adepți pe Facebook.

În timp ce majoritatea doctorilor au îmbrățișat abordarea științifică a vaccinării și i-au îndemnat pe români să se imunizeze, alții - dintre cei puțini - s-au hazardat în mesaje pseudoștiințifice și au semănat îndoială printre nehotărâți. 

Mesajele acestor doctori au ajuns la public mult mai rapid decât cele ale colegilor care îndemnau la vaccinare. O parte a presei, care a preluat pe nemestecate astfel de alegații, a avut rolul ei în această poveste, promovând fără discernământ esteticieni, oftalmologi sau gastroenterologi deveniți peste noapte specialiști în chestiunea vaccinării.

În cazul medicilor care au pus la îndoială eficacitatea vaccinului, direct sau voalat, mesajele au fost transmise în general cu ajutorul altor influenceri din social-media: politicieni, vedete TV sau avocați, toți promotori ai curentului antivaccinist.

Au ajuns, astfel, la milioane de români.

Astăzi, când valul patru a lovit dur România iar comparația cu alte state duc recomandările antivaccin în zona ridicolului, medicii antisistem și-au mai temperat mesajele.

Am discutat cu cei mai populari dintre ei. Niciunul nu se consideră „antivaccinist”.

dr. Adina Alberts - esteticianul specialist în preluarea ideilor propagandei chineze

Dr. Adina Alberts este, de departe, cel mai influent medic care a pus la îndoială eficacitatea vaccinului anti-Covid. Medicul este o prezență constantă în social-media. Pe Instagram, unde are 156.000 de urmăritori, se recomandă ca „Medic Primar Chirurgie Plastică și Microchirurgie Reconstructivă. Cetățean de bună credință!”.

Postările Adinei Alberts sunt adaptate profilului utilizatorilor de aici - vizuale și cu mesaje scurte, mai degrabă din zona de nutriție și familie decât din cea medicală sau vaccin. Pe Facebook, unde are 223.000 de urmăritori, narativul dr. Alberts se schimbă.

Adina Alberts a fost unul dintre cei mai vizibili medici din România în timpul pandemiei.
Adina Alberts a fost unul dintre cei mai vizibili medici din România în timpul pandemiei.

153 de postări, adică una la două zile, care conțin cuvântul vaccin a numărat platforma Crowdtangle în ultimele 12 luni pe pagina Adinei Alberts sau pe cele care îi preiau ideile.

Adina Alberts a fost unul dintre cei mai vizibili medici de pe frontul antivaccinist din pandemie. Postările sale sau aparițiile la TV au pus la îndoială eficacitatea vaccinului și au prezentat explicit cazuri de persoane care au murit în urma administrării serului, fără să se arate că sunt excepția, nu regula. Postărilor domniei sale au strâns peste 81.000 de reacții.

Una dintre postările de succes ale Adinei Alberts, potrivit Crowdtangle, a fost distribută pe 9 ianuarie 2021 și prezintă povestea unui medic din Statele Unite, care a murit la două săptămâni de la administratea serului anti-Covid, fără să existe date clare, la momentul postării, că vaccinul ar fi fost cauza decesului.

În postare, dr. Alberts arată cu serurile bazate pe tehnologia ARN nu sunt sigure. Informația este distribuită de 6.100 de persoane și are peste 6.500 de reacții.

Colegii medici ai Adinei Alberts reacționează, dar doctorița dă replica: „Stimabililor, mă adresez vouă acum, NU FACEȚI DECÂT SĂ MĂ ÎNVERȘUNAȚI.”

Autoritățile americane fac o anchetă amplă despre cauzele morții medicului Gregory Michael și, trei luni mai târziu, ajung la concluzia că nu există nicio legătură de cauzalitate între vacinare și moarte. Informația nu mai apare pe pagina Adinei Alberts.

Prof. Ciprian Cucu, expert în dezinformare, arată că mesajele medicilor au în spate alte motivații decât cele expuse public
Prof. Ciprian Cucu, expert în dezinformare, arată că mesajele medicilor au în spate alte motivații decât cele expuse public

„Dacă ne uităm la doamna doctor Alberts, care s-a urcat pe valul anti-Covid și apoi a candidat la o primărie de sector, ea și-a făcut reclamă pentru cabinet, a și vândut niște teste la un moment dat. Până la urmă pozițiile astea controversate produc rating”, explică Ciprian Cucu, fact-checker și specialist în dezinformare.

