Linkuri accesibilitate

Metroul s-a blocat în afacerile subterane ale sindicatului


Afacerile de la metrou ar putea ieși din sfera de influență a sindicatului condus de fostul parlamentar Ion Rădoi.
Afacerile de la metrou ar putea ieși din sfera de influență a sindicatului condus de fostul parlamentar Ion Rădoi.

Posibilitatea ca spațiile comerciale de la metrou să fie evacuate într-o săptămână a determinat conducerea sindicatului de la metrou să blocheze activitatea vineri dimineață. 6,2 milioane de lei pe an câștigă firma sindicatului care are doar 49 de angajați. Administratorii societății încasează 75.000 de lei pe an doar pentru colectarea chiriei de la comercianții din subteran.

Așa zisă „grevă spontană” de la metrou este consecința directă a faptului că joi, Metrorex, a dat termen o săptămână firmei care administrează spațiile comerciale de la metrou să elibereze acele chioșcuri, pe motiv că afectează circulația călătorilor.

Societatea care administrează respectivele spații este Sindomet Servcom SRL, firmă care aparține sindicatului angajaților de la metrou, sindicat condus de fostul parlamentar PSD Ion Rădoi. Pe 25 martie, Metrorex transmitea un comunicat cu titlul „Curățenia” de primăvară a început”, prin care anunța că „spațiile comerciale care activează în rețeaua de metrou pun în pericol siguranța transportului subteran, cu afectarea directă a exigențelor de securitate la incendiu și evacuarea persoanelor în caz de urgență” și „Metrorex a notificat firma care administrează spațiile comerciale ca, în regim de urgență, să fie eliberate și predate către administratorul rețelei de transport subteran toate spațiile comerciale amplasate în incinta stațiilor de metrou până la data de 02.04.2021”.

Sindicatul Liber din Metrou susține că greva nu ar avea legătură cu notificarea primită cu o zi înainte. „Spațiile comerciale au proces pe rol, instanțele judecătorești, DNA-ul și-au spus cuvântul în privința a asta. Terminați cu minciunile”, susțin sindicaliștii pe Facebook.

Afaceri fără contract valabil

Din 2018, firma sindicatului nu mai are contract valabil cu Metrorex, societatea de stat care administrează metroul. În aceste condiții, în ianuarie 2019, Sindomet Servcom a dat în judecată Metrorex pentru prelungirea contractului de administrare a chioșcurilor de la metrou. Procesul se judecă la Tribunalul București și este în faza administrării de probe, următorul termen fiind stabilit pentru 15 mai.

Potrivit portalului instanțelor de judecată, societățile comerciale care au puncte de lucru la metrou au dat în judecată atât Metrorex cât și Sindomet Servcom, dar procesul a fost suspendat la cererea Sindomet până se judecă definitiv disputa dintre Metrorex și firma sindicaliștilor de la metrou.

Sindomet Servcom, firma sindicaliștilor care au blocat metroul are obiect de activitate principal „hoteluri şi alte facilităţi de cazare similar”. Potrivit confidas.ro, societatea este extrem de profitabilă. Pe 2019 a avut o cifră de afaceri de 7,9 milioane de lei și un profit de 6,2 milioane de lei. Firma are 49 de angajați. Acționar al firmei cu 100% este Unitatea-Sindicatul Liber Metrou, sindicat condus de Ion Rădoi, fost deputat PSD pentru mai multe mandate.

Politicienii administratori

Administratorii Sindomet sunt Marian Artimon, Florian Mișu Crișu, Constantin Dumitrică, Nichifor Ghiță și Marin Picu.

Marian Artimon a fost, până în 2020, consilier general în Primăria Capitalei din partea PSD. Potrivit declarației de avere din decembrie 2020, Artimon a încasat de la Sindomet 75.000 de lei, adică tot atât cât salariul de la Metrorex, el fiind angajat la metrou ca „instructor instalații”.

Florian Mișu Crișu a fost consilier local din partea PSD la Primăria Sectorului 1 până în 2020. De la Sindomet a încasat 45.000 de lei, fiind și consilierul lui Ion Rădoi, președintele sindicatului de la metrou, calitate în care a încasat alți 31.000 de lei. Aceste venituri se adaugă la pensia de 56.000 de lei a aceluiași Crișu.

