Europa Liberă a vorbit cu doi candidați de Timiș ai Alianței pentru Unirea Românilor-AUR, cei care probabil vor accede în Parlamentul României, fiindcă AUR a primit 8,7 % din voturi, la o prezență de 30,56%. Dialogul cu ei nuanțează mesajele, uneori în contradicție cu cele susținute în campanie.
Dorina Olteanu este prima pe lista AUR pentru Senat în Timiș, are 62 de ani și a absolvit un liceu agricol. În SUA, unde a locuit în ultimii douăzeci de ani, a lucrat în asistența socială, având și o afacere în domeniu.
Ciprian-Titi Stoica de pe lista pentru Camera Deputaților are 38 de ani, e absolvent de liceu în Timișoara și de colegiu postliceal în Londra, și lucrează de zece ani în Marea Britanie, acum în gara London East-Croydon ca angajat „multi-skill” și controlor de trafic.
I-am întrebat dacă vor purta mască atunci când vor depune jurământul ca parlamentari și dacă vor accepta să se vaccineze:
Dorina Olteanu: „O să port mască, am lucrat în domeniul sanitar în SUA, știu că e periculos, dar aș vrea să se considere de la individ la individ. La fel, aș lua vaccinul dacă guvernul îmi dă garanția că este bun. Dar dacă nu e bun, pe cine să tragi la răspundere?”
Ciprian-Titi Stoica: „Eu voi purta mască, dar aș vrea să se aplice modelul din Marea Britanie, unde eu sunt exceptat din cauza unei rinite alergice. Sunt însă dispus să respect orice regulă de bun simț pentru protecție. Vaccinare –da, dar nu obligatorie. Fiului nostru de 4 ani i-am făcut toate vaccinurile”.
Pe paginile oficiale de campanie ale candidaților comentariile sunt diferite: „Felicitări, AUR, pentru România fără mască și tribut!”, scrie Gabi chiar pe pagina de Facebook a lui Stoica.
Omul simplu din popor, care dezvăluie „botnița de sârmă” și „zgarda cu medalion”
Dorina Olteanu s-a prezentat în campanie ca „om simplu, din popor”, care a pornit „în încercarea de a deveni o persoană publică după foarte multă judecată de valoare”. Până la a pleca în SUA, la fiică, în anul 2000, a lucrat la fabrica de plăci ceramice din Jimbolia, contabilă la un IAS, apoi a fost intreprinzător privat.
Campania sa s-a desfășurat pe un canal de Youtube și în câteva deplasări prin satele din jurul Jimboliei unde s-a stabilit de la începutul acestui an. Înregistrările video arată grupuri mici de persoane cu steaguri tricolore, îndemnuri de „a trece la muncă” și muzică populară în mijlocul satului.
Candidata a luat parte anterior și la protestele organizate de AUR în Capitală sau în Timișoara. Mai multe prezentări PowerPoint pe Youtube, pline de greșeli de ortografie, vehiculează conspirații antivaccin și combat poziția oficială despre pandemie.
„Dorina Olteanu vă arată cum trebuie văzute știrile”, prezintă știri false care duc la concluzia că statisticile oficiale sunt trucate, fiindcă așa-zișii bolnavi de Covid-19 sunt tratați cu „zeamă de siringă” și declarați sănătoși.
Închiderea școlilor este trecută la capitolul „țara te vrea prost” ca să se bucure „Nemții, Italienii, Francezi, Spanilolii (sic!) și alții că o să aibă un lot nou de muncitori slab calificați și prost plătiți”.
După alegeri urmează „Închidere Totală”, anunță Dorina Olteanu, proiectând un viitor apropiat terifiant când urmează „să ne pună botniță de sîrmă, zgardă cu medalion, lesă cu șnur de 5 metrii (sic), crotal în urechea stângă... Concluzia: Stop vaccinării obligatorii!”.
Conspirația împotriva creștinătății, care ar face parte dintr-un mare „plan”, este susținută în prezentare cu afirmațiile lui Dragoș Paul Aligică. Pe Facebook sunt postate interviuri cu Ion Aurel Pop, președintele Academiei Române, Călin Georgescu, Mircea Diaconu și avocata Diana Șoșoacă.