O altă temă abordată de Adina Alberts în pandemie a fost legată de eficacitatea vaccinului Pfizer/BioNTech și de modul lui de folosire.

Deși a susținut constant că vaccinul poate duce la declanșarea anumitor reacții și boli, Adina Alberts s-a concentrat, în anumite postări, doar asupra vaccinului dezvoltat de compania Pfizer/BioNTech, preluând narațiunile favorabile Beijingului, care punea presiune pe opinia internațională să ceară suspendarea administrării serului după ce a apărut informația că 23 de persoane în vârstă din Norvegia ar fi murit în urma administrarii acestuia.

Într-o postare pe Facebook, dr. Adina Alberts reproduce aproape exact spusele unui „virusolog” chinez. Yang Zhanqiu a fost cel care a promovat de-a lungului timpului mesaje importante ale Beijingului legate de coronavirus, printre care cele privind originea sa din afara Chinei, fie din Statele Unite, fie din Australia.

Postarea pe Facebook a Adinei Alberts a avut peste 1.400 de distribuiri și a generat peste 6.400 de reacții. Influența ei nu s-a oprit însă aici. 7 surse online din România au folosit declarațiile medicului pentru a duce mai departe povestea (stiripesurse.ro; DCMedical.ro; puterea24.ro; newsmaker.ro; theworldnews.net; headlinesmania.com; și ziarulprofit.ro).

Cumulat, clusterul de surse online centrat în jurul postării Adinei Alberts a generat peste 3.200 de reacții pe Facebook (reacții, comentarii și distribuiri), angajând un potențial public estimat la peste 1,2 milioane de utilizatori din România.

Adina Alberts a preluat, de la declanșarea pandemiei, o serie din narativele Chinei sau Rusiei legate de efectele nocive pe care le au vaccinurile dezvoltate pe tehnologia ARN
Adina Alberts a preluat, de la declanșarea pandemiei, o serie din narativele Chinei sau Rusiei legate de efectele nocive pe care le au vaccinurile dezvoltate pe tehnologia ARN

Norvegia a declanșat și ea o anchetă să verifice dacă există o legătură între vaccin și moartea celor 23 de persoane în vârstă și a ajuns la concluzia contrară. Unul dintre comentatorii de pe pagina Adinei Alberts i-a atras atenția asupra informației și a întrebat-o dacă va modifica postarea în această direcție, dar remarca a rămas fără răspuns.

Admirația doamnei Alberts față de realizările chinezilor sau ale rușilor se vede și în alte postări. Într-o postare din 16 februarie doctorița arată că : „Vaccinul VERO - se pare că este CEL MAI SIGUR VACCIN ANTICOVID care există până în acest moment. Este produs de Sinopharm -China! Ce este Sinopharm?! Un fel de 'Institutul Cantacuzino' al chinezilor.... Este Grupul Farmaceutic Național deținut de statul chinez”.

O săptămână mai târziu, dr. Alberts scria cu admirație despre un vaccin realizat în Rusia: „M-am bucurat când am aflat că Rusia a autorizat și cel de-al treilea vaccin al său. Sincer, nu am crezut că mă voi bucura așa de tare de vreo realizare a rușilor, vreodată... ”

Contactată de Europa Liberă, Adina Alberts susține că nu este antivaccinistă.

„Dacă dumneavoastră nu ați înțeles chestiunea asta (că nu este antivaccinistă - n.r.) din tot ce am spus eu public, înseamnă că nu ați înțeles nimic”, a transmis Adina Alberts printr-un SMS. Doctorița ne-a promis că va răspunde și la o serie de întrebări „poate am ocazia de data asta să explic ce am spus de zece luni încoace”, însă până la publicarea articolului nu a făcut-o.

dr. Răzvan Constantinescu - gastroenterologul sancționat de Youtube

Un alt doctor cu influență în chestiunea antivaccinistă este gastroenterologul Răzvan Constantinescu de la Iași. În iunie, YouTube a eliminat unul dintre interviurile virale cu el după ce, în urma analizei, a ajuns la concluzia că era plin de mesaje false. Întâmplarea i-a crescut notorietatea în rândul grupării antivacciniste.

