Linkuri accesibilitate

Președintele Zelenski către studenții ucraineni: Avem nevoie de apartenență deplină la UE și NATO


Președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, și președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski la întâlnirea cu studenți din regiunea ucraineană Liov. 4 martie 2023
Președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, și președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski la întâlnirea cu studenți din regiunea ucraineană Liov. 4 martie 2023

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, și președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, s-au întâlnit, sâmbătă, cu studenți din regiunea Liov și au răspuns întrebărilor acestora despre perspectivele pe care le are Ucraina.

Întrebat cum va putea Ucraina să își continue existența lângă un vecin atât de agresiv ca Rusia, Zelenski a spus că apartenența deplină la UE și NATO ar asigura protecția civilizației ucrainene și securitatea țării.

„În plus, vom fi țara câștigătoare. Și noi vom fi subiectul principal. Este foarte important să schimbăm paradigma care există de mulți ani. Facem din Ucraina un subiect puternic în Europa, astfel încât să nu se mai spună că Ucraina este undeva lângă Rusia, ci ca toată lumea să spună despre Rusia că se află undeva, lângă Ucraina”, a spus președintele Zelenski.

El a vorbit despre importanța modernizării învățământului ucrainean odată cu reconstrucția infrastructurii educaționale distruse de forțele Rusiei.

La aceeași întâlnire, președintele Parlamentului European, Roberta Metsola și-a exprimat încrederea că Ucraina va deveni membră a Uniunii Europene și a dat asigurări că Europa va fi alături de Ucraina până la victoria în război.

„Și doar Ucraina poate decide când se va termina războiul. Nu putem vorbi despre pace fără dreptate, fără libertate, fără suveranitate și integritate teritorială", a spus Metsola, pe fondul discuțiilor din unele cancelarii europene despre oportunitatea negocierilor și a unor eventuale compromisuri pe care le-ar putea accepta Ucraina.

Roberta Metsola s-a aflat sâmbătă la Liov, în cea de-a doua vizită a sa în Ucraina după invadarea acesteia de forțele Rusiei.

Ea a purtat discuții cu președintele Zelenski și a participat la deschiderea conferinței internaționale „Uniți pentru Justiție”, menită să avanseze discuțiile despre un tribunal internațional pentru crime de război comise în Ucraina.

S-au aflat la Liov numeroși lideri europeni, precum și experți si Tribunalului Penal Internațional și procurorii șefi ai Uniunii Europene și Statelor Unite, Laura Codruța Kövesi și Merrick Garland.

  • 16x9 Image

    Carmen Valică

    A început să lucreze în presă în 2000, când studia încă jurnalismul la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Pasionată de radio, Carmen s-a mutat la București în 2004, când s-a alăturat redacției în limba română a BBC World Service. După închiderea acesteia a lucrat la Radio România Actualități iar apoi, timp de cinci ani, s-a dedicat comunicării și relațiilor publice. A revenit în presă în 2020 iar din ianuarie 2021 s-a alăturat echipei Europa Liberă România.

    valican@rferl.org

XS
SM
MD
LG