Linkuri accesibilitate

Procurorul-șef european: Rusia vrea să împartă Europa în sfere de influență. Lumea e în pericol


Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski și Procurorul-șef european, Laura Codruța Kövesi. Aceasta a participat, vinei, 3 martie 2023, la Liov/Ucraina, la conferința internațională „Uniți pentru Justiție”.
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski și Procurorul-șef european, Laura Codruța Kövesi. Aceasta a participat, vinei, 3 martie 2023, la Liov/Ucraina, la conferința internațională „Uniți pentru Justiție”.

Procurorul-șef european, Laura Codruța Kövesi, s-a aflat, vineri, în Ucraina, la conferința „Uniți pentru Justiție” de la Liov la care a participat și procurorul general al Statelor Unite, Merrick Garland. Cei doi au vorbit despre atrocitățile comise de Rusia în Ucraina.

În discursul său, Laura Codruța Kövesi a spus că omenirea se află în „pericol mortal”, iar ucrainenii „ne apără pe fiecare dintre noi”.

„Obiectivul real al agresorilor nu este câștigul teritorial, ci împărțirea Europei în sfere de influență. Aceasta ar însemna sfârșitul integrării europene”, a spus Laura Codruța Kövesi în prima zi a conferinței de la Liov.

Aceasta a adăugat că în zilele următoare „colegi mai calificați pentru a face asta vor dezvălui ororile agresiunii ruse. Veți discuta despre cum să-i trageți la răspundere pe autorii acestor crime. Există un lucru pe care nu îl pot ignora: Federația Rusă deportează mii de copii ucraineni. Da, deportează! Acest lucru în sine ne întoarce în cele mai întunecate momente ale istoriei Europei”, a spus procurorul-șef european.

Aceasta a explicat rolul Parchetului European în combaterea și pedepsirea infracțiunilor care vizează fondurile europene și a vorbit despre perspectiva extinderii sferei de aplicare a atribuțiilor EPPO la încercările de eludare a măsurilor restrictive impuse de Uniunea Europeană.

Și procurorul general al SUA, Merrick Garland, a făcut, vineri, o vizită surpriză la Liov, pentru a participa la deschiderea conferinței internaționale „Uniți pentru Justiție”.

Acesta a reafirmat angajamentul Washington-ului de a „trage Rusia la răspundere” pentru crimele comise în Ucraina, în invaziei ordonate de Vladimir Putin pe 24 februarie 2022.

Procurorul general al Ucrainei (stânga) și cel al SUA, Merrick Garland, sau discutat pe 3 martie 2023, la Liov, despre acuzațiile de crime de război comise în Ucraina.
Procurorul general al Ucrainei (stânga) și cel al SUA, Merrick Garland, sau discutat pe 3 martie 2023, la Liov, despre acuzațiile de crime de război comise în Ucraina.

Într-un mesaj transmis participanților, președintele Ucrainei, Volodimir Zelesnki a transmis că „președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, și toți complicii săi trebuie să primească sentințe legale și corecte. Pentru tot ce au făcut. În numele și amintirea tuturor celor ale căror vieți le-au luat și ale căror destine le-au distrus”.

La conferința de la Liov s-au aflat și comisarul european pentru justiție, Didier Reynders, și procurorul general al Curții Penale Internaționale (CPI), Karim Khan. Aceștia au discutat despre rolul CPI în investigarea crimei de agresiune împotriva Ucrainei.

Sâmbătă, la Liov, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski s-a întâlnit cu președinta Parlamentului European, Roberta Metsola.

Pe 19 ianuarie, Parlamentul European a adoptat o rezoluție privind înființarea unui tribunal pentru crima de agresiune împotriva Ucrainei.

  • 16x9 Image

    Carmen Valică

    A început să lucreze în presă în 2000, când studia încă jurnalismul la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Pasionată de radio, Carmen s-a mutat la București în 2004, când s-a alăturat redacției în limba română a BBC World Service. După închiderea acesteia a lucrat la Radio România Actualități iar apoi, timp de cinci ani, s-a dedicat comunicării și relațiilor publice. A revenit în presă în 2020 iar din ianuarie 2021 s-a alăturat echipei Europa Liberă România.

    valican@rferl.org

XS
SM
MD
LG