Contul de Facebook al medicului gastroenterolog nu poate fi măsurat cantitativ cu motoarele automatizate. Singurele elemente vizibile, la postările publice, sunt numărul de share-uri, numărul de comentarii și numărul de reacții în parte pentru fiecare postare.

Razvan Constantinescu a fost sancționat de UMF Iași pentru mesajele pe care le promovează.
Razvan Constantinescu a fost sancționat de UMF Iași pentru mesajele pe care le promovează.

Are aproape 90.000 de urmăritori și 3.000 de prieteni, iar contul său abundă în mesaje antivaccin, fie susținute personal, fie prin distribuirea informațiilor altor persoane - în special medici - care susțin nevaccinarea sau contestă informațiile specialiștilor înfecționiști.

Crowdtangle oferă date măsurabile despre aparițiile dr. Constantinescu pe paginile publice ale altor persoane. În ultimele 12 luni, medicul apare în 220 de postări care conțin cuvântul „Covid”, la care a adunat peste 375.000 de reacții. Cele mai de impact postări în care apare medicului Răzvan Constantinescu sunt aparițiile la emisiunile online de pe paginile Luis Lazarus - Zeus TV sau în preluările online ale emisiunii Subiectiv de la Antena 3.

Într-o apariție din 18 martie 2021 în care tema principală de discuție a fost vaccinul, doctorul Răzvan Constantinescu și Luis Lazarus au strâns un sfert de milion de vizualizări și peste 14.000 de reacții.

Șase luni mai târziu, o dată cu revenirea pe micile ecrane după o perioadă autoimpusă de retragere din viața publică, Răzvan Constantinescu este urmărit de două ori mai mulți oameni.

Aproape 500.000 de vizualizări, 23.000 de reacții și peste 7.000 de comentarii, de două ori mai multe ca la începutul campaniei de vaccinare, a strâns o apariție online a medicului Răzvan Constantinescu.
Aproape 500.000 de vizualizări, 23.000 de reacții și peste 7.000 de comentarii, de două ori mai multe ca la începutul campaniei de vaccinare, a strâns o apariție online a medicului Răzvan Constantinescu.

În iulie, ca urmare a mesajelor conspiraționiste, printr-o decizie semnată de rectorul UMF Iași, prof.dr. Viorel Scripcariu, dr. Răzvan Constanintescu este suspendat din cadrul universității până la finalizarea anchetei privind cercetarea sa disciplinară ca urmare a transmiterii de mesaje conspiraționiste.

„Tovarăși, trebuie să facem totul pentru a neutraliza elementele subversive, retrograde, care pot influența negativ tânăra generație în procesul de formare a omului nou, care contravin științei, ideologiei, politicii partidului în edificarea societății socialiste multilateral dezvoltate și înaintare a României spre comunism, eliminând influențele nefaste burghezo-moșierești pe care aceste elemente antisociale le-ar putea manifesta, pervertind gândirea revoluționară a tinerelor vlăstare ale poporului” – Emil Bodnăraș, vicepreședinte al Consiliului de Stat (1967-1976), a reacționat, după decizie, pe Facebook, Răzvan Constantinescu.

Contactat de Europa Liberă, Constantinescu neagă și el că ar fi transmis mesaje antivacciniste. „Eu consider vaccinurile ceva benefic, uneori cu individualizări absolut necesare (așa e în medicină). Dacă ne referim la cele anti-Covid, acestea nu sunt vaccinuri deoarece: 1. nu conferă imunitate; 2. nu au fost înregistrate la FDA la categoria 'vaccinuri', ci la categoria 'terapii genice'”, ne-a transmis, prin SMS, dr. Constantinescu.

Dr. Lucian Duță. Cum ajută site-urile de știri la propagarea mesajelor anti-vacciniste

Un alt medic care a susținut nevaccinarea, de data aceasta în cazul copiilor, este chirurgul Lucian Duță, fost șef al Casei Naționale de Sănătate Publică, condamnat în primă instanță pentru luare de mită.