”Școala vieții”, recomandarea pentru Parlament
Dorina Olteanu a ajuns să candideze pentru AUR datorită unui blog: ”Parlamentul străzii”. Românii diasporeni din grupul animat de președinta Asociației ”Torța”, Elena Panaite, au fost îndemnați să se înscrie în AUR, identificat ca partidul care se întâlnește cu aspirațiile lor, fiind un partid „naționalist, unionist, cu valori creștine și profund anticorupție”.
Dorina Olteanu a revenit în Jimbolia la începutul acestui an mânată de gândul că „pribegia e boală grea, chiar dacă unii nu vor să recunoască, fiindcă noi, românii, suntem țiganii Europei și ai lumii”. Cu toate acestea recunoaște că a fost bine tratată în SUA, atât ea, cât și fiica ei, absolventă de facultate cu doctorat, sau nepotul.
S-a întors și fiindcă în România poate să mănânce „bio”, carnea „ e dulce”, legumele au gust, la țară găsești ouă, lapte de casă. Olteanu a declarat pentru Radio Europa Liberă că „în America am învățat să îmi iubesc nația, să fiu naționalistă, să iubesc biserica ca o creștină ortodoxă adevărată”.
Întrebată dacă se simte pregătită să fie parlamentar, Dorina Olteanu a subliniat că „școala vieții”, experiența din SUA, a căror cetățenie a primit-o, precum și reușitele proprii, o vor ajuta ca parlamentar să pună problema asistenței sociale precare de la sate și a tratamentului lipsit de demnitate a bătrânilor.
Dorina Olteanu nu crede că are afinități cu alte partide, pe care le cunoaște prea puțin, dar poate spune că a părăsit România din cauza PSD-ului: „Aveam trei biznisuri, îmi mergea bine, dar nu mai puteam produce atâta cât trebuia să cotizez, așa că am plecat în pribegie să pot asigura copilului meu o viață”.
Deputatul indignat că trebuia să aibă un dentist
Ciprian-Titi Stoica a părăsit România din motive similare: „Eram sătul, peste tot trebuia să cunoști pe cineva ca să rezolvi lucruri simple. Trebuia să ai dentistul tău, mecanicul tău, omul tău la primărie”. A încercat un business cu automate pentru lapte proaspăt, ca mic intreprinzător.
„Am trecut prin calvar cu Administrația Piețelor din Timișoara să putem pune automatele”. L-a scârbit și felul cum năvăleau, acum 10-15 ani, controalele de la Finanțe care totdeauna „găseau ceva” pentru o amendă sau o șpagă.
Campania electorală a lui Stoica fost nespectaculoasă, mai ales fiindcă a fost reticent în a se lansa în politică, din calitatea sa de activist civic și organizator în Marea Britanie a unor proteste de 10 august, sau pentru dreptate în cazul Colectiv, care l-au făcut cunoscut în comunitatea românilor.
În centrul campaniei sale pentru AUR a fost ideea de a face dreptate. „Sunt multe de îndreptat, e inadmisibil ca în atâția ani să nu se rezolve dosarele Revoluției, Mineriadei, Colectiv sau Caracal”, a precizat pentru Radio Europa Liberă. Este și motivul pierderii încrederii oamenilor, vizibilă în absenteismul de la aceste alegeri, o adevărată „palmă morală” pentru politicieni.
Ascensiunea AUR în diaspora o explică prin indiferența celorlalte partide: „Nu i-am prea văzut pe aici pe politicienii din România, 90% din românii din disporă nu știu cine le este reprezentatntul în parlament”.
În Marea Britanie USR a primit 42% din voturi, iar AUR 26%.
Importatorul de democrație consolidată
Ciprian-Titi Stoica se consideră pregătit pentru parlament fiindcă are o experiență într-o democrație consolidată care îți dă „o liniște, ești respectat, politețea e la ea acasă, nu vii în contact cu funcționari care își bat joc de tine”.
Ca rezident în Marea Britanie nu a fost necesar decât rar să apeleze la instituții, pașaportul, permisul de conducere etc. au venit prin poștă. Crede în soluții simple, logice ca meritocrație, onestitate, comunicare permanentă cu cetățenii. Se definește mai degrabă ca activist civic și politician în devenire.
În Timiș, rezultatele finale așază AUR pe locul 4 cu 8,7% din voturi, după USR-Plus cu 29,2%, PNL cu 24,8% și PSD cu 19, 6%. În Timișoara, procentele au fost simțitor diferite: USR-Plus 41,2%, PNL 21,9%, PSD 15,6% și AUR 5,4%, aproape de PMP cu 5,2%.
Facebook Forum