Linkuri accesibilitate

Metrou | Proprietarii chioșcurilor încearcă să blocheze evacuarea


Proprietarii spațiilor comerciale din stația de metrou „Ștefan cel Mare" protestează, miercuri dimineață, față de demolarea și evacuarea acestora. Alături de câțiva sindicaliști, proprietarii invocă o presupusă ilegalitate a evacuării.

Primarul Sectorului 2, Radu Mihaiu, prezent încă de dimineața la stația de metrou a explicat că tocmai prezența chioșcurilor pe un spațiu deținut de Metrorex este ilegală.

Metrorex a anunțat evacuarea spațiilor comerciale de luna trecută, ceea ce a dus la blocarea metroului de sindicaliști vineri, în 26 martie.

Potrivit Metrorex, „spațiile comerciale care activează în rețeaua de metrou pun în pericol siguranța transportului subteran, cu afectarea directa a exigențelor de securitate la incendiu și evacuarea persoanelor în caz de urgență.” În plus, anunța Metrorex în 25 martie, contractul încheiat cu firma care administrează spațiile comerciale a expirat.

Nu există nicio autorizaţie de construire dată nici de Sectorul 2, nici de Capitală, nici de nimeni, drept urmare, aceste construcţii sunt amplasate ilegal în Sectorul 2. Înţeleg şi există un raport al Metrorex că îngreunează inclusiv ieşirea în caz de incendiu şi aseară Poliţia Locală a suspendat activitatea acestor agenţi economici şi, de asemenea, am dat o dispoziţie pentru ndesființarea lucrărilor construite ilegal", a spus, potrivit Agerpres, primarul Radu Mihaiu, prezent, miercuri, în stația Ștefan cel Mare.

Potrivit primarului Sectorului 2, administrarea acestor spaţii este în sarcina Metrorex, însă fiind domeniul public al statului, Poliţia Locală poate sprijini instituţiile statului pentru eliberarea construcţiilor amplasate ilegal.

Societatea care a administrat și închiriat respectivele spații, până în 2018, este Sindomet Servcom SRL. Acționar al firmei cu 100% este Unitatea-Sindicatul Liber Metrou, sindicat condus de Ion Rădoi, fost deputat PSD pentru mai multe mandate.

Din 2018, firma sindicatului nu mai are contract valabil cu Metrorex, societatea de stat care administrează metroul. În aceste condiții, în ianuarie 2019, Sindomet Servcom a dat în judecată Metrorex pentru prelungirea contractului de administrare a chioșcurilor de la metrou. Procesul se judecă la Tribunalul București și este în faza administrării de probe, următorul termen fiind stabilit pentru 15 mai.

Blocarea activității metroului în 26 martie s-a soldat cu plângeri penale formulate de ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, și Metrorex.

  • 16x9 Image

    Carmen Valică

    A început să lucreze în presă în 2000, când studia încă jurnalismul la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Pasionată de radio, Carmen s-a mutat la București în 2004, când s-a alăturat redacției în limba română a BBC World Service. După închiderea acesteia a lucrat la Radio România Actualități iar apoi, timp de cinci ani, s-a dedicat comunicării și relațiilor publice. A revenit în presă în 2020 iar din ianuarie 2021 s-a alăturat echipei Europa Liberă România.

    valican@rferl.org

XS
SM
MD
LG