Pe 28 septembrie, pe contul său personal de Facebook, Lucian Duță face o așa-zisă analiză în baza căreia listează motivele pentru care nu și-ar vaccina copiii niciodată împotriva Covid.

Lucian Duță spune că nu este împotriva vaccinurilor, chiar dacă a îndemnat părinții explicit să nu își imunizeze copiii.
Lucian Duță spune că nu este împotriva vaccinurilor, chiar dacă a îndemnat părinții explicit să nu își imunizeze copiii.

„Nu doresc nimănui dintre colegii mei să suspicioneze vreodată că boala copiilor lor se datorează ignoranței și lașității de care dăm dovadă acum, declarând însă că nu face parte din tabăra antivacciniștilor.”

Postarea este distribuită de 1.300 de ori, primește 2.300 de reacții (like, hate, love, angry și haha) și are 33 de comentarii. Setările contului privat de Facebook ale dr. Lucian Duță nu permit comentarii din afara listei de prieteni.

Impactul afirmației poate fi însă cuantificat altfel. Mai multe site-uri preiau informația și fac știre din ea - evz.ro, știripesurse.ro, activenews.ro, luju.ro, bzi.ro.

Crowdtangle arată care este audiența la care a ajuns informația prin preluarea pe site-urile de știri. Cele mai de impact postări sunt cele de pe evz.ro, care ajung la o audiență de 2,4 milioane de persoane, iar cele de pe site-ul știripesurse.ro la 800.000 de oameni.

Mesajul dr. Lucian Duță a fost preluat de mai multe site-uri de știri al căror impact poate fi monitorizat. Pe lângă apelul la nevaccinarea copiilor, Duță susținea că statul are un tratament anti-Covid pe care nu vrea să îl folosească.
Mesajul dr. Lucian Duță a fost preluat de mai multe site-uri de știri al căror impact poate fi monitorizat. Pe lângă apelul la nevaccinarea copiilor, Duță susținea că statul are un tratament anti-Covid pe care nu vrea să îl folosească.

Și Lucian Duță este invitat al emisiunilor online care pot fi cuantificate cu ajutorul platformei Crowdtangle. În ultimul an, numele său apare în 72 de postări pe rețeaua de socializare, care au atras peste 183.000 de reacții. Cele mai de impact au fost în iunie și octombrie 2021. Principalul canal care preia ideile dr. Lucian Duță este Luis Lazarus Zeus TV.

La solicitarea Europei Libere, Lucian Duță a precizat că nu este antivaccinist și că mesajele sale sunt pentru a ajuta. A recunoscut că a militat pentru nevaccinarea copiilor, dar a subliniat de mai multe ori că este mai important ca statul să se ocupe de tratarea bolnavilor de Covid și de asigurarea de medicamente, lucru pe care nu l-ar face.

dr. Monica Pop - medicul cu cel mai mare impact care și-a nuanțat discursul

În privința impactului pe rețelele de socializare, cel mai performant medic care a promovat un discurs antivaccinist este oftalmologul Monica Pop.

Crowdtangle arată că, în ultimele 12 luni, a apărut în 5.832 de postări, ceea ce înseamnă, în medie, 15 postări pe zi. A avut intervenții eliminate de pe canalul de YouTube care, în urma analizei, a ajuns la concluzia că erau dezinformări. Principalele idei susținute de Monica Pop sunt:

  • „Dacă peste trei ani avem leucemie, cum putem convinge pacientul că nu este de acolo?”
  • „Suntem foarte departe de a cunoaște cu adevărat numărul de persoane care au avut efecte secundare și unele dintre ele foarte severe și nu ni se spune și asta este un lucru rău. Oamenii trebuie să știe!”
  • „Nimeni nu a publicat până acuma lista contraindicațiilor acestui vaccin. Am citit această listă în urmă cu două zile. Lista există, este chiar făcută de cei de la Pfizer şi acolo scrie foarte bine.”
  • „În accepțiunea mea, vaccinul poate genera boală. Sunt unii care au făcut antigripal și imediat au făcut gripă, clar că era de la vaccin deci se poate întâmpla și sigur că aceste efecte secundare sunt foarte neplăcute.”

