Linkuri accesibilitate

Primul discurs al Regelui Charles al III-lea: Reînnoiesc promisiunea mamei mele de a fi în serviciul public pe tot parcursul vieții


Regele Charles al III-lea a ținut primul său discurs în calitate de suveran, la o zi după ce mama lui, Regina Elisabeta, a decedat.
Regele Charles al III-lea a ținut primul său discurs în calitate de suveran, la o zi după ce mama lui, Regina Elisabeta, a decedat.

În prima sa alocuţiune televizată în calitate de suveran, după moartea reginei Elizabeta a II-a, Regele Charles al III-lea a declarat că vorbește însoțit de sentimente de profundă durere. „De-a lungul vieții ei, Majestatea Sa Regina, iubita mea mamă, a fost o inspirație și un exemplu pentru mine și pentru toată familia mea”, a declarat Regele Charles.

„Îi datorăm cea mai sinceră datorie pe care orice familie ar putea-o avea față de mama lor, pentru dragostea, afecțiunea, îndrumarea și exemplul ei”, a mai spus Charles.

Fiul Reginei Elisabeta a spus că mama sa nu a șovăit niciodată să își facă datoria. „Dăruirea ei nu a șovăit niciodată. Ea a făcut sacrificii pentru a-și face datoria”, a mai spus Charles.

„Regina Elisabeta a II-a s-a angajat să-și dedice viața „în slujba poporului ei” la 21 de ani de naștere, în 1947”, a spus regele Charles în discursul său.

„A fost mai mult decât o promisiune: a fost un angajament personal profund care i-a definit întreaga viață. A făcut sacrificii pentru datorie. Dedicarea și devotamentul ei în calitate de Suverană nu s-au clintit niciodată, în vremuri de schimbare și progres, în vremuri de bucurie și sărbătoare, dar și în vremuri de tristețe și pierdere”, a spus Regele Charles al III-lea.

Regele Charles s-a adresat pentru prima dată națiunii britanice în calitate de suveran.
Regele Charles s-a adresat pentru prima dată națiunii britanice în calitate de suveran.

Regele Charles s-a angajat să susțină „principiile constituționale din inima națiunii noastre”, așa cum a făcut Majestatea Sa Regina „cu un devotament atât de neclintit”.

„Așa cum regina a demonstrat atât de mult devotament, promit că pentru atât timp cât rămân rege voi respecta constituția și o voi considera inima țării”, a spus Charles.

El a spus că „afecțiunea, admirația și respectul” inspirate de Regina „au devenit semnul distinctiv al domniei ei”.

Charles a adăugat: „După cum poate mărturisi fiecare membru al familiei mele, ea a combinat aceste calități cu căldură, umor și o abilitate de a vedea întotdeauna fără greșeală ce e mai bun în oameni”.

În alocuițiunea sa, Charles a amintit și de soția lui Camilla, despre care a spus că se va ridica la înălțimea rangului său.

Despre William, fiul său cel mare și primul în succesiunea la tron, a spus că acesta va fi Prinț de Wales.

„Sunt mândru să îl numesc astăzi prinţ de Wales. Sunt atât de mândru că am purtat titlul acestei ţări pentru o parte atât de mare din viaţa mea. Alături de Katherine, noul prinţ şi noua prinţesă de Wales vor continua să inspire dezbateri naţionale, să facă din lucrurile marginale elemente esenţiale şi să îşi îndeplinească datoria. Vreau să îmi exprim dragostea faţă de Harry şi Meghan, care continuă să îşi construiască vieţile în străinătate”, a spus el.

Omagiul lui Charles pentru Regina Elisabeta: Mulțumesc pentru dragostea și devotamentul față de familia noastră

Fiul Reginei Elisabeta a mai spus că a văzut la mama lui „o iubire pentru tradiție, dar și o îmbrățirare a progresului”

„Știu că moartea ei aduce multă durere pentru mulți oameni și împărtășesc această durere dincolo de orice măsură”, a spus Charles.

Noul suveran a precizat că rolul și responsabilitățile monarhiei rămân.

Regele Charles a vorbit despre funeraliile Reginei Elizabeth a II-a. „În mai puţin de o săptămână, ne vom reuni alături de întregul popor şi de comunitatea mondială să o conducem pe ultimul drum pe iubita mea mamă. Să ne amintim domnia sa şi să devenim mai puternici datoriă amintirilor pe care ni le-a oferit. În numele tuturor membrilor familiei mele, vreau să vă transmit mulţumiri sincere din întreaga inimă pentru condoleanţele şi sprijinul exprimate, care înseamnă mai mult decât pot arăta acum”, a evocat el.

În finalul discursului, Charles s-a adresat din nou mamei sale:

„Și iubitei mele mame, când începi ultima ta mare călătorie pentru a te alătura dragului meu răposat tată, vreau să-i spun pur și simplu asta: Mulţumesc! Îţi mulţumesc pentru dragostea, pentru devotamentul faţă de familia şi ţara noastră şi faţă de popoarele pe care le-ai servit cu atâta energie în atâţia ani. Fie care îngerii să te conducă spre odihna veşnică!”

„Fie ca îngerii să-ți călăuzească calea”, a încheiat Regele Charles al III-lea.

Charles și Camilla, întâmpinați cu urale la Palatul Buchingham

Înaintea discursului, Charles s-a întâlnit prim-ministrul Liz Truss cu care a discutat câteva zeci de minute.

Charles a fost lângă Regina Elisabeta în ultimele ei clipe de la Castelul Balmoral din Scoția, iar vineri s-a întors la Palatul Buchingham.

Regele Charles al III-lea a fost întâmpinat cu urale de mulţime în momentul în care limuzina sa Bentley a ajuns în faţa porţilor Palatului Buckingham, în care acesta a intrat pentru prima oară ca rege.

Regele Charles a mulțumit oamenilor care s-au strâns la Buckingham
Regele Charles a mulțumit oamenilor care s-au strâns la Buckingham

În faţa porţilor, noul monarh a coborât din maşină şi a început să strângă mâinile oamenilor adunaţi pentru a-i aduce un ultim omagiu reginei defuncte, Elisabeta a II-a. El a rămas cel puţin 10 minute printre oameni, privind florile adunate pentru mama sa şi ascultând în timp ce unele voci cântau „God save the King". Regina consoartă Camilla a coborât şi ea din maşină şi l-a urmat pe Charles de la distanţă, după care i s-a alăturat pentru a privi florile depuse de oameni la porţile palatului.

Charles al III-lea urmează să fie proclamat în mod oficial rege sâmbătă, în cursul unei reuniuni, la Londra, a Consiliului Succesiunii, anunţă vineri într-un comunicat Palatul Buckingham, relatează AFP.

Alături de soția lui Camilla, Charles a citit mesajele transmise Reginei Elisabeta ca un ultim omagiu
Alături de soția lui Camilla, Charles a citit mesajele transmise Reginei Elisabeta ca un ultim omagiu

Acest Consiliu se reuneşte sâmbătă, începând de la ora locală 10.00 (12.00, ora României), la Palatul St. James.

Proclamaţia urmează să fie citită în public - o oră mai târziu (13.00, ora României) -, de la balconul acestei reşedinţe, iar apoi în toate provinciile Regatului Unit, a doua zi, duminică.

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

XS
SM
MD
LG