În primăvara anului 2023, Alexei Dozorov a îmbrăcat un tricou în culorile steagului ucrainean pe care a prins un mesaj: „Dacă ești pentru pace, bate palma!" Apoi a plecat să alerge la semimaratonul din Moscova.
„Am fost copleșit de emoție", spune Dozorov, descriind spectatorii care îi zâmbeau și alergătorii care îl băteau pe umăr.
Aproape de linia de sosire, însă, polițiștii l-au prins pe alergător și l-au scos de pe drum. Ulterior, l-au dus la o secție de poliție din apropiere pentru interogatoriu și apoi a fost eliberat fără acuzații.
Protestul în alergare al lui Dozorov este unul dintre nenumăratele mici acte de sfidare ale rușilor împotriva invaziei Ucrainei. Acestea sunt adunate de un grup de voluntari de la Organizația rusă pentru Drepturile Omului Memorial.
Grupul publică liste de noi proteste în fiecare lună, într-un colecție de acte care arată tensiunile care sfâșie societatea rusă.
Proiectul Memorial enumeră acțiuni atât extreme, cum ar fi partizanii din Novosibirsk care au incendiat unul dintre bombardierele rusești Su-24, cât și acte mai mici, cum ar fi cofetarul din Moscova care și-a ornat prăjiturile cu mesaje anti-război.
Unul dintre voluntarii anonimi din spatele proiectului de documentare a acțiunilor anti-război a declarat pentru RFE/RL că e riscant să lucrezi la întocmirea unei asemenea liste: „este înfricoșător să mergi la proteste, dar este insuportabil să nu faci nimic”.
„Este, de asemenea, o ocazie de a arăta oamenilor din alte țări, în special din Ucraina, că există oameni în Rusia care nu acceptă acest război”.
Pe lângă enumerarea protestelor, inițiativa Memorial detaliază consecințele protestelor care înseamnă de multe ori schimbarea totală a vieții celor prinși.
„Liudmila Razumova și Aleksandr Martinov, un cuplu din regiunea Tver, au fost condamnați la 6 ani și jumătate, respectiv 7 ani de închisoare”, arată o intrare în catalogul protestelor Memorial, „din cauza postărilor pe [n.r. rețelele sociale rusești] și a inscripțiilor anti-război de pe pereții clădirilor”.
Vladislav Kraval a fost condamnat la 6 ani de închisoare pentru un semn pe care scria „F**k the war” și un apel telefonic fals care raporta un incendiu la administrația militară locală.
Compania aeriană Pobeda l-a concediat pe pilotul Vladimir N. pentru că a numit războiul din Ucraina o crimă, în mesajul său adresat pasagerilor.
Înfiorătoare sunt însă consemnările din catalogul Memorial care descriu rușii pro-guvernamentali spionându-și compatrioții.
„O pasageră a fost reținută pentru că a citit o carte în ucraineană într-un avion”, se arată într-un raport de pe pagina Memorial.
„Fata zbura de la Moscova la Vladikavkaz. Unul dintre pasageri a reclamat-o și a fost reținută de poliție la sosire.”
O altă consemnare detaliază soarta lui Iuri Samoilov, care a primit 14 zile de închisoare după ce un pasager care călătorea cu metroul din Moscova l-a reclamat că se uită la imagini care „discreditează armata rusă”.
Anna Krasnikova, o voluntară Memorial care locuiește în Italia din 2014, spune că sursele pentru compilațiile lunare ale protestelor provin dintr-o listă tot mai lungă de canale Telegram. „Uneori prietenii și rudele noastre din Rusia fac fotografii și ni le trimit”, spune Anna.
„Nu locuiesc în Rusia, iar aici [în Italia] este foarte simplu, chiar confortabil, să protestezi împotriva războiului”, a declarat Krasnikova pentru RFE/RL.
„Familia mea merge la mitinguri. Pe balconul nostru am pus un steag al Ucrainei. Ne exprimăm deschis poziția. Dar toți cei care se află în Rusia și nu doresc sau nu pot să rămână tăcuți riscă foarte mult.”
„Nu vreau să-i las singuri în protestele lor disperate. Vreau să răspândesc vocea tuturor acestor oameni foarte curajoși”, spune ea.
Stepan Cernousek, voluntar al filialei cehe a Memorial, care traduce rapoartele lunare de protest în limba cehă, spune că mulți ruși sunt împotriva războiului din Ucraina.
„Din păcate, auzim foarte des părerea că toți rușii sunt pro-război și trebuie să luptăm împotriva Rusiei și a tuturor rușilor. Așa că simt că este foarte important să arătăm că mulți ruși sunt împotriva războiului”.
Voluntarul ceh consideră că sondajele care indică un sprijin larg în Rusia pentru invazia Ucrainei nu sunt de încredere, dat fiind climatul de frică din țară.
„Există oameni care se simt suficient de puternici pentru a risca să protesteze. Chiar dacă aceștia reprezintă doar 1% din populația Rusiei, asta înseamnă sute de mii de oameni”, spune Cernousek.