Cea mai de impact postare a oftalmologului este o intervenție televizată din 6 ianuarie 2021. Videoclipul de 1 minut și 20 de secunde în care doctorul pune sub semnul întrebării vaccinul este urmărit de 1,3 milioane de oameni, are 20.000 de reacții și a fost distribuit de 19.400 de ori.

Dr. Monica Pop, oftalmolog, s-a erijat frecvent în specialistul care ridică semne de întrebare asupra vaccinurilor sau a efectelor sale secundare.
Dr. Monica Pop, oftalmolog, s-a erijat frecvent în specialistul care ridică semne de întrebare asupra vaccinurilor sau a efectelor sale secundare.

Contul de Facebook privat al Monicăi Pop nu are performanțe majore pe rețelele sociale. Notorietatea acesteia este asigurată de preluările online ale aparițiilor la Antena 3, RTV sau la Luis Lazarus și pe pagini de Facebook ca „Iubim Ortodoxia” sau „Insist pentru România”.

În declarația dată Europei Libere, Monica Pop neagă și ea că este antivaccinistă.

„Nu am scris nimic antivaccinist și consider că fără testare în masă nu se rezolvă nimic, că vaccinații infectați transmit și sunt o cale de transmitere, nu am transmis că nu vreau vaccin sau să nu se vaccineze cineva”, a precizat Monica Pop.

Monica Pop a fost invitat adesea în platourile unor televiziuni de știri în timpul pandemiei. Mesajul său a fost de regulă împotriva restricțiilor și măsurilor impuse de autorități.
Monica Pop a fost invitat adesea în platourile unor televiziuni de știri în timpul pandemiei. Mesajul său a fost de regulă împotriva restricțiilor și măsurilor impuse de autorități.

Medicul recunoaște însă că a avut niște intervenții nepotrivite legate de boală la începutul pandemiei, dar spune că așa făceau și autoritățile. Îl dă exemplu pe dr. Raed Arafat.

Nimeni nu poate face nimic

„A promova un mesaj antivaccinist presupune și un soi de complicitate în raport cu ceea ce se întâmplă cu moartea atâtor victime, bolnavi de Covid și e hilar să negi atâția sute de ani de știință doar pe baza unor isterii”, este de părere Nicolae Țîbrigan, expert al Academiei Române

Medicii exagereză voit și nu pot să intuiesc ce interese ar avea un astfel de om care încalcă practic jurământul depus.
Nicolae Țîbrigan, expert în analiza securității informației și în combaterea dezinformării digital

Lectorul universitar Ciprian Cucu spune că dezinformarea în privința vaccinării împotriva Covid are și o componentă mai puțin vizibilă.

„Faptul că există un număr mare de oameni care sunt reticenți la vaccinare demonstrează că avem o problemă mare cu răspândirea dezinformării. Nu avem o problemă doar în social media și în media tradițională, ci și cu medicii de familie care propagă ideile antivacciniste în cabinete.”

Colegiul Medicilor ridică însă din umeri. Legislația impune o procedură greoaie, ale cărei efecte se pot vedea abia peste câțiva ani.

„Inițial, se face o reclamație care ajunge în Comisia de disciplină teritorială, comisie care se strânge în luni sau ani, la final se dă o concluzie care este atacată de medicul respectiv la noi la Colegiul Medicilor. Aici există comisia superioară de disciplină, unde va sta din nou luni sau ani de zile. Procesul durează ani de zile și la final nu mai contează, n-are nicio relevanță”, a declarat președintele Colegiului Medicilor Dr. Daniel Coriu într-un interviu pentru Europa Liberă.

  • 16x9 Image

    Oana Despa

    A lucrat mai bine de 20 de ani în televiziune unde a fost reporter specializat pe domeniul Justiției sau a condus secții de Investigații. A produs una dintre emisiunile de impact despre devalizarea României după 1989 - România furată. În prezent este pasionată de alfabetizare media și combaterea dezinformării.

XS
SM
MD
LG