Rădoi, președintele Unitatea-Sindicatul Liber Metrou a încasat anul trecut „indemnizație sindicală și salariu pentru funcția de președinte de sindicat” suma de 227.882 de lei.

Subînchirieri ilegale

Despre contractul pentru valorificarea spaţiilor comerciale de la metrou, ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, arăta la începutul lunii că acesta este „o gaură neagră în veniturile Metrorex". „Deşi este expirat din 2018, firma sindicatului ocupă, în continuare, abuziv aceste spaţii şi le subînchiriază către terţi, deşi statutul Metrorex interzice subînchirierea lor. În plus, contractul cu firma sindicatului pentru spaţiile publicitare este într-o situaţie identică. Deşi a expirat în 2019, „Sindomet Servcom SRL refuză să predea toate spaţiile şi emite facturi liniştită pentru ele. Şi de aici trebuie să dispară acţiunea de tip cartel", mai spunea Drulă.

Tot atunci, ministerul Transporturilor a numit un nou consiliu de administrație la Metrorex, consiliu format din 5 membri independenți față de sindicat.

În legătură cu spațiile comerciale și publicitatea de la metrou, Drulă a precizat că Sindomet a avut un contract cu Metrorex pentru spațiile comerciale din subteran prin care firma sindicatului încasa 75% din chirii, iar Metrorex doar 25 procente. La fel, veniturile din spațiile publicitare de la metrou sunt împărțite inechitabil: Sindomet încasează 53%, iar Metrorex doar 47 procente.

Oraș blocat de un protest ilegal

Decizia sindicaliștilor de a bloca șinele de metrou a condus la bulversarea traficului din București. Societatea de Transport București a anunțat că a scos toate autobuzele pe traseu și au fost chemați angajați de acasă pentru a suplimenta personalul, drumurile din oraș s-au umplut de mașini, iar prețurile serviciilor de ride-sharing au explodat. Astfel, de exemplu, o cursă care în mod normal costa 14 lei, dimineață ea era afișată la 32 de lei.

Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a declarat că protestul de la metrou, chiar dacă este spontan, este ilegal în condiţiile stării de alertă. „Legea este foarte clară: astfel de acţiuni nu pot avea loc, nici dacă au caracter spontan, în starea de alertă. Sunt reguli de protecţie sanitară care în acest moment sunt încălcate şi, în consecinţă, avem obligaţia să îi determinăm pe cei aproximativ 450 - 500 de angajaţi ai Metrorex, care sunt în acest moment în această acţiune de protest, să respecte legea", a declarat Bode.

Și premierul Florin Cîțu a transmis că protestul de la metrou este o acțiune ilegală pusă la cale de un „fost deputat PSD care vede că îi dispar sinecurile”. „Un fost deputat PSD, care vede că îi dispar sinecurile, face un protest ilegal. Despre asta este acțiunea ilegală care a blocat metroul în această dimineață. Din punctul meu de vedere, nimeni nu este mai presus de lege, asta i-am transmis domnului ministru și trebuie să ia măsuri. Bucureștenii nu trebuie să sufere pentru că un fost deputat pesedist își pierde sinecuri. Am transmis același mesaj domnului ministru Bode. #RomaniiTrebuieSaStie”, a reacționat premierul, pe Facebook.

Tot pe Facebook a răspuns și președintle PSD, Marcel Ciolacu: „Pentru a acoperi haosul provocat de noile restricții anunțate aseară, pentru a-și acoperi lipsa de soluții, liderii Coaliției au ieșit azi, în haită, să spună că ’PSD e de vină!’ pentru protestul de la metrou. O minciună ordinară! Ceea ce se întâmplă la metrou nu are nicio legătură cu PSD, ci reprezintă doar o altă petardă a Coaliției. Ne închid din nou în case, iau măsuri fără nicio logică, închid din nou școlile, nu au nicio soluție pentru a stopa în mod real pandemia, dar aruncă vina pe PSD!

  • 16x9 Image

    Virgil Burlă

    Jurnalist de investigații, a lucrat în 20 de ani de carieră la diverse publicații. Uneori cu patimă sau cu sentimentul că totul este pierdut. Ghidat de interesul public și pasionat de studiul comunismului ca experiment social, Virgil Burlă crede că jurnaliștii sunt „agenții sanitari” ai societății.

XS
SM
MD
LG